Norrlandsresan: Abisko kanjon

Dag 7: Abisko kanjon 
18/8 44mil
 
Idag blev det Abisko igen!
Vi hade siktet instället på Abisko kanjon - alltså WOW vilket ställe! Vi stannade ganska direkt och fotade samt åt stormköks-lunch. Blev för min del en galet salt pasta carbonara. 
Gick sedan längs kanjonen nedströms. Passerade en vacker tunnel målad med renmotiv och flera fina fotoplatser. Gick bland annat förbi Abiskos guldkrona! Till sist klättrade jag upp till ett utsiktsberg där jag såg ut över deltat där Abiskojohka rann ut i Torneträsk. Såg också ända bort till Vadvetjåkka! 
På väg tillbaka plockade jag med Anna-Li för kladdkaksfika vid guldkronan innan vi gick till bilen för att packa om och sedan ta en toa + vattenpåfyllningstur vid Naturum. Sedan gick vi tillbaka till lunchplatsen och följde kanjonen en bra bit uppströms tills det knappt var en kanjon längre utan "bara" en älv.
Innan vi åkte gick vi till ett uppbyggt sameviste men det var inte så spännande.
På vägen hem stannade vi i Abisko by och köpte tunnbröd, köttbullar och potatissallad som vi sedan åt i en parkeringsficka.
Så galet fin dag! Och Abisko kanjon alltså... Vackraste, mäktigaste och mest magiska platsen jag någonsin upplevt. Ville aldrig åka hem. Bara färgen på vattnet - turkost/grönt i så många nyanser. Men inte smutsgrönt som dåligt vatten utan så galet klart. Min nya favoritfärg - Abiskojohka-grön. 
 
 
Jag blir helt varm i hjärtat när jag tänker tillbaka på den här dagen. Det var min sista heldag i Kiruna innan resan skulle ta mig söderut igen och vi bestämde oss för att bara ta dagen som den kom. Packade med kamerautrustning och matsäck och styrde en gång till bilen mot Abisko. Den föregående dagen kantades av ångest, men här kände jag mig friare än någonsin. 
 
 
 
Abisko kanjon beskrivs som Sveriges motsvarighet till Grand Canyon. Det var precis som jag skrev här ovan den mäktigaste platsen jag besökt. Det var egentligen bara tänkt att vi skulle stanna till där och äta lunch innan vi åkte vidare. Jag skulle gå bara en liten bit nedströms och kika medan Anna-Li åt färdigt men det var omöjligt att vända tillbaka, jag var helt enkelt tvungen att se vad som gömde sig bakom nästa sväng. Utsikten skiftade hela tiden och det gick inte att slita blicken från vattnets alla påhitt. 
 
 
Såklart lektes det en hel del med långa slutartider. Har insett att det är en omöjlighet för mig att låta bli vid strömmande vatten.
 
Ser ni Anna-Li?
 
 
Där Abiskojohka förenas med Torneträsk. Bergen längst bort på nedre bilden är nationalparken Vadvetjåkka.
 
 
 
Det blev obeskrivligt tyst när vi satte oss i bilen efter att ha spenderat hela dagen med älvens brus i öronen. 
 
 
 
Har aldrig tidigare tagit så många kort på en och samma dag, men ändå kände jag mig helt helt närvarande. Har ju pratat tidigare om att se världen genom en kameralins och jag kan fortfarande ofta känna att jag "missar" platser när jag fokuserar för mycket på att fotografera. Men här var allting så harmoniskt, det fanns så mycket tid och ork till både och. 
 
 
Hit ska jag igen. Så är det bara. Ni med tycker jag! 
 
Ett järv-säkert matförråd.
 
Och med den utsikten sätter vi punkt för dag 7. En av de allra allra finaste dagarna på hela resan. Sommaren. Året. 
 
Har du något favoritresmål du drömmer dig tillbaka till?
 

Abisko - Kanjon - Lång slutartid - Norrland 2017
Julia

Abiskojohka-grön<3 Så galet vackra bilder!
Drömmer verkligen om Abisko och Kungsleden, men även fjällen överhuvudtaget! Är ju en "sydbo" i Sverige och skulle inte vilja flytta högre än "Sjöarna" men jag drömmer ändå alltid om fjällen

Svar: Tack! Relaterar så mycket till dina fjälldrömmar! Ett tag var jag väldigt inne på att flytta upp till norrland men hur mycket fjällvärlden än lockar gillar jag det här nere med. Men vem vet vad som händer i framtiden :)
Jenny

Finurliga fröken

Men gud så vackert! Jag blir sugen på att ta med min sonen i sommar och åka dit. Frågan är om en 11 åring kommer tycka att det lika häftigt som jag.

Svar: Gillar han inte just kanjonen finns det ju säkert annat som lockar! Tänker att det nog är en häftig resa oavsett ålder :)
Jenny

Wilda

Helt fantastiskt! Vilka färger! Hit vill jag definitivt åka. Älskar också att leka med slutartider i strömt vatten, blir så sagolikt! :) Och vad gäller drömresemål så vill jag tillbaka till Norge, vid Hardangerfjorden där jag var för några år sedan. Jag har aldrig känt mig så levande.

Svar: Eller hur! Får fortfarande gåshud när jag tänker tillbaka och ser alla bilder, det var en så magisk dag på en så magisk plats! Tycker definitivt du ska ta dig dit! Hardangerfjorden har jag varit sugen på länge, blir ju inte mindre lockad att åka när du sätter det som drömresmål precis :)
Jenny