Landskapssömmen februari - Blekingesöm

Dags att avslöja vad vi ska syssla med i februari! Jag tycker februari är härlig på det sättet att det nu är helt okej att dra igång sin vårlängtan på full fräs. Jag tänkte vi skulle göra just det med Blekingesömmen som med blommor, fåglar och färggrannhet ger en härlig försmak till våren och sommaren. 
Vill du läsa mer om projektet Landskapssömmen kan du göra det här.
Det är också i det här inlägget du lämnar in ditt bidrag, mer info längre ner. 
 

Karaktär
Blekingesömmen är kanske en av våra mest välkända landskapssömmar. Säkert känner många av er igen de skira blomsterslingorna och pastelliga färgerna i gula, rosa och blå toner. Det är just det som vi idag kanske mest förknippar med Blekingesömmen men många modernade återskapningar har gjorts som kopior av äldre, nu bleknade, broderier där färgerna från början var mycket mustigare i rött, gult, ljusblått och mörkare, nästan svart, blå. 
 
Broderi tillhörande Handarbetets Vänner, foto Alicia Sivertsson. Nyskapad Blekingesöm där man kan se hur färgskalan sett ut från början. 
 
Motiven är ofta blommor både sedda ovanifrån och från sidan, antingen som kransar eller som buketter som utgår ifrån korgar eller krukor. Andra vanliga motiv är fåglar, bröllopsföljen samt bibliska motiv som Adam, Eva och ormen. 
Modernare tolkningar av Blekingesömmen tycker jag i regel består av skira blomstergirlanger på linnedukar, liknande de på bilden här nedan, därför tycker jag det har varit så kul att forska mer i den här sömmen och upptäcka vilken stor mångfald den faktiskt bjuder på. 
 
Modernare 1900-tals tolkningar av Blekingesöm. 
 
Broderierna syddes dels av folket hemma i stugorna men också av professionella brodöser som man tror reste runt bland större gårdar för att fylla upp skåpen med hängkläden. Mönstren målades upp på tyget med bläck och troligt är att det var några få som ritade mönster åt desto fler då det i många fall finns flera alster med samma mönster sydda av olika brodöser. Enligt hörsägen har man några namn på mönsterritare, som Marna Jönsdotter i Mörrums socken, fru Ådahl och fru Åkmark i Asarum och Sven Nilsson från Härnäs som var bonadsmålare och ritade upp mönster som hustrun Inga broderade på beställning åt andra familjer. Just bonadsmålare tror man har ritat upp ett flertal mönster, de reste runt mellan gårdar för att måla på väggar och möbler och varför inte skissa upp något på en bit linne när man ändå var i farten?
 
Broderi tillhörande Nordiska Museet, bild lånad från Digitalt Museum
 

Historia
Blekingesömmen dateras till slutet av 1700-talet fram till ca 1860 och ses oftast på hängkläden, långa tygstycken som hängde längs väggarna, som togs fram till fest. Styckena vävdes för att passa hemmet de skulle hänga i, längden var från tak till golv och bredden bestämdes av vävens bredd men ofta syddes flera kläden ihop för att täcka större ytor. 
 
Blekingarna var ett sjöfarande folk och bredden i Blekingesömmens motiv beror mycket på influenser som kommit vattenvägen från bland annat England, Frankrike, Holland, Orienten och Kina. Främmande tyger och porslin har delat med sig av sin dekor men mest av allt är det 1700-talets sirliga rokoko som varit inspiration. 
 
Broderier tillhörande Nordiska Museet, bilder lånade från Digitalt Museum. 
Från vänster till höger: 1. Hängkläde broderat 1842. 2. Hängkläde broderat 1840, här är det som ni ser två vepor som sytts ihop. 3. Hängkläde broderat 1839, bra exempel på en massa fina bottensömmar! 
 

Material 
Precis som Järvsösömmen användes från början linne innan bomullen gjorde sitt intåg. Tråden som användes togs vad man hade och det är inte ovanligt att lin och bomull blandades på samma broderi. 
Färgerna var som sagt traditionellt vitt, gult, rött, mörkt mörkblått och ljusblått men idag används oftast ljusare nyanser för att efterlikna de gamla blekta broderierna. 
 
Broderi tillhör Handarbetets Vänner, foto Alicia Sivertsson. Äldre exempel av Blekingesöm, där bottentrådarna i bottensömmen har slits bort med tiden och bara fäststygnen syns. 
 

Teknik
Man gjorde det man kunde för att spara på garnet och därför fylldes många stora ytor av olika bottensömmar, knutar eller rutmönster med plattsöm. 
Stygn som används är främst ensidig plattsöm, stjälksöm och bottensömmar men ibland också knutar och schattérsöm. 
 
Man sydde ofta i olika fält och en karaktäristisk teknik för Blekingesömmen är att i vissa av dessa brodera med två olikfärgade trådar i nålen vilket ger en mer levande effekt. 
 
