Att fota med gråfilter / ND-filter

 
Ni som hängt här ett tag har väl knappast missat att jag kan bli lite kameragalen när det finns strömmande vatten i närheten, det är ju för att det är så jädra kul att leka med gråfilter! Länge beundrade jag bilder med det där sammetsmjuka vattnet, tänk om jag bara hade insett tidigare att jag med så enkla medel kunde ta sådana bilder själv. Nu tänkte jag dela med mig av en liten guide med allt jag lärt mig under mina år som gråfiltersfantast så kanske du också vågar ge dig ut och experimentera lite mer med kameran?
 
 
Vad är ett gråfilter?
Ett gråfilter, eller neutral density-filter som det också kallas, är ett mörktonat filter som skruvas fast på ditt objektiv. Att det är mörkt gör att mindre ljus når kameran vilket gör att du kan fota med längre slutartid eller större bländare. 
 
Filtren kommer i olika mörkhetsgrader varav de vanligaste är,
ND2 som släpper igenom 50% av ljuset
ND4 som släpper igenom 25% av ljuset
ND8 som släpper igenom 12,5% av ljuset
ND64 som släpper igenom 1,6% av ljuset
ND400 som släpper igenom 0,25% av ljuset
ND1000 som släpper igenom 0,1% av ljuset
 
De ljusare av filtren gör inte någon jätteskillnad för slutartiden men är däremot effektiva om man vill kunna använda en riktigt stor bländare i starkt ljus utan att riskera att bilden blir överexponerad. 
De mörkare filtren används mest för att kunna fota med längre slutartider även när det är ljust. Allra vanligast är att använda när man fotograferar vatten eller moln då mjukheten när man får med rörelsen helt ändrar bildens karaktär. 
Det finns även halvtonade gråfilter där halva filtret är mörkt och halva helt genomskinligt, dessa kan exempelvis användas vid landskapsfoto för att jämna ut ljuset mellan himlen och marken.
 
 
 
Att tänka på när du ska köpa gråfilter
Precis som alla filter finns gråfilter i många olika märken och prisklasser. Jag gjorde en del research inför mitt köp och fastnade för Haidas budgetalternativ som är ett vanligt filter man skruvar fast framför objektivet, i ND400. Det finns även en del olika fyrkantiga lösa filter man använder tillsammans med ett fäste, de är ofta i riktigt hög kvalitet och ger helt andra variationsmöjligheter men kommer också med en desto saftigare prislapp. Ett annat alternativ är ett ställbart filter du kan snurra på för olika mörkhetsgrader.
 
 
En sak att ha i bakhuvudet är att färgerna kommer bli lite annorlunda när du fotar genom gråfilter. Vissa märken får rosa eller gröna färgstick, mitt filter behåller färgerna bra men ger väldigt varma bilder. Inget som inte kan lösas i efterbehandlingen med andra ord.

Ett sista tips som rör inte bara gråfilter utan alla filterköp är stepringar. Det är små ringar som fungerar som adaptrar mellan olika filterstorlekar. Istället för att köpa flera likadana filter för att ha ett till varje objektiv kan du köpa ett filter som passar ditt största objektiv och fylla på förrådet med de desto billigare stepringarna för att kunna använda filtret även på mindre objektiv. 
 
 
 
 
Att fota med gråfilter
Det bästa för att lära sig är ju att helt enkelt skruva på filtret och börja leka, men jag tänkte dela med mig av några små tips att börja med iallafall!

-Använd stativ. Tjusningen med gråfilter enligt mig är att man får rörelseoskärpan samtidigt som vissa delar av bilden är knivskarpa. Det lyckas du inte med utan ett stabilt stativ. 

-Använd fjärrutlösare. Av samma anledning som ovan, när du tar bilden via avtryckaren rör sig kameran och du får inte den där skärpan. 
 
-Ställ in fokus på förhand. Om du använder ett ganska ljust filter kan du fota som vanligt men har du ett mörkare filter kan det bli svårt att använda kamerans autofokus eller ens se bilden ordentligt i sökaren. Ställ då in fokus innan du skruvar på filtret. Använder du autofokus är det enklaste att du helt enkelt ställer om till manuellt fokus efter du är nöjd med skärpan. 
 
 
-Lek med bländare och slutartid. Precis som alltid när du fotar kan du använda blädarstorleken och slutartiden för att påverka skärpedjupet och bilden i helhet. Lek dig fram och ta många olika bilder på samma motiv för att kunna jämföra och hitta vad du gillar. 

-Använd bulb-läget. De flesta kameror jag har använt har en längsta slutartid på 30 sekunder, det kommer man inte alltid så långt med om man har ett mörkt gråfilter. Då finns bulb! När du fotar i bulb-läget är slutaren öppen så länge avtryckaren hålls ner. Jag har en fjärrutlösare där jag kan ställa in den exakta tiden jag vill ha på förhand men du kan såklart också hålla in och räkna själv eller ta tiden på mobilen. 

-Lek med motiven. Gråfiltrets tjusning slutar inte vid naturfoto. Det finns så mycket roligt du kan göra med långa slutartider. Om du tar en bild med en människa eller djur men tar bort motivet efter halva slutartiden får du en spökeffekt där objektet är genomskinligt. Testa även att låta någon gå sakta genom bilden. Du kan också ta halva bilden och sedan snabbt vrida kameran för att avsluta bilden i en annan vinkel eller på ett helt annat motiv för en dubbelexponering direkt genom kameran. 
 
 
 
Brukar du fota med gråfilter? Dela gärna med dig av dina egna tips i kommentarsfältet!