Resedagbok från augusti 2018

Likt förra året har jag sagt i år att jag inte ska åka någonstans på semestern. Jag har inte råd i år, jag ska bara hålla mig hemmavid och åka på lite utflykter. Likt förra året började det klia i hela kroppen ett par veckor innan semestern. Äventyrslusten, känslan av att en semester faktiskt inte är en semester utan en tur norrut. Så likt förra året ska jag åka ändå. Bara några dagar och på en tight budget, men norrut tar jag mig. Till mitt fina Stekenjokk, kanske hinner jag till och med så långt som till Stora Sjöfallet? Hoppas. 
När det här publiceras sitter jag om allt går som det ska i bilen, och medan jag skapar nya minnen är det väl inte mer än rätt att ni får ta del av några gamla?
 
Dag 1: Brålanda - Grövelsjön
3/8-18, 48,7 mil

Så. Jag kom iväg iallafall. Senare än tänkt men efter proviantering i Mellerud styrde jag norrut. Tog vägen över Sälen och landade vid Grövelsjön hos farmor och farfar på eftermiddagen. Vyn från stugan är makalös och nu på kvällen rullade norsk dimma in över skogarna. Magi. 

Dag 2: Grövelsjön - Idre Fjäll - Kölsillre
4/8-18, 38,4 mil

Startade dagen med en lyxdusch och blev sedan bjuden på pangfrukost. Gav mig av mot Idrefjäll för att hälsa på Anna-Li och hennes mamma som hyr stuga där. Trevligt att träffa Gunnel äntligen och som alltid kul att återse Anna-Li. Pixie blev superglad också, var två år sedan jag såg henne nu. 
Jag och Anna-Li åkte till Nipfjället och gick en tur där. Nästan tillbaka till bilen kom ett gäng renar vi kunde gå jättenära för att fota! Och när vi börjat åka tillbaka var det plötsligt renar överallt, minst 30-40 stycken. 
Vi åkte en sväng längs vägen mot Foskros, stannade bla vid Klingforsen, innan det var dags för mig att dra vidare. 
Jag körde genom vackra Härjedalen. Genom Tännäs, Vemdalen osv. Svängde in på två olika vägar mot Sonfjällets nationalpark men vart mest besviken. Nyvallens fäbod var skräp, tur jag inte tog den omvägen förra året.
Nu står jag vid en liten naturrastplats i/strax utanför Kölsillre. Imorgon blir det Östersund för handling/tankning och sedan Tännforsen tror jag. Har varit renar längs hela vägen. Så mysigt!
 
Dag 3: Kölsillre - Åre - Gäddede
5/8-18, 67,4 mil

Vaknade av regndroppar mot pannan och en blöt kudde. Kunde inte somna om så jag styrde iväg mot Östersund strax innan 5. Fick dock stannat och sovit en timme till längs vägen. 
Provianterade inne på samma Ica Maxi som förra året och ställde mig sedan på en parkering i 1,5 timme för att invänta att museet Jamtli skulle öppna. Ville mest dit för att se Jämtlandssömmarna i original men hela museet var tokmysigt!
Styrde mot Åre och Tännforsen men gick aldrig ens fram till fallet pga så sjukt mycket turister. Åkte istället tokfina småvägar till Gäddede, bland annat några mil genom Norge. 
Körde in på Vildmarksvägen och har nu stannat för att sova ett par mil utanför Gäddede, vid sjön Stor-Jorm. Såg inte en enda ren idag, dock några rådjur.
 
 Dag 4: Gäddede - Vilhelmina - Hackås
6/8-18, 75,2 mil

Jag vaknade vid 8! Helt otroligt, brukar aldrig sova så länge i bilen. Gav mig av längs Vildmarksvägen och snart återsåg jag mitt älskade Stekenjokk. Det gav mig samma känsla av att komma hem som jag kände på vägen mellan Särna och Idre. Jag trivs så bra här uppe. Känner mig så fri.
I Vilhelmina blev det snabb handling och sedan vände jag och tog Vildmarksvägen åt andra hållet. Fortsatte köra förbi Strömsund, tog en liten omväg till Krokom och körde förbi det vackraste ödehus jag någonsin sett. Körde sedan mot Östersund med en fantastisk solnedgångshimmel över topparna i fjärran.
Har nu stannat mellan Hackås och Svenstavik för att sova. Imorgon bär det av hemåt. 
Har inte sett så mycket ren idag. En del på fjällsluttningen i Stekenjokk och en utanför Krokom. Sett flera orrar, två tranor samt en älgko med två kalvar dock!
 
Dag 5: Hackås - Brålanda
7/8-18, 63,2 mil

Vaknade i en 6-gradig bil utan större hopp om att somna om, så det blev att susa iväg längs dimtyngda vägar. Såg så många vackra smö sjöar och tjärnar med dimma svävandes strax ovan vattenytan. 
Dagen gick och jag gjorde inte direkt annat än att köra. När det börjar ta slut vill jag liksom bara komma hem. Det är först då vägarna blir oändliga, sätet obekvämt och hjärnan trött. Orkade inte riktigt upptäcka nytt så det blev 45an hela vägen idag. Dock är ju även den tråkvägen vacker uppigenom.
Nu blir det att sova i riktig säng igen, med mina djur intill. Men resan kommer jag minnas med värme.
 
Sammanfattning:
3-7/8-18
293,85 mil

Resans låt: Go your own way - Fleetwood Mac
Antal ljudböcker: 5 st
Lärdom för framtiden: Ta in på hotell eller vandrarhem var tredje natt. You need that shower.
Tankar: Att resa norrut är att resa hem. Det är frid, frihet, lugn och lycka. Sakta och lite i taget bygger jag min mentala karta med bra affärer, toaletter, vackra vägar och fina sovställen. Det känns så himla bra.
 
 

Har du något resmål du aldrig får nog av?
 

Sugen på mer?
5 anledningar att resa ensam och 10 tips att ta med på vägen
Norrland 2017: Börja här och klicka dig vidare med länkarna i slutet av inlägget. 
Dalarna/Härjedalen 2016: Börja här och klicka dig vidare med länkarna i slutet av inlägget.