Vinklar och vrår: en kik på sekretär-hörnan

När jag flyttade in fick ni hänga med på en rundtur i lägenheten, nu när jag bott här några år tänkte jag att vi kan skippa överblicken och gå in på detaljer istället! Tycker ni det låter kul får det bli en inläggsserie där vi fokuserar på en vy i taget. Kollar vad som hänger på väggarna, rotar i lådor och skåp. 
 
Vi börjar med mitt favorithörn! Det i vardagsrummet, med den gröna väggen och min gammelmormor Lillys gamla sekretär.
 
Karmstolen är ett loppisfynd, ett av mina bästa någonsin. Egentligen lite för hög för sekretären men den får bo där ändå tills den hittar sin perfekta plats i mitt framtida hem. 
Inne i hörnet där gömmer sig lite tomma ramar, fotoprints och en ram med gamla bilder som jag inte hittat något bra ställe för. 
 
Ska vi börja med att kolla närmare på väggen?
 
Här hänger ett print av en akvarell jag fått av min farmor, ett porträtt av Kevät målat av Alicia samt en gammal tysk bild av en hjort och en ren jag också fått av henne (i ramen jag gjorde till ett gammalt monthly makers-tema, i det inlägget kan ni även se hur det här hörnet såg ut för två år sedan!). Här finns också en ljuslykta i glas från finska Muurla, det syns inte så bra på bilden men det är en gran och en liten stuga på. Även den ett loppisfynd. 
Det lilla splashet på väggen där nedanför kommer från när min monstera stod där. Kalkfärg och vatten är inte den bästa kombon. 
 
En bättre bild av porträttet och en närbild på den lilla väskan som hänger där! Det är en av tre gamla och urvackra väskor som hänger i mitt hem. Min farmor är den jag ärvt mitt hantverksintresse av och för ett tag sedan hade hon fått några kassar från en granne där hon fick ta vad hon ville innan resten skulle lämnas till en loppis. Farmor väntade med att gå igenom allt tills jag var med och hörrni - vilken dröm! Mängder av broderigarn och knypplade spetsar men också ett gäng mer udda saker som denna lilla börsen, en pärlbroderad handväska, en gammal märkduk, en urtjusig gammal grytlapp och mycket mer. Kom hem med så mycket roligt, vi kanske får ta ett eget inlägg med detta?
 
Men nog om det, ska vi vrida oss lite och kika mot sekretären igen?
 
Skolplanschen med renen hittade jag samtidigt som karmstolen. Sprang fram och tog ner den från väggen, det var ju självklart att den skulle flytta hem till mig! 
Ovanpå sekretären står min älskade lilla kakelugn. Stig Carlsson heter skaparen men jag hittar tyvärr ingen hemsida eller liknande. Tavlan har jag broderat efter ett citat från Anna Laestadius Larsson och bokmärket som står lutat mot är målat av Anna-Li. Klockan funkar inte men jag fastnade för den ändå. Har en anteckning i mobilen som säger att den är italiensk och gjord i gips på 40-talet, antar att jag fick reda på det när jag köpte den. Växten där på kanten har jag ingen aning om vad det är, kanske vet någon av er? Fick den som en liten stickling för några år sedan och det skulle vara garderobsblomma men har insett att det lär vara något helt annat. 
 
Ska vi ta och öppna locket?
 
 
Där gömmer sig just nu saker som inte riktigt har någon annan stans att vara. En hög med diverse papper, foton och visitkort. Ett hålslag. En liten ängel med tillhörande ljus som min mamma virkat. En bonad i delsbosöm och en hyllremsa i västgötasöm som ska upp på väggen. En hårddisk. Två anteckningsböcker. En liten stapel med postit-lappar. 
 
I de små lådorna då? 
 
Tyvärr inga jättespännande skatter. Möjligen i första lådan då? Där har jag mina vykort. Senaste tillskotten (inklusive det med pelargoner som skymtar överst) kommer från Emma Jansson / Eplaros. Inför flytten hit skrev jag en lista med saker jag ville ha men var rädd att glömma. En av de var en låda med vykort att hela tiden samla till för att alltid ha något att skicka. En så mysig grej att ha och jag älskar att rota igenom min lilla låda för att hitta just rätt kort till personen jag tänker på. 
I lådan under finns lite blandade bra-att-ha-vid-ett-skrivbord-saker. Några pennor och sudd, en liten häftapparat, överstrykningspennor och en förpackning häftmassa. 
Översta lådan på högersidan är full i putsdukar för glasögon, objektiv, skärmar och allt annat som kan behöva göras rent. I den under är ännu mer saker som inte har en plats. Diverse klistermärken, visitkort, en magnet, en penna för touch-skärmar och en liten diffuser för doftoljor man kan plugga in i datorn. 
 
Som ni kanske lade märke till tidigare finns det tre stora lådor också. Den översta är urtråkig med betalda räkningar, extra bläckpatroner till skrivaren och blandade papper så vi skippar den. 
I andra lådan finns en del av min textilskatt. Dukar och paradhanddukar trängs här så det knappt går att pressa ner ens en liten näsduk just nu. Virkade, broderade och vävda juveler ärvda av släktingar eller fyndade second hand. Tänker att den här lådan förtjänar ett alldeles eget inlägg någon dag så vi lämnar den just nu. 
Nedersta lådan är ungefär lika knökfull men innehåller något helt annat. Nämligen ramar! Några få är ikea-köp från detta århundradet men de flesta är riktigt gamla med sköra klämmor och välvda glas. 
 
Och det var väl allt? Hoppas ni gillade att få rota runt lite.
 
Vilken är favoritplatsen hemma hos dig?