Uppdatering från fönsterbrädan

Jag har ju pratat lite tidigare om årets odlingar! Tidigare har jag bara haft fönsterbrädorna till mitt förfogande men i år ska jag ha några pallkragar hemma hos mamma. Oftast brukar jag mest köra på roliga saker men i år har jag fokuserat på de grönsaker jag äter mest och där valt lite roligare sorter istället. Ska vi kika på vad som hänt sedan sist?
 
Squashplantorna fullkomligen tar över mitt köksfönster just nu! Jag planterade ganska många men det var bara tre plantor som tog sig ordentligt. Två musselsquash och en lemon squash, vilket som tur var är prick vad jag hade planerat att sedan plantera ut. Så håll tummarna för att dessa tre klarar sig till dess nu för det finns ingen backup! Fun fact för den som likt mig aldrig tagit på en squashplanta tidigare är att de luktar som tacochips med ostsmak. 
 
De trängs i fönstret med små aubergineplantor samt två sorters tomat. Det är faktiskt första gången jag odlar tomat men jag känner mig redan lite som ett proffs efter att ha följt Sandra, Mikaela och Alicia (direktlänkar till deras odlingskategorier, passa på att ladda upp med kunskap inför sommaren vettja!) med alla deras tomatodlartips. Får väl se om jag kommer få ångra den inställningen! Tycker iallafall tomatplantorna blir så små och söta efter omplanteringen när den långa stjälken fått flytta ner under jord! 
 
I växthuset går det desto långsammare, här har allt som inte riktigt tagit sig blivit kvar. Den ensamma lilla basilikan ska snarast få flytta in med sina kompisar i den andra krukan. I övrigt står där en liten tomat som hamnat på efterkälken, några sorgliga små chilisar och smultron som växer i snigelfart. Alla de tomma krukorna är chili som inte grott alls, utom en som innehåller nynerpetade citronkärnor. Chilin struntar jag nog i om det inte blir något av de här plantorna, men smultron får det nog bli köpeplantor med istället om jag ska få några bär!
 
Så härligt med grönt kök igen! Finns det för övrigt något finare än späda gröna plantor i kombination med lite väderbitna terracottakrukor? Jag tror inte det.
 
 
Utöver förodlingarna ska det snart direktsås ärtor, salladslök, sallad, spenat och en massa fina blommor. Ser så mycket fram emot den här odlingssommaren!
 
Funderade på att torka av växthuset innan jag skulle fota men äsch, lite damm har väl ingen dött av. 
 
Squashen börjar redan komma med små blomknoppar. Ska jag låta dessa vara kvar eller borde jag knipsa bort dem? Är någon av er bra på squash?
 
Nu i helgen har jag varit och gjort i ordning den ena pallkragen och petat ner frön till salladslök, ringblomma och två sorters rosenskära! Nästa helg fortsätter trädgårdsfixandet och då tänkte jag också dokumentera min lilla odlingslott och dela med mig av hela planeringen, så stay tuned! 
 

Jag vet att några av er var i odlingstagen också, hur går det för era sådder? Eller satsar ni hellre på färdiga plantor?
Odling 2018
Mamma

Jag hade tagit bort blomknopparna så plantan kan lägga krut på att etablera sig istället :)

Julia

Det finns inget vackrare än lerkrukor och klorofylliga blad! Ljuvliga bilder och känner nästan lukten genom bilderna av fukt, växter och jord<3 Haha underbart att bladen luktar tacochips med ostsmak (min favoritsort bland tacochips). Min lilla smutronplanta kommer från frön jag fått från dig förra året! Hann aldrig bli några blommor förra året men tror att de kommer i år! Ha tålamod med plantorna men kan ju vara rimligt att köpa uppdrivna plantor som komplement om man är sugen på bär...

Svar: Haha, de luktar tyvärr inte lika mycket chips nu när de växt på sig lite mer, men roligt ändå! Vad kul med smultronplantan! Funderade när du la upp inlägget om de kunde vara så :D Har sått smultron för tredje året i rad nu och det som är frustrerande är att första året hann jag få en stor planta som gav massa bär, övervintrade inte den av någon anledning och förra året hann frösådden inte blomma ens. Hade hoppats på samma tur som första året den här tredje gången, men tydligen inte ;)
Jenny

Fredrikapåvinden

Åh vilken klorofylligt och inspirerande inlägg! Jag hade tänkt att förså tiiidigt i år och hade storslagna planer... De gick lite i stöpet kan jag säga. Jag direktsår i palkragarna och köper lite färdiga plantor tror jag!

Svar: Ja men det funkar ju minst lika bra! Kommer direktså mycket av mitt också. Mina tomater tog sig lite bättre än väntat så jag har några plantor över om du skulle vilja ha :)
Jenny

Finurliga fröken

Åh jag måste nog ta lite bilder på det jag har planterat och göra ett litet inlägg om mitt. Blev inspirerad nu. Även om jag inte har speciellt mycket.

Svar: Vad roligt att kunna inspirera! Tycker ett planteringsinlägg låter som en toppenide! :)
Jenny