Landskapssömmen maj - Delsbosöm

Maj är här och vi ska än en gång ta oss an en blommande söm sydd med rött på vitt! Denna månaden tar vi oss tillbaka till hjärtat av Hälsingland men istället för Järvsösömmen ska vi kika närmare på systersömmen från Delsbo!
 
Det är även i det här inlägget du lämnar ditt bidrag, mer info längre ner! 
 
Broderi tillhörande Handarbetets Vänner, foto Alicia Sivertsson
 

Historia

Likt Järvsösömmen användes Delsbosömmen mest för att pryda sängarna som var hemmets främsta statussymbol i dessa trakter under 1800-talet. Ett hem kunde ha upp till ett tjugotal bäddade sängar som inte användes för annat än dekoration och uppvisning. Även i fäbodstugorna stod en dekorerad säng som blickfång. Delsbosömmen syntes på örngotten, det fransförsedda hänglakanet samt överlakanet. 

Traditionellt uppbäddad säng i en fäbodstuga i Råbergsvallen, Delsbo. Foto Hilding Mickelsson, bild tillhörande Hälsinglands museum lånad via DigitaltMuseum. Bildkälla vänster samt höger

Delsbosömmen som vi känner den idag med sitt fria sömsätt växte fram under 1830-40. Den fortsatte växa i popularitet och nådde sin höjd under 1880-90, mattades sedan av fram till ca 1920 då intresset för den gamla traditionen blivit ganska svalt. Likt många av våra andra landskapssömmar väcktes ett nytt intresse under 1960- och 70-talet och Delsbosömmen började då användas som dekor på andra saker så som löpare eller paradhanddukar.  

Under 1800-talet kunde många kvinnor i trakten dra in extra inkomster till hushållet genom att brodera på beställning. Några brodöser som gjorde sig namn tack vare sin säkerhet på Delsbosömmen är Brita Carlsdotter Rudolphi med döttrar samt systern Sara, Karin ”Murar Kare” Andersson samt Anna ”Huldtmor i Hagen” Hult.

Prover på Delsbosöm. Exempel beställda av Agnes Branting, föreståndare för textilateljé Licium i Stockholm. Broderade av Anna Hult år 1906. Bilder tillhörande Nordiska Museet, lånade via DigitaltMuseum
 

Karaktär
 
Delsbosömmen upplevs som mjuk och flödande. Huvudmotiv är i regel stora blommor vilka omges av slingrande rankor med mindre blommor och blad. 
Mönstren är ofta upprepande genom arbetet men behöver därför inte vara helt lika. Exempelvis så kan det röra sig om samma former men olika dekor inuti själva blommorna. 
 
I regel används röd tråd på vitt underlag, men i vissa fall har man även hittat exempel på helt vita broderier. 
 
Skolundervisningsmaterial tryckt 1940-1949. Bilder tillhörande Vänersborgs Museum, lånade via DigitaltMuseum. Bildkälla ett, två, tre, fyra
 

Material
 
Trakten är känd för sin linberedning men det var först när bomullen gjorde sitt intåg som den fria Delsbosömmen utvecklades. Tidigare broderades mycket korsstygn och plattsöm i strama och räknade verk men bomullstyget började man istället rita upp sina mönster. 
 
Traditionellt används alltså rött lin- eller bomullsgarn på vitt bomullstyg men idag ser man ofta rött eller rosa bomullsgarn på tyg av både lin eller bomull. 
 
Nyskapad Delsbosöm broderad av Alicia Sivertsson
 

Teknik
 
Man gjorde mallar till olika former av blommor, blad, krukor, stjärnor eller andra former och komponerade sedan ihop dessa till sina broderier. Formerna bands samman med rankor ritade på frihand. Till mallarna användes det man kom över så som kartong, trä eller näver. 
 
Stygn som används är främst plattsöm, stjälkstygn samt tofssöm lik den från Järvsö. 
 
      
 
Plattsöm används till de flesta större objekt i Delsbosömmen, så som blommor, blad och krukor.
 
Stjälkstygn används till stjälkar och rankor som binder samman motiven.
 
Tofssöm kan användas istället för plattsömmen, då täcks det motiv som annars skulle fyllas av plattsöm med tofsar. 
 