            
Ensidig plattsöm sys så att det på rätsidan är långa stygn som används för att täcka ett område medan det på avigsidan bara blir en rad med småstygn i konturen. Detta användes istället för dubbelsidig plattsöm (där baksidan blir likadan som framsidan) för att snåla på garnet. Blir stygnen för långa kan man sy en rad stjälkstygn rakt över på rätsidan för att fästa fast trådarna. 
 
Stjälkstygn blir lite mer flödande än det klassiska för/efterstygnet då man hela tiden börjar det nya stygnet på mitten av det tidigare. I Blekingesömmen används detta oftast till konturer eller just stjälkar. 
 
Bottensömmar går att sy på många olika sätt men grunden består i att man spänner upp ett rutnät och fäster och/eller dekorerar detta på olika sätt. Detta är också ett sätt att snåla på garnet då nästan allt hamnar på rätsidan. Här finns exempel på några bottnar jag sytt där jag fäst i skärningspunkterna med ett litet korsstygn och sedan "dragit ihop" bottentrådarna med kryss över varannan ruta vilket jag försökte illustrera i beskrivningen ovan. 
 
Broderi och foto av Alicia Sivertsson. Tydligt exempel på hur särskilt blommorna är uppdelade i färgfält samt användningen av två färger som sys samtidigt. 

Lämna in ditt bidrag
Landskapssömmen är ett nystartat projekt där målet är att ge nytt liv till gamla traditioner, att uppdatera våra förmödrars hantverk för att åter välkomna dem in i vardagen istället för att låta dem glömmas bort längst in i linneskåpet. Jag vill helt enkelt ta bygdebroderiet in i 2000-talet, och jag vill ha din hjälp till just det! 
  • Den 3:e varje månad släpps en ny söm i ett matigt inlägg där vi kikar på historia, karaktär samt traditionella färger, tekniker och material. Det är även i det här inlägget du har chans att lämna ditt eget bidrag.
  • Under månadens gång jobbar vi med våra alster. Det finns inget krav att det måste röra sig om broderi, inspireras av sömmen och tolka det helt fritt! Det skulle vara superintressant att se tolkningar i helt andra tekniker som foto, teckning, lera eller text. 
  • Den 25:e är sista dagen att skicka ditt bidrag för att komma med i sammanställningen. Gärna med både bild och lite text där du förklarar hur du tänkt och vad du inspirerats av. Lämna en kommentar med länk till bidraget du lagt upp på blogg eller Instagram alternativt maila text och bild till hejrangifers@gmail.com
  • Den 28:de sammanställs alla bidrag i ett samlingsinlägg här på bloggen. 
Det är alltså i det här inlägget du lämnar en kommentar med länk till ditt bidrag. Genom detta ger du även mig tillåtelse att dela det vidare i samlingsinlägget. 

Broderier tillhörande Nordiska Museet, bilder lånade från Digitalt Museum. 
Från vänster till höger: 1. Äldre hängkläde från 1806. 2. Hängkläde från 1822 med Adam, Eva och ormen. 3. Hängkläde
 
Källor
Hängkläden från Blekinge, Ragnvi Hyllstedt, utgiven av Karlshamns museum 2008
Blekingesöm med nya vingar, Slöjd i Blekinge
Landskapssömmar, Lisa Melén, utgiven av ICA-förlaget 1970
Brodera landskapssömmar, Annette Magnusson, utgiven 1970 av Wezäta förlag
Blekinge museums hemsida

Är du sugen på mer? 
Info om projektet Landskapssömmen
Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Mars: Anundsjösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
April: Svartstick - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Maj: Delsbosöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Juni - Juli: Hallandssöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Augusti: Jämtlandssöm - presentationsinlägg
 
Blekingesöm - Landskapsbroderi - Landskapssöm
Alicia

YES!!! Hoppades på denna! Fick en så HIMLA KNÄPP idé i slutet av januari på ett motiv jag skulle vilja prova att göra i blekingesöm så nu sätter jag igång direkt!

Svar: Åh vad kul! Och ÅH vad nyfiken jag blir nu?! En himla knäpp blekingesöm låter ju sannerligen intressant!
Jenny

Helga

Den här sömmen har en speciell plats i mitt hjärta pga bonader från barndomen. Jag hade en miniduk med matchande ljuslyktor (i glas som var klädda med ett broderat band runt) men jag gjorde mig faktiskt av med dem för vi har redan för mycket saker och det går inte att ha pynt med småbarn... Men förhoppningsvis tröttnar min mamma på den större upphängbara bonaden som hon har hos sig x)

Svar: Vad kul! Vill minnas att jag sett ljuslyktor med blekingesöm som du beskriver :) Haha åh, får hålla tummarna att hon hittar något annat fint att hänga på väggen!
Jenny

Alicia

Såå kommer mitt bidrag: http://aliciasivert.blogspot.se/2018/02/kitschig-beswick-hund-i-blekingesom.html

Julia

Här är mitt bidrag! :) http://gornagotnu.blogg.se/2018/february/bli-inspirerad-av-broderi.html