Hur kom det sig att jag snöade in på landskapssömmar?

Det är en fråga jag gått och funderat kring den senaste tiden. Hur hamnade jag här egentligen? Hur gick broderi i allmänhet och landskapssömmar i synnerhet från att vara helt främmande till en så självklar del av min vardag på såpass kort tid? 
 
Det var någon gång i slutet av 2016 som jag och mamma började rensa vindsförrådet och dela upp saker inför min flytt. Där uppe gömde sig mycket spännande, bland annat några böcker efter min mormor om just landskapssömmar. Mamma berättade om att de två hade gått ett par kurser i ämnet men mindes inte mycket av det. I samma veva hade jag börjat bli mer nyfiken på broderi, bloggvärlden hade visat mig att man kunde göra så mycket mer än de räknade korsstygnen som utgjorde min bild av hantverksformen. Det var också under dessa vindsrensningar jag hittade och började färdigställa duken jag skrivit mer om här och här
 
Förutom intresset för skaparformen kändes det som något jag skulle kunna göra med min mormor. Hon dog innan jag föddes och det är till stor del genom hennes alster jag ändå lärt känna henne. Hon har egentligen alltid varit närvarande genom berättelser men jag har sällan tänkt så mycket på henne eftersom hon inte varit där. Tidigare under det året hade mitt intresse för min bakgrund och äldre generationer väckts och i den här vevan blev det viktigare att lära känna henne, och att hitta ett av hennes intressen blev viktigt även om jag då inte riktigt visste vad jag skulle göra med upptäckten. 
 
Med andra ord gick de där böckerna från en låda rakt ner i en annan i väntan på flytt och jag tänkte inte så värst mycket mer på det förrän Alicia publicerade ett inlägg i ämnet. Där fick jag en klarare bild av vad det handlade om och jag fastnade direkt. Det var fortfarande lång tid kvar tills jag skulle våga mig på ett fritt broderi men idén om landskapssömmar låg hela tiden och grodde i bakhuvudet. 
 
Det skulle dröja till september förra året. Jag fick för mig att jag ville sy egna vetekuddar och behövde dekorera dessa på något vis. Jag började bläddra i de där böckerna och det slutade med att jag gjorde en färggrann tolkning av hallandssöm. Där vaknade något inom mig. Det var så himla kul att experimentera med mönster, färger och stygn. Att ta en tradition och anpassa den till mitt humör och mitt uttryck. Det var något helt annat än de strikta broderierna jag gjort tidigare i räknade korsstygn eller efter uppritade linjer. Jag kunde göra precis vad jag ville och en hel värld hade just öppnats.
 
Landskapssömmarna var, och är, det som fick mig fast. Hantverket, traditionen och kvinnohistorien skapar tillsammans något oslagbart och den stora variationen gör att det finns hur mycket som helst att utforska. Det är så projektet Landskapssömmen startade. Jag ville lära mig mer och jag vet med mig att jag har lätt att bara lägga saker på hyllan, saker jag vill göra men liksom inte tar mig tid för. Att grotta ner mig i och testa på en söm i månaden blev lösningen och att blanda in bloggen och göra en stor grej utav det var egentligen inte planerat från början. Men att ni vill utforska, resa och lära er tillsammans med mig - det gör allting ännu roligare! 

På tal om landskapssömmar tänkte jag att ni ska få en sneakpeak på min Blekingesöm! Hela får ni förhoppningsvis se på söndag, då det också är sista dagen att lämna in era bidrag. Mer info om hur ni gör det står längst ner i det här inlägget
 

Hur går det med era Blekingesömmar? 
Broderi - Landskapsbroderi - Landskapssöm
Linnéa

Intressant att få veta hur det hela startade :) Tror det är rätt så många av oss "yngre" som hantverkar idag, har fått sin inspiration från någon äldre släkting till det hantverk vi sysslar med idag.

Jag funderade på att testa att brodera något denna gången, men fick aldrig tummen ur. Så det blir istället min skiss som eventuellt får se dagens ljus i slutet av veckan :)

Svar: Det tror jag du har väldigt rätt i, så fint när kunskapen får gå i arv på det viset. Känns som det också blir vanligare och vanligare att vi "yngre" lär varandra också!
Finns många månader kvar att ta upp broderinålen på! Hoppas på du tar bort det där eventuellt och visar skissen! :D
Jenny

Alicia

Så fint att läsa om och WOW för Blekingefärgerna på svart botten! Så vackert <3

Svar: Men visst?! Har aldrig broderat på svart förut och tänkte inte på hur färgerna skulle bli till den bakgrunden, blev ju nästan neonigt istället för pastelligt!
Jenny