Norrlandsresan: Stora Sjöfallets nationalpark del 1

Dag 8: Kiruna - Stora Sjöfallet
19/8
 
Dagen är inte ens nästan slut men jag måste skriva lite. 
I morse lämnade jag Kiruna för att påbörja nästa del av äventyret. Det var med en blandning av spänning och vemod. Har haft så fina dagar hos Anna-Li men nya mål väntade på resan söderut.
Vid Gällivare såg jag åter igen en ren. Även om det är mer standard än undantag nu känns det alltid lika fint och speciellt. Jag har verkligen någon sorts koppling till de djuren. 
Jag åkte nästan hela vägen upp på Dundret och beundrade utsikten innan jag styrde vidare mot Stora Sjöfallet. Är inte framme vid nationalparken än men redan är naturen helt otrolig. 
Så snart jag svängde av E45 spreds en varm och lugn känsla inom mig. Det känns så bra att vara just här just nu.
Nu står jag vid parkeringen vid Nábrreluokta kapell och följde nyss skogsstigen in till kapellruinen. Som jag saknat den. Skogen. Det är här jag mår bra men jag har tappat det sista tiden. Och som jag saknar Kevät. Jag ångrar inte beslutet att lämna honom hemma men som jag önskar att han vore här idag. Det är inte samma sak att utforska världen utan honom. 
 
 
Det var alltså dags att lämna Kiruna och styra söderut igen. Åttonde dagen på vägarna och det kändes lite ensamt efter att ha spenderat de senaste dagarna med resesällskap. 
 
Första stoppet blev fjället  Dundret utanför Gällivare. Är man högst upp och det är klart väder kan man se en elftedel av Sveriges yta därifrån. Nu var det ganska molnigt och jag nöjde mig med att åka en bit, men vackert var det ändå!
 
Anledningen till min brådska var att jag såg så mycket fram emot dagens egentliga resmål. Stora Sjöfallets nationalpark! Jag drömde så mycket om att åka dit men visste egentligen knappt vad det var jag skulle förvänta mig. Vart man än såg var det dock vackert. På ena sidan bredde Akkajaure ut sig och på andra sidan tornade fjället. Jag kände mig genast hemma på något vis och vemodet som följt med tidigare under dagen blåste bort.
 
Det som finns kvar av kapellet.
 
Det var redan runt lunchtid jag stannade och skrev i resedagboken. Jag var så överväldigad och så mycket snurrade i huvudet att jag helt enkelt var tvungen att stanna en stund och skriva av mig. Dagen skulle komma att bjuda på helt andra äventyr än jag hade väntat mig. Ni kan få en sneakpeak på vad jag pysslade med på bilden här nedan men resten tar vi i nästa inlägg tycker jag! 
 
Nationalpark - Norrland 2017 - Stora Sjöfallet - Sveriges nationalparker