Norrlandsresan: Stora Sjöfallets nationalpark del 3


Dag 9: Jokkmokk-Ritsem-Storuman
20/8 73mil
 
När jag skulle sova igår gick det bara inte. 
Jag bestämde mig till sist för att jag skulle åka tillbaka till Stora Sjöfallet. Jag var helt enkelt inte klar. Behövde åka längre in. Jag började dock morgonen med att köra åt fel håll så det var bara att vända.
Stannade längs vägen vid Harsprånget.
När jag väl svängde in mot parken fanns det där lugnet igen. Jag stannade och fotade vid samma ställe som igår men idag stod vattnet mycket lägre.
Jag gick till Sjöfallsudden i hopp om att idag få se hela fallet men det var bara lite små slattar. 
Jag åkte vidare. Hela vägen till Ritsem! Vägen var smal och bitvis dålig. Få ställen att stanna på och man fick bara stanna vid anvisade platser.
Men SÅ vackert! Man körde med berg på ena sidan och vatten på andra. Överallt längs bergsidan sipprade större och mindre vattenfall ned precis bredvid bilen. På andra sidan bredde Akkajaure ut sig på där bakom Áhkká-massivet. 
Jag kunde inte fota mycket pga 1. Man fick inte stanna på så många platser och 2. Det regnade. Men bilderna kommer alltid finnas med mig ändå. 
 
Nu sitter jag på en rastplats utanför Storuman och här sover jag nog i bilen i natt. Vägen hit var lång men fin. 
Efter Jokkmokk bredde enorma skogar ut sig och här och var kom spegelblanka små sjöar. Sagoskog minst sagt.

Nästan svårt att tro att detta är samma ställe som jag var på dagen innan. Är så glad att jag fick se vattnet spegelblankt och i sin fulla prakt! 
 
 
Hade inte bästa vyn över fallet men bättre än inget. Det här var en av få gånger jag fotade under dagen, en av få gånger kameran åkte upp över huvud taget. Det var så himla skönt på något vis att det regnade. Så jag kunde ha en lugn dag, bara åka och ta in allt vackert utan att ens behöva tänka på att dokumentera. 
 
Dimman låg stundtals som ett fluffigt täcke över bergen. 
 
Och överallt rann vatten. 
Jag är så himla glad att jag följde magkänslan och åkte tillbaka. Jag tror jag hade ångrat det annars. Det är en så galet vacker och speciell plats! Efter den turen var det dock dags att åka vidare, åter tog jag sikte på Jokkmokk men fortsatte den här gången köra. Ner till Storuman tog jag mig innan det var dags att sova, och nästa dag blev det äventyr i två vitt skilda naturtyper! 

Vill du läsa mer om min resa?
Dag 8 - Stora sjöfallets nationalpark, del 1 och del 2 
Dag 10 - Vildmarksvägen och Stekenjokk
Dag 11 - Vägen hem 
Nationalpark - Norrland 2017 - Stora Sjöfallet