Norrlandsresan: Tankar och souvenirer

Jag har haft SÅ jäkla svårt att komma igång med att blogga om min norrlandsresa. Har så mycket jag vill visa, berätta och diskutera men jag har ingen aning om vart jag ska börja. Så, för att bara dra igång tänkte jag visa souvenirerna som fick följa med hem och bjuda på lite allmänna tankar. Sedan har jag tänkt ni ska få hänga med dag för dag med utgång från min resedagbok.
 
Rangifer är ju det latinska namnet för ren, vilket också råkar vara ett favoritdjur. Kunde alltså inte motstå en galet turistig ren-osthyvel! Köpt på Shop in Laplands butik i Gammelstads kyrkstad. 
 
När jag åkte hade jag egentligen ingen plan alls. Jag visste på ett ungefär hur jag skulle köra och hade listat lite saker som låg längs vägen, men ville samtidigt att det skulle vara väldigt öppet. Jag har lätt för att överplanera och får också ångest om dessa planer går fel. Jag ville inte att resan skulle förstöras bara för att jag missade en avfart eller det regnade vid någon sevärdhet. Så - minimal planering! Läskigt men askul. 
Tanken var att köra längs höga kusten upp till Kiruna egentligen så snabbt som möjligt, vara där några dagar och sedan ta inlandsvägen söderut igen och den här gången låta resan ta längre tid. 
 
Självklart blev det ett gäng vykort! Några är från Abisko turiststation och några från Naturum Laponia i Stora Sjöfallets nationalpark. Förutom dessa som fick följa med hem blev det ju såklart en hög överdrivet turistiga också, som skickades ut till släktingar och vänner. 
 
Resan upp blev dock längre än jag hade väntat mig. Jag åkte dagen efter vi hade tagit bort Cola så jag orkade inte riktigt sätta mig i bilen direkt på morgonen för att sträckköra utan tog det istället lugnt och kom iväg runt lunchtid, vilket resulterade i två övernattningar istället för en. Hela resan upp blev ärligt talat något utav en besvikelse också, jag hade väldigt mycket ångest och det kändes aldrig riktigt som att resan startade innan jag kom upp till Piteå. 
 
 
I Abisko hittade jag också ett ursött bokmärke i metall jag inte kunde låta bli! Himla fint sätt att ta tillvara på industrispill måste jag säga! 
 
Jag minns så väl den där känslan när semestern verkligen började, det pirrade i hela kroppen och jag kände bara att det är på riktigt nu. Jag stod och tankade bilen i Piteå och insåg tillslut hur långt hemifrån jag var. Vilket äventyr jag hade gett mig ut på. Hur många mil jag hade kört och hur många jag hade kvar. Hur häftigt det var. 
 
En annan sjukt turistig sak jag köpte var Norrskens-te! Har inte testat det än faktiskt men det luktar väldigt gott. Svart te med björklöv, blåklint och mint-arom. 
 
Jag har lärt mig så mycket på den här resan. Både om mig själv men också rent praktiska insikter, som att rastplatstoaletter blir fräschare och fräschare ju längre norrut man kommer. På det temat har jag också kommit över min ovilja att kissa i naturen, något jag redan hunnit tacka mig själv för under ett par skogspromenader sedan jag kom hem. 
Men till djupare insikter så har jag insett hur mycket jag klarar. Vet ni vad jag gjorde en dag? Jag gick in i receptionen till ett hotell och frågade om de hade några lediga rum. Jag bokade inte innan, hade ingen säkerhet. Jag gick bara in och frågade. Det är något utav det största jag gjort i mitt liv vilket inte bara resulterade i ett enkelrum utan också resans bästa frukost. Under resan hade jag bara mig själv att anpassa mig till och kunde därför lägga upp allting som jag ville. Jag kunde stanna när och var som helst, jag kunde gå in någonstans för att i ångest vända i dörren utan att behöva förklara mig för någon, jag kunde sova vart jag ville. Jag kunde slippa ångesten över om den andra trivdes eller inte, för det fanns ingen annan. Res ensamma hörrni, bara ge er iväg någon gång. Det är så jäkla häftigt. 
 
 
Stenar och slipat glas plockade jag med mig från stranden vid Silverfallet i Abisko. Bilden köpte jag på Naturum Laponia, den heter Renskötarflickans dröm och är målad av Lars Json-Nutti.
 
457 mil blev resan på allt som allt. Hur galet är inte det egentligen. Fyrahundrafemtiosju. Det är så jäkla långt. 
457 mil som har tagit mig till platser jag knappt ens vågat drömma om. När jag först började fundera över den här resan vågade jag knappt berätta för någon, jag trodde det var något omöjligt och att jag bara skulle bli skrattad åt. Men jag funderade vidare och jag pratade med min kompis i Kiruna som sa KÖR PÅ. Jag pratade med min mamma som sa samma sak. Men det var först när jag stod där, på en asfalterad parkering utanför Piteå, som jag insåg att jag faktiskt gjorde det. Jag följde min dröm.
 
