En lista om skapande - igen

När jag rotade i arkivet i jakt på ett gammalt inlägg snubblade jag över den här härliga listan som jag tyckte förtjänade att dammas av! Från början är det grymma Fredrika som skrivit ihop den. 
 
Vilka tekniker skapar du mest i?
Det har nog inte undgått er som brukar hänga här inne att det blivit väldigt mycket broderi den senaste tiden. Har dock känt mer och mer sug efter att plocka upp tecknandet igen vilket känns otroligt kul! Vet ju att jag har en tendens att tröttna om jag kör för enspårigt på en teknik och när jag nu äntligen hittat en skaparform som känns hemma vill jag inte riskera det. 
 
Vilken är din bästa sida som hanverkare?
Att jag inte är rädd för utmaningar. Vill jag göra något ser jag till att lära mig hur jag gör det. På både gott och ont börjar jag sällan med de enklare nybörjarprojekten utan jag kastar mig in i något jag verkligen vill göra och ser till att lära mig det jag behöver på vägen. 
 
Vilken är din sämsta sida som hantverkare då?
Jag blev så glad när jag läste vad jag svarade på den här frågan 2016:
Att jag ofta har svårt att bli nöjd. Jag ser bara alla små misstag och inte helheten. En sida jag försökt jobba mycket på senaste tiden och som faktiskt blivit mycket bättre. 
För jag HAR verkligen jobbat på det och först nu inser jag vilken skillnad det faktiskt blivit. Jag ser inte länge misstagen som just misstag utan snarare som erfarenheter. Jag lärde mig något. När jag idag tittar på något jag skapat ser jag tiden jag lade ner, inspirationen jag kände, utvecklingen som skett sedan dess. Inte små misstag.
 
Nåväl, nu var ju inte det något svar på frågan. Min sämsta sida som hantverkare idag är nog att jag ofta väl lätt prioriterar bort skapandet. Jag går runt med idéer och planer men har svårt att faktiskt ta mig tiden att genomföra dem. En ny sak att jobba på med andra ord! 
 
Vilket projket är du mest nöjd med?
Något som är aktuellt just nu och som jag är väldigt stolt över är såklart Landskapssömmen! Det är ett projekt som betyder mycket för mig och gensvaret har varit otroligt. Känns kanske förmätet att redan lista projektet i sin helhet som något jag är mest nöjd med, men jag känner att hur året än går är jag så nöjd med hur det började. 
Andra skaparprojekt som legat mig extra varmt om hjärtat är värmekuddarna som blev min inkörsport till fritt broderi, korsstygnscitatet för att jag broderade in så mycket ångest och känslor i varje nålstick och det därför påminner mig varje dag om att jag är starkare än jag tror, yllesulorna som håller mina fötter varma, får-mössan för att den är så himla fin och lärde mig så mycket samt scanographyn för att det var så kul och blev så jädrans bra. 
 
Har du något katastrofprojekt?
Visst har jag saker som inte blivit som jag tänkt mig, men oftast kan man ju göra något annat av det. På en teckning kanske en liten del blev bra, då kan man klippa ut det till ett bokmärke eller vykort. En stickning kan man repa upp. En canvas kan man måla över. Jag vill inte riktigt tänka på något jag skapat som en katastrof, och om de nu finns sådana skulle jag tro att jag har förträngt dem. 
 
Vad inspireras du av?
Jag kan inspireras av lite vad som helst. Vet inte hur många anteckningar jag fått rensa bort från mobilen där jag i stundens hetta kommit på något helt fantastiskt för att någon vecka senare inte förstå tjusningen alls. Det som brukar fastna är idéer kopplade till djur, natur eller historia. Eller helt enkelt vackra/tänkvärda citat. 
 
Vart tycker du bäst om att skapa?
När det gäller fotografi har jag insett att inget inspirerar mig mer än nya miljöer. Jag känner aldrig sådan fotolust som under resor, och då inte bara i dokumenterande syfte utan också kreativt och experimentellt. 
När det gäller allt annat skapar jag helst hemma i soffan eller vid köksbordet.
 
Hur tycker du bäst om att skapa?
Jag gillar att förbereda och planera skapandet så jag sedan kan köra på och inte behöva tänka så mycket. Exempelvis skissa upp teckningar som dessa noga från början för att sedan kunna färglägga (svartlägga?) framför någon film eller serie. Samma med broderier, jag ritar upp motivet och planerar färger och stygn i förväg för att inte behöva fundera så mycket medan jag syr. Sedan är ju dock inget skrivet i sten för den sakens skull! 
 
Vilket är ditt bästa skaparminne?
Mina finaste skaparminnen är stunderna med min farmor i hennes atelje under min uppväxt. När hon dels lärde mig allt jag var nyfiken på men också gav mig fria händer att skapa vad jag ville med materialet jag kunde hitta medan hon jobbade på framför stickmaskinen. Friheten i att utforska min egen kreativitet medan jag kunde få hjälp och påhejning av henne. Att kunna genomföra allt som annars skulle stannat som idéer. 
 
