Enkelt julgranspynt av vadmal

 
Glad december och glad första advent hörrni! Det här inlägget har jag gjort i samarbete med mina fina bloggkollegor AliciaJaquline och Thea. Vi vill passa på att sprida kreativ julglädje och tillsammans har vi en liten inspirationsbomb att bjuda på idag! 
 
Mitt inlägg kommer handla om julgranspynt du med enkla medel kan anpassa till din egen stil. Varför inte samla ihop familjen eller ett gäng kompisar för en kreativ adventsfika? Urmysigt ju!
Vi hade aldrig julgran när jag växte upp. Eller jo, vi hade det ett år tror jag. Men annars inte. När jag flyttade hemifrån blev granen därför superviktig, jag hade ju hur många års pyntande som helst att ta igen. 
De senaste åren har min gran främst prytts av gamla ärvda glaskulor, glitter, smällkarameller och loppisfyndat hantverk av näver och halm. Något som saknats har dock varit textil, men det tänkte jag ändra på i år!
 
Jag har valt att använda vadmal som är ett filtat ulltyg perfekt för projekt som dessa då det inte fransar sig men andra alternativ är vanlig hobbyfilt eller tjockare bomullstyger du sicksackar längs kanterna. Har du en gammal ylletröja du tröttnat på kan du slänga den i tvättmaskinen så den tovar ihop sig och sedan klippa i. Till tofsarna hade det varit urfint med en bit mocka eller fuskläder. Ta det du har hemma helt enkelt, det är inte så noga!
Annat material jag använt är pärlgarn, ullgarn, glittrig broderitråd och en bit ståltråd. Inte heller här är det så noga utan rafsa fram det du har i gömmorna, det mesta funkar hur bra som helst!
 

Broderade hängen
Här har jag gjort små vimplar men du kan precis lika gärna fästa ett snöre i varje och ha som enskilda hängen. 
Processen är busenkel. Brodera eller dekorera på något annat vis så som du vill ha det och klipp ut formen du vill ha på ditt hänge. Sedan finns det två vägar att gå, antingen klipper du ut en likadan form till och syr ihop bitarna med langettsöm som jag gjort. Det blir lite prydligare och mer arbetat, men orkar du inte så funkar det ju lika bra att bara sätta i ett snöre och slänga upp i granen direkt. 
Till mina små vimplar har jag satt i öglor i samma garn som jag broderade med samt gjort en fläta av ullgarn att hänga dem på.
 

Tofsar
Galet snabbt men otroligt fint pynt! För tofsar i samma storlek som mina klipper du en bit tyg ca 7 x 12 cm. Klipp fransar längs långsidan men lämna ca 1,5 cm högst upp där de fortfarande sitter ihop. Rulla ihop och snurra garn eller ståltråd runt änden utan fransar för att hålla ihop rullen. Gör en ögla att hänga upp med och sen var det klart! 
Experimentera med olika sorts tyger och olika storlekar på tofsarna, piffa till dem med glitter eller paljetter. Tänk vad fint att ha bara sådana här i olika färger och storlekar i en liten bordsgran!
 

Tomteluva
Sista tipset behöver jag ju knappt beskriva, men vi kör ändå! Klipp ut en tomteluveform av röd vadmal, sy dit lite vitt fluff i botten med vitt ullgarn och avsluta med en liten garntofs på toppen. För ett ännu snabbare alternativ kan du helt enkelt klippa ut en liten bit vitt tyg och limma fast istället för att brodera. Sätt dit en liten ögla så luvan går att hänga upp, sedan är det bara att börja pynta granen! 
 
 

Jag hoppas du hittat något tips att ta med dig in i julmånaden och mycket mer finns det att hämta!
 
Thea har fokuserat på hållbara presentetiketter man kan återanvända år efter år och tipsar om fem olika sätt att göra en etikett med vett! 

Alicia tipsar om hur du kan göra en krans av lärk utan stomme eller ståltråd att hänga på väggen eller använda som ljuskrona. 

Jaquline delar med sig av hur du kan göra egen lufttorkande lera av saker som finns hemma samt såklart tips på juldekorationer du kan göra av den!
 
Jaquline

Så härlig jul-inspiration! Det som du har skapat ger mig så mycket julkänslor :) Blev supersugen på att pynta en gran - det var länge sen jag gjorde det! Ha en fin första advent!

Svar: Åh vad kul att höra! Hoppas suget håller i sig till nästa jul, hade varit kul att se vad du kan hitta på med en julgran!
Jenny

Alicia Sivert

Åh så fint att äntligen få se och läsa mer om detta projekt! Jag önskar ett inlägg om fotoprocessen som framtida bonus ;) Och med det sagt vill jag verkligen berömma dig för stämningsfulla bilder. Jag får såå mycket feeling av detta!

Förstår inte varför jag knappt tänkt på textilt pynt förr, men nu blir jag sugen! Vimplarna är extra bedårande, så välgjorda <3

Svar: Hahaha ja vem vet, det kanske kommer ;) Kul att du gillar bilderna! Extra kul eftersom det då inte alls blev som jag hade tänkt, haha!
Jenny

Lena

Första gången jag ramlade in på din sida genom en annan sida 😁 Snygga vimplar!

Linnéa

Så enkelt men ändå så fint! Jag har nog aldrig pyntat just granen med pynt av textil, men det förekommer textila pynt i resten av lägenheten. Det hade varit trevligt med de små vimplarna i granen, men då min granklättrande katt även är överförtjust i ull är det nog en mindre bra idé för min del. Men de skulle nog kunna få hänga på en plats han inte kommer åt. Ha en fortsatt trevlig jul 😊

Väldigt fina stämningsfulla bilder förresten 😉

Svar: Tack Linnéa! Vad kul att du gillade dem. Katter och granar är ju dock inte alltid en bra kombo, men tänker att det hade varit fint att pynta lite vad som helst med i juletid!
Jenny

Thea

Näe. Alltså. Vill riva ut allt textilt jag har i mitt skaparrum och bara hugga in. Så mycket enkelt som finns att göra ju, fattar inte varför jag tror att jag inte kan hålla på med tyg och tråd bara för att jag inte kan sticka eller virka.

Tofsarna skulle ju dessutom kunna bli hur fina örhängen som helst?! Åh, tänk om de går göra av nävern du skickade mig?! Åh.

Tack för inspirationen Jenny, fint fångat och fint beskrivet (och tack för den privata berättelsen bakom bilderna som inte blev, skrattar lite fortfarande) <3

Svar: Haha åh men KÖR PÅ! Finns så galet mycket kul man kan hitta på med tyg och tråd, oavsett kunskapsnivå! Och ja örhängen! Näver! Älskar hur du tänker! Har på tal om det en liten påse med julgranspynt i näver jag hade tänkt fota för att tipsa dig om, får se om jag kan komma ihåg det innan kartongerna med julsaker åker ner i källaren!
Jenny