5 anledningar att resa ensam och 10 tips att ta med på vägen

Under tiden jag har skrivit om sommarens norrlandsresa har jag fått en del kommentarer om att jag är modig som vågar ge mig iväg ensam och om att folk skulle vilja göra något liknande men inte vågar. Och ja, jag tycker faktiskt det var modigt gjort av mig - men jag är helt totalt övertygad om att DU också klarar det hur bra som helst. Det handlar mycket om att komma ur sina tankemönster och tro på sig själv för egentligen, varför skulle du inte kunna resa ensam? 
 
Jag tänkte dela med mig av dels varför jag tycker det är en fantastiskt upplevelse men också bjussa på mina bästa tips för att göra din resa så bra som möjligt! Vill tillägga att fokus är på just roadtrips men mycket går såklart att applicera på vilka resor som helst. 
 

Varför ska man resa ensam?
När jag började drömma ihop den här resan var det just en dröm, jag trodde aldrig jag skulle kunna åka iväg. Så långt, helt ensam. Till sist kom jag till någon sorts brytpunkt där jag blev riktigt grinig och kunde ge mig själv ett rejält peptalk. Om jag ville något så mycket att det gjorde fysiskt ont i magen - varför skulle jag låta mitt huvud och min ångest stoppa mig? Varför skulle jag INTE kunna åka iväg? Jag hade ju åkt på flera utflykter och dagsturer själv, det här var ju bara ett gäng sådana i rad. Det kokades ner till den där klyshan - när jag en dag sitter som en gaggig liten gumma, vill jag minnas tillbaka och känna stolthet över att jag vågade eller sorg över att jag stannade hemma och bara levde i drömmarna?
 
1. Man behöver inte anpassa sig efter någon annan
Reser man med sällskap blir det genast flera viljor att anpassa sig efter och ofta leder det till kompromisser. Reser du ensam behöver du inte lägga tid eller energi på sådant någon annan vill göra.  Du åker dit du vill, gör det du vill, äter det du vill och sover där du vill. Vilket också leder in på min nästa punkt:
 
2. Man lär sig fatta egna beslut
För det är faktiskt inte så enkelt som det kanske låter. Är man van att hela tiden anpassa sig efter någon annan och tänka på vad ens sällskap vill göra kan det vara svårt att plötsligt ha alla alternativ öppna och faktiskt komma på vad man själv vill. Ett ypperligt tillfälle att lära sig just detta alltså! 
 
3. Man kan ändra sig utan att behöva förklara sig
Det här är något jag uppskattade så oerhört. Under mina mer ångestfyllda dagar var det så galet skönt att inte behöva förklara mig när jag inte orkade något. Exempelvis redan första dagen när jag stannat till i Örebro för att införskaffa en anteckningsbok och äta lunch tänkte jag äta lite snabbt på Subway men när jag öppnade dörren och gick in kände jag direkt att jag inte klarade av att vara där så jag vände och gick ut igen. Det blev inte en stor grej, men hade jag haft någon med mig hade det blivit just det. 
 
4. Man har tid att tänka, på både gott och ont
När man lämnar vardagen och är ensam med sitt huvud några dagar är det ofrånkomligt att man tänker mycket. Funderar över livet, saker som varit och saker som kommer. Man går liksom in i sig själv på ett sätt som är svårt till vardags om man har mycket folk runt sig eller bara är fast i sina rutiner. Något som kan vara jobbigt men också väldigt givande! 
 
5. Man väljer sitt eget soundtrack
Du vet den där kompisen eller släktingen med rent usel musiksmak? Du slipper samsas med den nu! Du väljer själv om och när du ska drömma dig bort med en lång och härlig ljudbok, skratta till en rolig podcast, dansa loss till 70-tals disco eller skriksjunga till smöriga rockballader. Om inte det här är anledning nog att resa själv så vet inte jag! 
 

