Jag har ju
pratat lite tidigare om årets odlingar! Tidigare har jag bara haft fönsterbrädorna till mitt förfogande men i år ska jag ha några pallkragar hemma hos mamma. Oftast brukar jag mest köra på roliga saker men i år har jag fokuserat på de grönsaker jag äter mest och där valt lite roligare sorter istället. Ska vi kika på vad som hänt sedan sist?
Squashplantorna fullkomligen tar över mitt köksfönster just nu! Jag planterade ganska många men det var bara tre plantor som tog sig ordentligt. Två musselsquash och en lemon squash, vilket som tur var är prick vad jag hade planerat att sedan plantera ut. Så håll tummarna för att dessa tre klarar sig till dess nu för det finns ingen backup! Fun fact för den som likt mig aldrig tagit på en squashplanta tidigare är att de luktar som tacochips med ostsmak.
De trängs i fönstret med små aubergineplantor samt två sorters tomat. Det är faktiskt första gången jag odlar tomat men jag känner mig redan lite som ett proffs efter att ha följt
Sandra,
Mikaela och
Alicia (direktlänkar till deras odlingskategorier, passa på att ladda upp med kunskap inför sommaren vettja!) med alla deras tomatodlartips. Får väl se om jag kommer få ångra den inställningen! Tycker iallafall tomatplantorna blir så små och söta efter omplanteringen när den långa stjälken fått flytta ner under jord!
I växthuset går det desto långsammare, här har allt som inte riktigt tagit sig blivit kvar. Den ensamma lilla basilikan ska snarast få flytta in med sina kompisar i den andra krukan. I övrigt står där en liten tomat som hamnat på efterkälken, några sorgliga små chilisar och smultron som växer i snigelfart. Alla de tomma krukorna är chili som inte grott alls, utom en som innehåller nynerpetade citronkärnor. Chilin struntar jag nog i om det inte blir något av de här plantorna, men smultron får det nog bli köpeplantor med istället om jag ska få några bär!
Så härligt med grönt kök igen! Finns det för övrigt något finare än späda gröna plantor i kombination med lite väderbitna terracottakrukor? Jag tror inte det.
Utöver förodlingarna ska det snart direktsås ärtor, salladslök, sallad, spenat och en massa fina blommor. Ser så mycket fram emot den här odlingssommaren!
Funderade på att torka av växthuset innan jag skulle fota men äsch, lite damm har väl ingen dött av.
Squashen börjar redan komma med små blomknoppar. Ska jag låta dessa vara kvar eller borde jag knipsa bort dem? Är någon av er bra på squash?
Nu i helgen har jag varit och gjort i ordning den ena pallkragen och petat ner frön till salladslök, ringblomma och två sorters rosenskära! Nästa helg fortsätter trädgårdsfixandet och då tänkte jag också dokumentera min lilla odlingslott och dela med mig av hela planeringen, så stay tuned!
Jag vet att några av er var i odlingstagen också, hur går det för era sådder? Eller satsar ni hellre på färdiga plantor?
Jag hade tagit bort blomknopparna så plantan kan lägga krut på att etablera sig istället :)