Norrlandsresan: En resa i tiden

Dag 3: Skellefteå - Kiruna
14/8 47 mil
 
Äntligen var vägen fin! Äntligen fick jag lufta kameran lite! 
Började med en urbra hotellfrukost och rullade sedan mot Piteå. I Piteå och Luleå blev det stopp på/i två kyrkstäder. Öjebyn var mindre men underbart idyllisk med pastellfärgade fönsterluckor. Alltså WOW vilken miljö! Gammelstad var större men såg också mer modern ut. Tiden hade inte stannat på samma sätt. Kyrkan var dock fantastisk! Det fanns också en souvenirbutik där jag köpte en underbart turistig ren-osthyvel! Har dock inte sett fler riktiga renar än de tre vid vägkanten strax innan Gällivare. Kom dock fram till Kiruna tillslut! Så stört att jag är här nu.
Blev en tur till Coop och sedan pannkakor med extra allt till middag. En kopp te till Logan (som var något utav en besvikelse tyvärr) och nu dags att sova!
 
 
 
Öjeby kyrkstad
Alltså hörrni! Har ni vägarna förbi Piteå så sväng för bövelen (där kom lite spontant ett uttryck jag aldrig trodde jag skulle använda) av till Öjebyn och ta en liten promenad bland husen! Jag har varit fascinerad av kyrkstäder ett tag och när jag gjorde lite research om vad som fanns längs vägen jag skulle åka hittade jag just två kyrkstäder, så jag noterade namnen och tänkte att jag skulle stanna till om jag var i närheten och kände för en liten utflykt. När jag då såg skylten mot Öjebyn kunde jag ju inte låta bli! Först trodde jag att jag hade kört fel men plötsligt var jag mitt i den. Det var tidigt på morgonen så jag kunde gå runt helt ensam och njuta av de fantastiska bygnaderna. Riktigt känna all historia som vilade över platsen. Där och då var jag så himla lycklig och stolt, dels för de vackra vyerna men också för att jag nyss kommit till insikten om att jag faktiskt hade rest iväg och hur långt bort jag var. Både långt hemifrån och långt utanför min vanliga trygghetszon. Får lite pirr i magen bara jag kollar på de här bilderna.
 
 
 
 
Jag kanske inte ska tjata om kyrkstäder utan att förklara vad det är för något. Kyrkstäder uppfördes främst i Norrland runt sockenkyrkorna. Socknarna var så stora här att bönderna inte kunde resa till och från kyrkan under samma dag utan fick bygga sig en övernattningsstuga att bruka vid besöken. Det blev alltså ett myller av många små hus på liten yta med egna små gator och gränder. Båda dessa som jag besökte började ta form under 1600-talet och användes på samma vis långt in på 1900-talet.
 
 
 
 
Kolla på alla vackra dörrar och fönsterluckor!!!! Jag höll på att smälla av när jag gick runt här. I alla fönster där luckorna är öppnade är också insidan ordninggjord att passa in tidstypiskt. Lite som på Fallmoran där jag var förra året
 
 
Gammelstad kyrkstad 
I Luleå ligger ännu en gammal kyrkstad, denna är också med på UNESCOs världsarvslista. I jämförelse med Öjebyn är den större och mer bevarad, men som jag skrev i min anteckning här ovan är det inte som att resa tillbaka i tiden på samma sätt. Väl värt ett besök dock! Öjebyn är väl mest ett mysigt stopp på vägen men i Gammelstad kan du spendera hela dagen om du vill, förutom alla mysiga små stugor och den maffiga kyrkan finns bland annat konstnärsateljéer med utställningar, caféer, en butik och ett friluftsmuseum. 
 
 
 
 
Här nedan kan ni se den gemensamma brunnen samt en riktig lyxlirare som hade punschveranda på sin kyrkstuga!
 
 
 
 
Ja men för att sammanfatta det hela kan man väl lugnt säga att detta var en riktig himla toppendag! Fantastiskt väder, två riktigt spännande besöksmål, fantastiska vyer hela dagen samt inte minst ankomsten till Kiruna där jag skulle spendera nästkommande dagar! Men mer om det en annan gång. 
 
Har ni besökt en kyrkstad eller liknande någon gång? Vill gärna ha tips på fler platser att besöka!
 

Gammelstad - Kyrkby - Kyrkstad - Norrland 2017 - Öjebyn
Grahnslöjd

Vilka fina bilder!!:) I Skellefteå finns ju Bonnstan med en hop kyrkstugor. Inte ett jättestort område men rätt mysigt att gå omkring där:)

Grahnslöjd

Kom på att jag nyligen besökt Fatmomakke kyrkstad, helt klart värd ett besök! En väldigt charmig plats med gamla träkåtor bl.a.:)

Svar: Det ser ju supermysigt ut efter en snabb googling! Får bli ett stopp nästa gång jag tar en tur uppåt!
Jenny

Wilda

Så vackra foton! Arkitekturen av gamla hus är så himla vacker!

Svar: Tack så mycket! Eller hur, det är så roligt att vi ändå har så mycket bevarat!
Jenny

Linnéa

Vilka vackra bilder! Lite som att titta in i dåtiden :)

Svar: Tack! Ja men verkligen, det blev en tidsresa :)
Jenny

Finurliga fröken

Men wow! Min längtan efter att åka norr ut blir inte mindre av dina inlägg. Kram.

Svar: Jag förstår dig, blir så himla sugen själv på att ta en tur uppåt igen när jag skriver de här inläggen!
Jenny

Joanna-livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2

så fina bilder

Svar: Tack!
Jenny

Tess

Fina bilder! :)

Joel

Otroligt fina bilder, wow härliga färger på byggnaderna.