Tips för att göra resan enklare
Små som stora saker jag antingen är glad att jag gjorde eller önskar någon hade tipsat mig om.
 
1. Ha en backup inför natten
För några år sedan var jag på en roadtrip ner i Europa tillsammans med mamma samt min moster och delar av hennes familj. Vi var fem personer i en bil så det där med personligt utrymme kunde man ju glömma. Det gjorde ju även att det blev helt nödvändigt att hitta någonstans att sova på natten och då budgeten inte tillät hotell blev det mest campingstugor. Men vi kunde ibland få leta i flera timmar, fråga på många ställen och nöja oss med rätt usla alternativ. Detta rimmade inte väl med mitt kontrollbehov så hela dagarna gick för min del åt till att ha ångest över att inte veta hur jag skulle sova. 
När jag reste ensam behövde jag inte tänka så, jag hade bilen! Hittade jag ingen bra stans att övernatta kunde jag alltid parkera bilen någonstans och sova där. Att slänga med ett tält är ju även det ett alternativ. Men att ha en backup gör att du kan släppa de tankarna under dagen och slipper åka runt ensam utan att ha sovplats när kvällen närmar sig. 
 
2. Tänk ut en budget
Pengarna kan lätt flyga iväg när man är på resande fot så fundera ut redan innan vad du vill lägga pengar på. Jag drog ner kostnaderna rejält genom att sova hos en kompis några nätter samt äta relativt billigt och därför unnade jag mig lite bättre boende några nätter. Under resan upp och ner till Kiruna visste jag aldrig vart jag skulle sova förrän eftermiddag/kväll samma dag. När jag började bli trött kollade jag vilka städer jag hade i närheten och kikade på boende där. Mina krav var oftast att det skulle ingå frukost, finnas dusch på rummet, ingå städning, finnas tillgång till bra parkering samt kosta max 800kr. Där försvann de flesta campingar och vandrarhem och kvar blev hotell. Då det rörde sig om vardagar och budget blev det ställen med många som reste i jobbet vilket passade mig utmärkt då det betydde lägre ljudnivå och tidig frukostservering! 
Mitt tips är alltså att tänka ut i förväg vad du vill lägga din resekassa på och sätta upp en ungefärlig plan för att inte spendera mer än du tänkt dig. 
 
3. Dokumentera resan
Jag skriver inte dagbok i vanliga fall men under resan kändes det viktigt att skriva ner händelser, tankar och känslor varje dag vilket jag är oerhört glad för nu i efterhand. När du reser med någon minns ni båda saker och kan långt senare minnas tillsammans, men när du reser ensam är det bara du som är med om det som händer och det är lättare att vissa bitar faller i glömska. 
 
4. Träffa någon på vägen
Absolut inget måste, men om det känns läskigt att åka iväg ensam kan det vara en tröst att ha planerat att träffa någon under resan. Kanske har du en vän som bor långt bort som du kan hälsa på på vägen? Eller kanske bor en bloggkompis du inspireras av just där du tänkt åka? Fråga om ni inte kan ta en fika vettja. 
 
5. Ha någon att prata med när det känns ensamt
Även om det är en fantastisk upplevelse att resa själv finns det såklart stunder då man känner sig ensammast i världen, då är det bra att redan i förväg ha någon man vet man kan ringa eller smsa till utan att behöva känna att man stör. Det gör mycket att få höra en trygg persons röst när man är långt hemifrån och känner sig nere.
 
6. Sänk dina förväntningar ett snäpp
Även om resan är fantastisk så är inte varenda minut det. Jag hade några dagar under min resa då jag bara styrdes av ångest och många gånger körde jag runt med tårar rinnandes ner för kinderna. Men jag upplevde också några av de finaste stunderna och mest fantastiska platserna i mitt liv. Det är inget misslyckande om man mår dåligt eller om det känns jobbigt ibland, det vägs upp av allt underbart du får uppleva.
 