Har ni någon resa ni drömmer om att göra?
 

Norrland 2017
Emma - mode - mamma

vilken snygg osthyvel! villockså ha ska till gammelstad på fredag :D

ha en bra tisdag
kram

Svar: Eller hur! De hade massa reniga souvenirer, ville ha hela butiken men plånboken höll inte med mig där. Hoppas du får en superdag i Gammelstad! Kram
Jenny

Linnéa

Vilket häftigt bokmärke och teet ser helt fantastiskt gott ut! Jag drömmer om att åka till Island som jag skall till nästa år och till Sydkorea/Japan som jag förhoppningsvis skall åka till efter examen :)

Svar: Vad spännande med två så olika drömresor! Island är en stor dröm för mig också!
Jenny

Grahnslöjd

Så kul att få läsa lite om din resa, ser fram emot att läsa mer sen:) Måste ha varit jättehäftigt!!! Och snygga souvernirer hade du hittat också:D

Svar: Vad kul att du tycker det! Mer kommer inom kort :D Urhäftigt var det, minst sagt!
Jenny

Julia

Så tufft att du vågade! Vet inte om jag själv hade gjort det! Imponerad! Åååh! Stod och klämde på det där teet (...eller ett likanade möjligen) och insåg att det var dumt att köpa souvenirer första kvällen när jag precis vägt ryggsäcken ;)

Svar: Åh det tror jag nog du vågar! Det var stundtals läskigt och ensamt men också skithäftigt och en helt annan upplevelse än att resa tillsammans med någon. Bara kör! :D Haha alltså det här blir ju bara bättre och bättre, vi åkte upp till nordligaste norrland nästan samtidigt och klämde på samma te? Helt stört ju. Du får helt enkelt komma hit någon gång och provdricka för att se om du missade något eller inte :D Jag har fortfarande inte smakat faktiskt, har typ glömt bort att dricka te senaste tiden...
Jenny

Maria

Så starkt av dig att genomföra resan och utmana dig själv så mycket! Du är verkligen en person att ha som förebild!

Svar: Vilka ord! Tack fina du<3
Jenny

Stina | Stinas tillvaro

Så fint att få ta del av din resa - den verkar ju helt fantastisk! Älskar vykorten du köpt - de måste du ju bara rama in <3 Kan förresten verkligen förstå känslan att "bara gå in utan att ha något bokat", känns rätt främmande för mig som har ett evinnerligt kontrollbehov så jag förstår verkligen storheten!

Svar: Vad roligt att du tycker det! Den var verkligen fantastisk, både genom platserna jag besökte och insikterna jag fick. Några av vykorten kommer helt klart hamna på väggen! Det stora kortet samt de enkla teckningarna av ren och lodjur kommer inte hamna i någon postlåda i första taget :) Jag tyckte det var ett helt galet stort steg att hitta boenden dag för dag istället för att boka upp varje natt innan avresan, så att även bara gå in utan att boka - ja det trodde jag aldrig! Men det kändes så galet skönt att klara det, så jag kan verkligen rekommendera det om du känner för att utmana kontrollbehovet någon gång :)
Jenny

Wilda

Så fint att läsa och wow vilka fina souvenirer!

Svar: Vad kul! Och kan inte annat än att hålla med om att det var fina grejer jag fick med mig hem!
Jenny

Finurliga fröken

Alltså du är så jävla cool som gjorde denna resa. Jag är så imponerad och peppad att göra nått liknande. Kram

Svar: Haha tack! Måste erkänna att jag faktiskt kände mig rätt cool ;) Vad kul om jag kan inspirera dig till en liknande resa eftersom det ju faktiskt var du som inspirerade mig till vad som blev den här resan. Även om jag där från början inte vågade tänka alls så stort :D
Jenny

Jessica

AHHHH VILKET FINT BOKMÄRKE???

Svar: ELLER HUUUUUUR!!!! Fanns fler djur också (fast minns inte vilka) men räven var klart finast<3 Plus att den påminner om min Kevät!
Jenny

Jossan (å Nasti)

Ååh, så många fina souvernirer! (hur man nu stavar)
Jag menar, nu är inte jag så stort fan av ren (ganska dumma djur i min mening, står kvar mitt i vägen å flyttar inte på sig å har sig), men osthyveln var ju bara för skön!
Och bokmärket av räven! Galet fint!! :D

Och fina stenar är aldrig fel! <3