Min blekingesöm - från skiss till färdigt broderi

 
Jag kände mig väldigt lugn när månaden började för Blekingesömmen var en av årets sömmar jag redan hade en idé om vad jag ville göra med. Dock skippade jag den där idén ganska snart och började istället treva ut på helt okända marker. Jag kom på att jag hade en tröja i garderoben jag tänkt piffa till på något vis, och varför inte med ett broderi? Så här i efterhand: kanske inte det enklaste beslutet att göra ett uppritat broderi på svart trikåtyg. Men vem har sagt att allt ska vara enkelt? 
 
Jag har en del gamla mönster från lite här och var. Bland annat ett gäng uppritade mönster av just Blekingesöm efter min gammelfarmor. Det var dessa jag hade tänkt använda men när jag rotade runt fastnade jag istället för den på bilden ovan. Det första jag såg, och det som fick mig att fastna, var en ren. Nu i efterhand är det ju snarare en klockren räv, men jaja! Jag ville inte förstöra originalet så jag skissade upp en kopia jag kunde anpassa. 
 
Efter att ha blekingefierat skissen lite samt gett min abstrakta ren ett par horn var det dags att få över skissen till tyget. Redan här blev linjerna ganska skeva på grund av det stretchiga tyget, men jag tycker ändå det passar Blekingesömmens charmiga naivitet så jag körde mest på. Genom hela broderiet har jag faktiskt struntat i felsteg och låtit det bli som det blir, ibland behöver man liksom sånadär projekt som inte blir för detaljstyrda. 
 
Märkpennan är från Prym och det är som en blyerts-stiftpenna fast med stift av skräddarkrita. Bra för märkning av mörka tyger, men till skillnad från den vattenlösliga tuschpennan jag använt till bland annat Järvsösömmen får man fylla i linjerna rätt ofta då de tummas bort. 
 
Det är inte förrän nu i efterhand jag stannat upp och tänkt på färgerna. Hur annorlunda de ser ut mot det svarta tyget. Nästan neoniga istället för pastelliga. Tycker det blev hur bra som helst! 
Hela broderiet är sytt i tvåtrådigt moulinégarn och jag har använt mig av stjälkstygn, schattérsöm, ensidig plattsöm, bottensöm och franska knutar. 
 
Klart! Det blev kanske inte mitt favoritalster och det var inte så kul att sy det heller, men ändå roligt att ha testat att brodera på trikå. 
 
De gul-rosa fälten är sydda med en tråd av varje färg i nålen, något som är typiskt för Blekingesömmen. 
 
Tänk på att det idag är sista dagen att lämna in era bidrag för februari månad. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga
 
 

Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
 
Blekingesöm - Broderi - Landskapsbroderi - Landskapssöm
Lena

Så fint det blev!

Svar: Haha är du nöjd nu när du slipper vara nyfiken längre? ;)
Jenny

Linnéa

Vad vackert! Jag gillar verkligen de färger som du valt ^^

Svar: Tack så mycket! :D
Jenny

Maria Ho

Både färger och mönster blev jättefina på den svarta tröjan. Vilket lyft! Jag har själv inte ork att börja på något eget broderi just nu men följer landskapssömsutmaningen med stort intresse. Heja alla!

Svar: Tack! Vad roligt att höra att du uppskattar projektet! Får hålla tummarna för att orken räcker till någon gång senare under året :)
Jenny

Grahnslöjd

Wow, vad häftigt det blev, jättesnyggt med färgerna mot svart!! Och att förgylla plagg med broderier är alltid kul!:)

Svar: Tack, vad kul att du tycker det! Håller helt med, det blir så mycket roligare och mer personligt :)
Jenny

Helga

Så fint! Vill ju se den på också! 😊 så imponerande att brodera på trikåtyg. Det verkar jobbigt :p

Svar: Tack! Haha det var tanken, men då stativet befann sig på annat håll och mina balansövningar med kameran ovanpå en hög böcker ovanpå kattens klösställning inte gick så bra fick jag ge upp det ;)
Jenny

Julia

Men wow vad fint det blev! Kan tänka mig att det var knepigt på tyget men tycker resultatet blev så snyggt! ... och extra kul med den dolda renen :D

Svar: Tack! Haha kollar man noga är ena sidan väldigt mycket bättre sydd än den andra just för att jag lärde mig under tiden hur jag skulle göra med tyget. :)
Jenny

Alicia

Det är ju såååå vackert! Tycker du fick en helt ny nivå till sömmen i och med att de bleka färgerna fick komma fram mot det svarta. Så fint med symmetriska former och symboliken med renen också, jag älskar detta!

Svar: Tack så mycket! Var lite rädd först att det inte skulle bli "blekinge" nog men i slutändan blev det väl just vad jag ville få fram med hela projektet - en uppdatering och avdammning av traditionen som passar i vår modernare tid.
Jenny