Ditt bästa är bra nog - gäller alla utom mig själv

I höst och vinter lade jag mycket av min lediga tid på att brodera diverse visdomsord, många finns att skåda i webshopen, och min favorit är väl kanske varianterna på citatet i rubriken. Ditt bästa är bra nog. Good enough is good enough. Något jag förespråkar hela tiden, särskilt när det kommer till kreativitet och skapande. Där finns inga rätt eller fel, det är rätt så länge det är något. Det ska vara lekfullt, kravlöst och så länge du själv är nöjd är det du skapat bra. Jag anser att vi alla är konstnärer, bara att alla inte hittat sin form av skapande eller sin inspiration än. 
 
 
Båda dessa finns till salu i min webshop, här hittar du vit respektive rosa.
 
Men när det kommer till mig själv är det en helt annan historia. Inget mindre än perfekt duger vilket väl är varför det här inlägget har tagit mig flera veckor att skriva. Det är väl också varför jag ständigt kör slut på mig själv. Varför jag är besviken på att jag inte bloggar fantastiskt content regelbundet eller uppdaterar webshopen samtidigt som jag jobbar mer än heltid. Jag försöker hitta en balans, har försökt i flera år. Men det är svårt. Svårt att släppa kontrollen, bry sig lite mindre. 
Denna finns till salu i min webshop
 
Samma perfektionism smyger sig konstant in i mitt skapande också. Kanske är det därför jag så ofta genom åren bytt konstform? När man är nybörjare är det också lättare att vara lekfull och fokusera mer på processen än resultatet. Men när jag börjar bli bättre på något kommer de där hjärnspökena in, jag börjar jämföra mig med andra och inget jag skapar godkänns av min kritiska blick. 
Detta är en sida av mig själv jag har jobbat stenhårt med i flera år nu och även om jag har kommit enormt långt finns alltid den där rösten i bakgrunden. Jag antar att jag vill se det här inlägget som en påminnelse både till dig och mig.
Ditt bästa är bra nog, våga lita på det. Lägg inte ner den där pennan/penseln/nålen/kameran/lerklumpen bara för att hjärnan bråkar med dig. Ignorera rösten och fortsätt skapa, var nyfiken och lekfull - det är då magin sker. <3
 
 
 

 
Vad har du för tankar och erfarenheter kring perfektion och självkritik? Är även du snällare i omdömet om andra än dig själv? Vill SÅ gärna ta del av era tankar kring detta ämne.
 
 
Alicia Sivert

Fina, kloka du! Såklart man känner igen sig, massor. Hela min ungdom och i tidiga 20-årsåldern begränsade prestationsångesten mig något oerhört. Vändpunkten kom i och med att jag började plugga Levande Verkstad och fick en annan inställning till skapandets värde, och redskap att hantera prestationsdjävlarna. Att bli pedagog var också en stor del i att jag bättre kan ignorera prestationsångesten idag. Jag lärde mig analysera processen och värdesätta lärdomar och upptäckter mer än ett fint resultat. Idag kan jag skapa för att undersöka hur en teknik eller ett material är och vilka svårigheter som möter nybörjaren. Jag har också självförtroende och erfarenhet nog att veta att ibland blir det inte bra, men sannolikt blir det det en annan gång.

Jag tror inte lösningen är att vi alla utbildar oss till Levande Verkstads-pedagoger, men vill med det här egentligen bara säga att det verkligen KAN bli bättre! På ganska kort tid!

Svar: Tack för hoppfull kommentar!!!Låter dock som en bra lösning att alla ska utbilda sig till levande verkstads-pedagoger, tänker att hela världen hade blivit lite snällare och trevligare då, haha!
Jenny

Alicia Sivert

PS älskar ditt mantra, rubriken i det här inlägget. Tycker det är värt att broderas om och om igen. En viktig påminnelse till såå många människor, inte minst alla flitiga kvinnor.

Linnéa

Vem är inte perfektionist egentligen. Jag har svårt att börja projekt som är svåra eller som inte blir som jag har tänkt mig. Då brukar jag bli frustrerad och inte fortsätta. Då är det bättre att lägga bort sakerna och fortsätta en annan dag istället, när jag haft tid att processers vad jag gjort och hur jag hade kunnat göra för att få ett annat resultat.

Andra är definitivt snällare i sin kritik mot det jag skapar än vad jag själv är. Men det har nog mycket att göra med att jag har en vision och när visionen inte stämmer med verkligheten är det svårt att vara snäll i min egenkritik.

Men med sådant som jag vet hur jag gör och hur jag skall göra för att det skall bli som jag vill, är det givetvis betydligt enklare att vara snäll mot mig själv.

Svar: Spännande reflektion för jag är nog lite tvärt om. Om jag inte riktigt kan något är jag snällare mot mig själv än om det är inom ett ämne jag behärskar väl.
Jenny

Jaquline

Så fina broderier! Och så bra att ha runt sig som en liten påminnelse! Jag förstår helt vad du menar ... jag vill också göra ordentligen (mer än ordenligt) för att tycka att det är kul. Resultatet blir att mycket inte blur gjort alls tyvärr. Jag har ett annat citat som jag gillar: Done is better than perfekt. Men det är jag väldigt dålig på att leva efter ... ;)

Svar: Haha åh, ordentligen - älskar ordet! Känner så igen mig i det du skriver också, det är lätt att strunta i det öht om man vet redan från början att projektet inte blir tillräckligt stort/perfekt som man egentligen vill. Gillar ditt citat mycket! Vi får försöka bli bättre på att leva efter det båda två helt enkelt :)
Jenny