Vilket är ditt sämsta skaparminne?
Slöjden i skolan som många gånger bara gav ångest. Dåliga lärare som jobbade inom fyrkantiga ramar, som begränsade och kritiserade istället för att stötta och lyfta.
 
Har du nått tips att lämna vidare?
Våga fråga! Är det något du vill lära dig? Våga fråga någon som kan, kanske är det något den personen i sin tur vill lära sig av dig? Perfekt kunskapsutbyte! Är det någon kreatör du ser upp till? Våga be om lite tips! Det finns så mycket vi kan lära av varandra!
Vilket är ditt bästa skapartips?
Anna

Vilka härliga projekt du har hållit på med. Jag belv helt fast här (när jag egentligen borde jobba :P). Den där björnen på sista bilden hur är den skapad? Du kanske har ett inlägg att länka till? Till helgen måste jag skapa ullsulor!! Vilket smart återbruksprojekt.

Svar: Vad roligt att du gillade det! Björnen är gjord i lufttorkande lera och är tänkt som luftfräschare i bilen :) Här kan du läsa mer detaljerat: http://rangifers.se/2016/october/gor-din-egen-luftfraschare.htmlOch vad roligt att du ska göra ullsulor! Verkligen perfekt nu i vintertider :)
Jenny

Jossan

Vilken härlig lista! Man blev så glad av att läsa den, och gå och titta på dina gamla inlägg med saker! Blir så sugen på att skapa själv, och kanske måste jag faktiskt lära mig ta tag i det och inte bara gå och drömma om allt jag vill skapa.

Men då du skriver "Våga fråga", så är det precis vad jag ska göra nu. Björnen på sista bilden, hur har du gjort den? Den var ju jättefin! <3 (precis som många andra av dina alster)

Svar: Åh vad kul att höra! Hur härligt det än är att drömma (brukar fastna rätt länge i det stadiet själv...) är det så mycket roligare att faktiskt göra! :) Vad roligt att du gillade björnen! Den är gjort i lufttorkande lera och jag har använt den som luftfräschare i bilen. Den har också ett helt eget inlägg där jag skrivit mer detaljerat, här hittar du det: http://rangifers.se/2016/october/gor-din-egen-luftfraschare.html
Jenny

Grahnslöjd

Alltså älgtavlan, wow!!!!!:D

Svar: Tack!! Den blev en uppskattad julklapp :D
Jenny

Anki

Känner igen mig i det här: "Min sämsta sida som hantverkare idag är nog att jag ofta väl lätt prioriterar bort skapandet. Jag går runt med idéer och planer men har svårt att faktiskt ta mig tiden att genomföra dem. " Gör exakt samma. Man har miljoner ideer och projekt man vill göra men sen är man för trött eller prioriterar att titta i telefonen eller nåt när man väl kan skapa.

Kul lista!

Svar: Vad tråkigt att höra, men samtidigt lite skönt att jag inte är ensam :) Det är så dumt det där, att man struntar i det man vill göra för något helt onödigt som att scrolla på telefonen. Blir så frustrerad på mig själv!
Jenny

Fredrikapåvinden

Åh vad fint att läsa! Den här listan hade jag glömt bort! Jag ska nog också ta och fylla i den igen. Så fint att få ta del av dina tankar om skapande!

Svar: Det tycker jag du ska göra! Hade varit kul att läsa dina svar nu ett tag senare :)
Jenny

Helga

Mitt bästa tips (som jag kanske redan sagt?? Nåväl hehe) är att köpa material på loppis/second hand och bygga upp en liten (eller stor 😉) skaparstash så det alltid går att sätta igång direkt 😊

Svar: Har du det tåls det att säga igen! Mycket bra tips, det finns väl knappt något mer irriterande än när man plötsligt får en himla bra idé men inte har material till att börja på en gång?!
Jenny

Julia

Vad roligt att svara på samma lista igen och extra kul att du känner att du kunde svara annorlunda på frågan vad din sämsta sida är, att du utvecklats! Tyckte om att läsa om hur din farmor kunde ge dig den inspirationen som skolan absolut inte kunde ge för slöjdande

Svar: Vad kul att du tyckte det! Tyckte själv det var himla kul att så konkret kunna se utveckling. Och japp, heja farmor<3
Jenny

Julia

Så kul att läsa, underbar lista :) den måste jag också fylla i när jag hinner. Känner igen mej i anteckningar på mobilen som först känns fantastiska och sedan förstår man inte tanken bakom :D Jag sparar också en del bilder på insta, som jag sedan inte har en aning om vad på bilden jag inspirerats av.

Svar: Vad kul, ser fram emot att läsa dina svar! Haha, skönt att höra att jag inte är ensam! Men men, får man ut en fantastisk idé från alla de där anteckningarna är det väl värt det :D
Jenny