Ett till exempel på en säng bäddad med örngott samt hänglakan dekorerade i Delsbosöm. Foto Hilding Mickelsson, bild tillhörande Hälsinglands museum lånad via DigitaltMuseum.
 

Lämna in ditt bidrag
 
Landskapssömmen är ett projekt där målet är att ge nytt liv till gamla traditioner, att uppdatera våra förmödrars hantverk för att åter välkomna dem in i vardagen istället för att låta dem glömmas bort längst in i linneskåpet. Jag vill helt enkelt ta bygdebroderiet in i 2000-talet, och jag vill ha din hjälp till just det!  
  • Den 3:e varje månad släpps en ny söm i ett matigt inlägg där vi kikar på historia, karaktär samt traditionella färger, tekniker och material. Det är även i det här inlägget du har chans att lämna ditt eget bidrag.
  • Under månadens gång jobbar vi med våra alster. Det finns inget krav att det måste röra sig om broderi, inspireras av sömmen och tolka det helt fritt! Det skulle vara superintressant att se tolkningar i helt andra tekniker som foto, teckning, lera eller text. 
  • Den 25:e är sista dagen att skicka ditt bidrag för att komma med i sammanställningen. Gärna med både bild och lite text där du förklarar hur du tänkt och vad du inspirerats av. Lämna en kommentar med länk till bidraget du lagt upp på blogg eller Instagram alternativt maila text och bild till hejrangifers@gmail.com
  • Den 28:de sammanställs alla bidrag i ett samlingsinlägg här på bloggen. 
Det är alltså i det här inlägget du lämnar en kommentar med länk till ditt bidrag. Genom detta ger du även mig tillåtelse att dela det vidare i samlingsinlägget.  
 
Färggrann tolkning av Delsbosöm, sydd av mig. 
 

Källor
Delsbosöm av Märta Brodén, utgiven på LTs förlag. Andra upplagan, tryckt 1979. 
Digitalt Museum
Alicia Sivertsson
 
Foto Hilding Mickelsson, bild tillhörande Hälsinglands museum lånad via DigitaltMuseum.
 

Är du sugen på mer? 
Info om projektet Landskapssömmen
Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Mars: Anundsjösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
April: Svartstick - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Maj: Delsbosöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Juni - Juli: Hallandssöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Augusti: Jämtlandssöm - presentationsinlägg
Broderi - Delsbosöm - Landskapsbroderi - Landskapssöm
Alicia

Fina Delsbosömmen! Nu måste jag fundera :)

Julia

Maj är bland de stressigaste månaderna i mitt jobb och är osäker på att jag hinner hitta på något den här månanden. Men hade varit så himlaroligt att göra någon form av blomstermandala och lägga ut blad och blommor i mönster inspirerat av den här sömmen! Röda tulpaner, rosenrisp, vinröda penseeblad, mörkröda pionblad osv osv... Tips till någon annan annars ;)

Svar: Men ÅÅÅH vilken bra ide! Håller tummarna för att du hittar ett litet kreativt fönster bland all jobbstress för detta vill jag gärna se :)
Jenny

Klara

Ja, "ny" söm! Tilltalas så av bladrankorna framförallt. Och som alltid kul att läsa om bakgrunden till sömmen och kringinfo!

Svar: Vad roligt att höra! Ser med spänning fram emot att se vad du hittar på den här månaden :D
Jenny

Linnéa

Vilken underbar söm! Detta är nog min favorit hittills ^^

Svar: Visst är det! Vad roligt att du hittat dig en favorit :D
Jenny

Ingrid Larsdotter Aldén

Å jag hittade denna blogg någon dag för sent! Men jag skickar en länk här till min tolkning av Delsbosömmen som jag jobbat med så länge. Det kommer ut några fler de närmsta dagarna och de kommer att heta Kristina, Anna och Linnea vilka alla är kvinnor i min släkt från Loka, Delsbo.
Hoppas ni gillar den :)
Hälsningar Ingrid, KullaStintan.
(En stinta som numera är kulla)

Svar: Men åh vad häftigt! Sån himla fin hyllning till släkten och magiskt vackra tapeter! SÅ glad att du delade med dig av detta :D
Jenny

Ingrid Larsdotter Aldén

Jag lyckades visst inte lägga in min länk. Testar igen.
https://kullastintan.se/shop.html#!/products/delsbosom-ingrid