En titt på förra helgens odlingsförberedelser

Både förra helgen och helgen innan det ägnades mycket tid åt odlingsförberedelser! Pallkragar byggdes ihop, sisådär 880 liter jord skyfflades runt och lite fröer direktsåddes! Som jag nämnt tidigare kommer jag i år gå ifrån min vanliga fönsterbrädeodling och istället skala upp till pallkragar som fått ta plats i trädgården hemma hos min mamma. Idag tänkte jag vi skulle kika lite på planering och hur det är uppbyggt! 
 
Här syns hela lilla odlingsområdet! Mina projekt är de två dubbla pallkragarna, krukorna samt den lite ensamma kragen längst bort i bild. I övrigt är det mammas jordgubbs/rabarberland och grönsaksland som syns. Tänk vilken magiskt fin liten oas det här kommer bli om ett tag när allt grönskar! 
 
I pallkragen till vänster har det redan såtts två sorters rosenskära, ringblomma, salladslök och spenat. Senare ska det även petas ner lite mangold och kinesisk rättika. Allt utom blommorna kommer skördas och sås nytt hela sommaren så det kommer bara finnas lite i taget, men lär bli rätt trångt ändå. På kanten har jag tre krukor hängandes som kommer fyllas med härliga örter. Tänker mig basilika, timjan och något mer. Men det var inte riktigt planerat så där kommer det bli färdiga plantor.
 
I kragen till höger blir det märgärt längs ena kanten med någon planta bärmålla i ena hörnet. Sedan säger planeringen tre squashplantor men jag börjar inse att det kanske är lite väl optimistiskt så eventuellt blir det två plantor och den tredje i en kruka. Balkonglådan på kanten ska fullkomligen svämma över av smultron är tanken! 
 
I krukan närmast har det såtts frön från diverse vallmosorter jag snattat ifrån. Väntar mig både rött, oranget, rosa och lila i olika storlekar här. I den andra krukan blir det pimpinell och doftklint. Pallkragen vid staketet kommer bli växthus och där ska det husera aubergine, chili och två sorters tomat. Har väl dock lite överskattat vad som kommer få plats även här så någon tomatplanta får nog snällt försöka kämpa på utanför. 
 
 
Kragarna har ett lager kartong i botten och över det ett lager tidningar. Sedan har de fyllts med 320 liter jord och 80 liter kogödsel vardera. Hoppas alla mina små plantor ska trivas bra där i! 
 
    
Avslutningsvis bjussar jag på ett par preliminära (och redan något justerade) skisser som kanske förklarar tydligare! 
 

 
Hur går det med dina förberedelser för odlingssäsongen?
Odling 2018
Alicia

Sååå härligt! Jag odlar helt kravlöst och utforskande på min nya balkong med mycket begränsat solljus men gör ett försök med tomat, sallad, krasse, vildvin och hur det går får vi se! :)

Svar: Ja jag såg ditt stora inlägg om nya uteplatsen! Så himla härligt, ska bli spännande att följa vidare :)
Jenny

Julia

Mysigt att du är i gång! Nu är det väntans tider när jorden är bar och man egentligen vill kika ner och ser hur det går för de små fröna!

Svar: Väldigt! Haha ja, det är så frustrerande innan det händer något! Nu ett litet tag senare är det som tur är desto mer som kikat upp! :)
Jenny

Linnéa

Det går sådär för min odlingssäsong alltså x) Tomaterna, chilin och mer än hälften av alla lejongap dog innan de ens flyttat ut. Så det blir nog att åka till en blomsterbutik för att köpa lite nya tomat- och chilliplantor. Men jordgubbarna jag köpte för ett par veckor sedan verkar trivas ^^

Svar: Vad tråkigt, men ändå härligt att det alltid finns köpeplantor när något inte går som man vill! Jag har börjat inse att det nog varken blir chili eller aubergine för mig den här sommaren, får satsa på mer tomater och squash istället! :)
Jenny

Anna

Oh, så spännande med odling! Och vilken smart ställning med fiberduk över en av pallkragarna. Är det en hemmakonstruktion eller vart är det inköpt?

Svar: Det är inköpt på Plantagen men skulle nog rekommendera något hemmafix istället! Är två bågar som man sätter över pallen men de sitter tyvärr rätt dåligt och det är omöjligt att ensam få fast fiberduken utan att allt rasar ihop över småplantorna.
Jenny