7. Ha alltid en rulle toapapper, våtservetter och en flaska handsprit i handskfacket
Kanske en av de viktigaste punkterna ändå? Ju högre upp du kommer i landet desto fräshare blir rastplatstoaletterna men det är ändå inte trevligt de gånger man möts av fuktigt dasspapper och ingen möjlighet att tvätta händerna ordentligt. Kör du ifrån de största vägarna är det dessutom utedass eller skogskissning som gäller så var förberedd! Och juste, ett annat tips på temat - av mackarna är det i regel OKQ8 som har de trevligaste toaletterna. 
 
8. Överplanera inte
Lämna utrymme för att vara spontan! Jag hade en lång lista med förslag på saker att se och göra längs vägen men det var ganska få saker jag verkligen hade inplanerade, och ärligt talat är det flera av just de sakerna jag ser tillbaka på med minst glädje. Jag gick väldigt mycket på känsla och dagsform, ibland ville jag i stunden helt andra saker än vad jag hade tänkt mig och då är det himla skönt att inte ha spikat så många aktiviteter. Om man från början tänker "där kanske jag stannar om jag känner för det" istället för "dit måste jag åka" blir det inget misslyckande om man inte kommer dit eller det inte blir som man tänkt sig. 
 
9. Ha alltid extra mat i bilen
Som inte behöver tillagning eller kylskåp. Jag brukade köpa så jag alltid hade frukt, färskt bröd och någon sås att doppa brödet i, ett tips är att köpa sådanadär småburkar som finns vid självplockssalladen. Inte den roligaste måltiden, men guld värt när du är mitt ute i ingenstans och känner hur magen kurrar och humöret sjunker. Också lite samma som att ha en backup inför natten, har du ett litet matförråd behöver du inte tänka så mycket över när-var-vad du ska äta nästa gång för det löser sig liksom ändå.
 
10. Var inte nervös, du är inte konstig för att du är ensam
Något jag var väldigt nervös över var att ensam göra alla de där sakerna man brukar göra tillsammans med någon. Jag insåg att även om jag ofta gjort saker utan någon annan människa har jag i princip alltid haft hund med mig, så nu kändes saker som att ta en promenad ensam helt konstiga. Men det jag egentligen mest tänkte i den här punkten är saker som att äta och bo ensam. Checka in på hotell eller vandrarhem, äta på restaurang eller liknande. Jag höll på att förgås av nervositet den där första morgonen när jag skulle knata iväg till frukosten men vet du vad? Det var inte läskigt eller konstigt alls. Det var snarare mysigt att sitta för sig själv och kika ut genom fönstret eller bläddra i en tidning. Det kan förresten också ha hjälpt att jag ville komma iväg tidigt och därför ofta var bland de första på plats, så det är ett tips i sig - ät frukost tidigt! 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det finns en massa man kan oroa sig över, men för det mesta visar det sig inte vara några större problem alls så länge man är förberedd. 
Åk iväg, bara gör det! 
 

Vart drömmer du om att resa?
Resa ensam - Roadtrip
Helga

Just nu känns det riktigt avlägset att resa och ännu mer att resa ensam. Men jag hoppas att vi kan hälsa på min syster som inte bor i Skåne innan bäbisen kommer. I maj ska vi sova en natt på hotell med spa för min mans mormor fyller år. Det ska också bli kul! Har aldrig varit på spa :)

Svar: Det kan jag tänka mig! Låter ändå som härliga småresor du har inplanerade :)
Jenny

Wilda

Otroligt fint inlägg och nyttiga tips! Jag reste på ett sätt ensam förra sommaren, men mellan vänner som jag bodde hos under största delen av resan. Ska ta med mig dessa tankar vidare <3

Svar: Vad roligt att du uppskattade inlägget! Ja den resan minns jag, lät som ett så mysigt sätt att resa på! Fullmata med saknade människor men ändå hinna med lite egentid där emellan :)
Jenny