En rundtur bland pallkragarna

Hej hörrni! I lördags var dagens huvudfokus odlingarna, precis som vanligt de senaste helgerna. Men nu är det som ska sås sått, de flesta plantorna har flyttat till sina slutkrukor och förberedelserna är änna klara. Framöver blir det vattna, hålla efter och invänta jätteskördarna! Det fina med att bara ha tillgång till sina odlingar helgtid är att det hinner hända så jädrans mycket mellan gångerna man besöker dem. I går morse när jag gav mig ut för att kolla till mina små plantor fick kameran följa med, så jag tänkte att vi kör en full rundtur bland pallkragarna!
För den som vill jämföra kan ni se här hur det såg ut den 28/4! 
 
God solig morgon min lilla odlingsplätt! 
 
Vi börjar från vänster med första pallkragen. I krukorna fick det flytta in apelsintimjan och jordgubbsmynta mest pga hade fortfarande inte bestämt mig för vad jag skulle ha när jag snubblade över dessa väldoftande underbaringar. Tänker att särskilt myntan kommer vara super att koka med i nästa sats rabarbersaft! 
 
Spenaten växer så det fullkomligen knakar! För en ynka vecka sedan var de största bladen (bortsett från de spetsiga hjärtbladen) sisådär en centimeter höga. Sådd 28/4 så inte ens en månad har det tagit för ätbara spenatblad! 
 
I blomsterdelen av pallkragen händer det också grejer! Här är det huller om buller sått ringblomma och två sorters rosenskära. Ska nog flytta om småplantorna lite så det blir lite jämnare men det får vänta tills nästa gång jag är på plats. Sått 22/4.
 
Kinesisk rättika (eller watermelon radish) skulle egentligen inte sås förrän i juli men jag är så nyfiken på denna lilla rackare att jag inte kunde låta bli att ge den ett försök redan nu. Sådd 12/5 så en vecka har det tagit att växa såpass! 
 
Salladslöken växer på även den! Förra veckan var det bara en liten pinne på varje planta, nu har det blivit två. Sådd 22/4.
 
Ett par små pyttiga mangoldblad har hunnit kika upp ur jorden! Har aldrig ens ätit mangold innan så är himla spänd på dessa! Valde en sort med neonrosa stjälkar för att pigga upp och bryta av allt grönt i grönsaksdelen! Sått 12/5.
 
Sist men inte minst har vi en liten rad med isbergssallad! Kommer inte låta denna bli några stora huvuden utan tanken är att skörda blad allt eftersom. Sått 12/5. 
 
I nästa pallkrage har det hänt grejer må ni tro! Men innan vi kikar under fiberduken kan vi ju beundra smultronen som växer så det knakar. 
 
Klasar fulla av bär, fast inget som är moget än. Köpta plantor som planterades 5/5.
 
Trumvirvel för mina squashplantor tack! Båda två är musselsquash, har en planta lemon squash också men den bor i en kruka i stora växthuset och kom inte med på bild den här gången. Sådda (på tok för tidigt) 4/3 och utplanterade 20/5.
 
Har varit SÅ nyfiken och sugen på att testa musselsquash sedan Sandra odlade det för ett par år sedan och i år hade jag ju äntligen möjlighet till just de!. Hoppas på en massa frukt från dessa, är i varje fall mängder av knoppar så chansen finns! 
 
I den halmfria fåran längs ena långkanten är det sått märgärt och bärmålla. Den senare har inte velat visa sig än men ärtorna har så smått börjat kika upp ur jorden! Kommer bli någon sorts spalje här för dem att klättra på när de växt till sig lite! Sått 12/5.
 
I mammas jordgubbsland blommar det för fullt! Rabarbern växer så det knakar och ett par kilo har redan hamnat i frysen. Även gräslöken är nerklippt och infryst men det märks ju knappt. 
 
I krukan som syns på bilden ovan är det sått pimpinell i mitten (som tydligen inte känner för att gro i år) och doftklint längs kanten. Lite fail då jag trodde att det skulle vara en liten buskig kantväxt och precis efter jag sprinklat ut massa frön läser på påsen och ser att de blir 70 cm höga. Nåja, de slipper ju trängas med pimpinellen iallafall så det kanske blir bra ändå! Sått 28/4.
 
I den andra stora krukan, vallmokrukan, går det riktigt långsamt. Får väl se hur mycket blommor det hinner bli här i år. Är en riktig stöldkruka med frön snattade från gamla grannar och en slottsträdgård, om allt tar sig blir det både orangea, rosa, lila och röda blommor i olika storlekar! Sått 28/4.
 
Mitt lilla växthus är även det på plats nu! Här huserar för tillfället fyra tomater som fortfarande ser lite ledsna ut efter att dagen innan fått sin sista omplantering. Tanken var att det även skulle stå en aubergine och ett par chilis här inne men jag vette tusan om det ens är värt ett försök med de små plantorna (som inte kom med på bild), men kanske får de ändå en chans då iallafall ett par av tomaterna nog kommer växa ur växthuset framöver. 
 
De två plantorna längst bak i hörnen är av sorten Bellstar, en pastatomat. De andra två är körsbärstomaten Gelbe Dattelwein. Sått 4/3. 
Har tänkt försöka få tag på några stenplattor att lägga i botten men det har inte blivit av än, under tiden får gräset frodas i mitt lilla växthus! 
 

Hur går det för dina odlingar?
Odla - Odling 2018