Min järvsösöm - från skiss till färdigt broderi

Idag tänkte jag att vi skulle kika på mitt eget bidrag till årets allra första tema i Landskapssömmen! 
Ärligt talat vet jag inte riktigt varför jag satte just Järvsösömmen först för jag hade verkligen ingen aning om vad jag skulle göra till det temat. Och faktiskt så har jag fortfarande inte en aning, kanske blir det en kudde? En liten bonad? En påse av något slag? Jag vet inte, hur som helst får den ligga till sig ett tag tills snilleblixten kommer. 
 
När jag ritar upp broderier brukar jag först skissa med blyerts, fylla i med en svart penna och sedan föra över till tyget med hjälp av ljusbord och en vattenlöslig märkpenna. 
Mitt eget syfte med hela projektet är att lära mig mer. Både mer historia och mer teknik. Därför kände jag ganska direkt att jag ville göra något rätt traditionellt till Järvsösömmen så jag komponerade ihop ett lite mindre mönster med många karakteristiska delar. Var inte supernoga med helt raka linjer eller perfekta cirklar, det hör till charmen tycker jag. 
 
Jag gjorde bara en halv mall för att få det helt spegelvänt och särskilt i skarven blev det lite skevheter om man tittar noga, men det struntar vi i att göra tycker jag. 
 
 
Jag broderade med rött bomullsgarn på ett tjockt gammalt örngott i bomull. Använde mig av stjälkstygn, tofssöm och ensidig plattsöm. 
 
Har för mig jag nämnde tidigare att jag skulle brodera klart det jag ritat upp och sedan lägga till lite mer, men när det faktiskt var färdigbroderat tyckte jag det var bra som det var och jag kom inte på något att lägga till som inte bara skulle göra broderiet rörigare. 
 
Tvättat och uppspänt! Som ni ser försvann inte riktigt märkpennan på sina ställen utan lämnade en rostbrun kant. Första gången jag har det problemet med den här pennan och tänker det kan bero på att jag tvättade det varmt med tvättmedel. Oftast sköljer jag bara ut mina broderier i handfatet men det röda garnet färgade av sig så mycket att jag fick ta i med hårdhandskarna. Nåja! Hellre en lite ful kant än helrosa tyg kan jag tycka ändå. Om ni undrar vad jag spänt upp på är det en såndär klassisk skumgummimatta man kan pussla ihop hur som helst. Lånade av mamma som brukar använda när hon blockar sina virkningar. Supersmidigt! 
 
Klart! Måste säga att jag blev väldigt nöjd ändå. Som jag nämnt tidigare utmanade jag mig själv med att sy så mycket stjälkstygn och något släppte verkligen! Efter många linjer fick jag in tekniken och det känns inte alls lika svårt längre. Känns väldigt bra inför året då just stjälksömmen kommer tillbaka i väldigt många av landskapssömmarna! 
 
 
 
 
Glöm inte lämna in ditt bidrag senast torsdag, det gör du genom att länka ditt blogg/instagraminlägg i en kommentar till det här inlägget eller genom att maila bild och beskrivning till hejrangifers@gmail.com
 

Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
 
Järvsösöm - Landskapsbroderi - Landskapssöm
Klara

Åh vad grannt du har gjort! Håller nog med om att broderiet blev bäst enligt skissen utan något mer på. Är det tofssöm som är "bladen" på stjälkarna?

Svar: Tack så mycket! Jajamen, tofssömmen är "bladen" på stjälkarna och även i kanten på rundeln i mitten :)
Jenny

Helga

Så fint!!!!!!!!!

Svar: Tack!!!! :D
Jenny

Anki

Åh så himla fint!! :)

Svar: Tack så mycket! :)
Jenny

irenejb

Tokfiat ju!

irenejb

Alltså detta autokorrekt, tokfint skulle det naturligtvis stå :)

Svar: Haha! Det ska ställa till problem ;) Tack så mycket!
Jenny

Grahnslöjd

Åh vad tjusigt, ser redan fram emot dina kommande broderier!!:)

Svar: Men åh, kanske finaste komplimangen man kan få?! Tack :D
Jenny

Julia

Vad snyggt, detaljerat men stilrent! Jag som inte kan mer om Järvsösömmen än vad du berättade i infoinlägget tycker att du gjort en superfin tolkning! Tycker absolut det kan passa på en fin tygpåse eller liknande!

Svar: Tack så mycket! :D Lutar år att det blir en liten tygpåse faktiskt!
Jenny

Beatrice

Så vackert! Synd med pennan, undrar varför den beter sig konstigt? Har använt en likadan, så hoppas innerligt på att jag slipper kant :( Men tycker inte det stör så mycket, är mest imponerad över det otroliga handarbetet! Vackert, välgjort och en så fin start på året ju!!

Svar: Men vad fina ord, tack så jättemycket! Ja, undrar också varför den fick fnatt så?! Men försöker övertala mig själv att det bidrar till ett äldre och mer genuint intryck ;)
Jenny

Alicia

Det är så fantastiskt Jenny! Tycker om att du skapade ett mönster som både kan dubbleras och bli typ en duk men som i sig själv också blir en bild. Det är något Hilma af Klint-skt över kompositionen tycker jag och det är ju fantastiskt! Ett verk för en tavelram - helt klart :)

Svar: Men åh, tack! Har svårt att se det Himla af Klint-ska men tar det som en jättekomplimang :D
Jenny

Eva

Hej
Undrar så hur man får över motiv till tyg? Har försökt med kalkerpapper, men fungerar dåligt. Skulle så gärna vilja brodera monogram, men får inte till det....

/Eva

Svar: Hej Eva, jag ber om ursäkt att det tagit mig så lång tid att svara. Jag gillar att använda en penna från Prym som heter Aqua Trickmarker. Den försvinner enkelt om du blöter ner tyget. Jag brukar använda ett ljusbord för att kalkera över trycket men är det ett mindre mönster funkar det oftast att hålla upp mot fönstret. Eller bygga en snabbversion med hjälp av en glasbit och en ficklampa. :) Min vän Alicia har även skrivit ett inlägg om en annan metod här, http://www.aliciasivert.se/diy-broderiskiss-overfor-teckning-till-tyg/
Jenny