Norrlandsresan: Regnbågar och vattenfall

Dag 4: Silverfallet
15/8 21 mil
 
Hur galet är det inte att jag har varit i Abisko?! 
Inte långt från Kiruna kom första renarna på vägen. Rätt många, och massa små kalvar! Smälte lite.
Vidare blev det stopp vid några parkeringsfickor med extra fin utsikt och även fotande och filmande från bilen för min del. 
Till slut kom vi till Abisko turiststation för toabesök. Blev också inköp av 10 vykort och ett bokmärke med en fjällräv. Hon i kassan tyckte det var så kul att jag skulle skicka vykort! Hittade lite broschyrer över några av hemresans planerade stopp med!
Efteråt var det inte långt kvar till dagens huvudmål - Silverfallet. Det var inte svårt alls att hitta. Från turiststationen kör man mot Björkliden. Precis vid infarten upp mot Björkliden finns en stor parkeringsficka och därifrån leder en liten skylt mot Silverfallet. 
Jag hann bara ta 5-6 bilder innan regnet kom, men det blev en rätt skön lunchpaus i bilen. Efteråt visade sig en magiskt fin regnbåge och jag kunde gå bort mot fallet igen. Efter fotande vid lite olika nivåer var vi nere vid stranden. Vilken utsikt! Helt magisk.
Efter några timmars fotande, stenletande, mack-kastnings-övande och filosoferande skingrades även molnen så vi fick en makalös vy över Lapporten. Har SÅ mycket fina bilder och en hel hög vackra stenar att ta hem som minne.
På vägen tog vi först en tur upp till Björkliden för att ännu en gång leta toa. Vilket ställe alltså. Någon gång vill jag säsongsjobba där över sommaren.
På den fortsatta vägen hem stötte vi på renar 3-4 gånger. Minns inte ens. Men vi körde förbi så nära att jag hade kunnat veva ner rutan och klappa dem.
 
Renar och vattenfall. Vad med kan man egentligen begära av en semesterdag?!
 
 
 
Ja alltså vilken himla dag det var! Silverfallet var en av få saker vi sedan innan hade planerat att besöka medan jag var i Kiruna så när det var fint väder första dagen kände vi att det inte var någon idé att skjuta upp det. Det blev den första av två turer till Abisko och det är fortfarande nu två månader senare en nyp-mig-i-armen-känsla över att jag har varit i Abisko. I Abisko?! Jag har knappt insett tidigare att det är en riktig plats och inte bara en påhittad sagovärld. 
 
 
 
Det häftiga med Silverfallet är att man kan följa hela fallet. Ofta finns det kanske en utsiktsplats vid toppen och en vid foten av fallet, men här börjar du högst uppe och sedan följer stigen fallet hela vägen ner. På mitten ungefär finns en bro över och därefter är det kommer man ner till den fantastiska stenstranden. 
 
Jag tyckte det var så fint att den här inristningen stått kvar i över 100 år. Och precis lika fint att inte hela berget är sönderskrapat med hundratals namn och årtal. 
 
 
 
 
Jag växlade som sagt fotandet med att leta fina stenar (och de allra vackraste fick följa med hem såklart!), slipa på mina mack-kastar-skills (lyckades med tre studsar en gång!!) och att bara sitta och beundra utsikten och försöka förstå att jag faktiskt hade gjort det här. Fått en rätt spontan idé som slutade med att jag bilade från min lilla håla på västkusten hela vägen upp till Abisko. 
 
 
 
Vattnet var det klaraste jag sett. Det tillsammans med de slipade stenarna, det dånande fallet och utsikten över bergen. Helt himla galet! Kameran gick varm och som vanligt när det är vatten inblandat lekte jag med långa slutartider. 
 
 
När magarna kurrade väl högt och vi började känna oss klara begav vi oss upp mot bilen igen. Jag var nästan framme när jag blev tillbakaropad, och tur var väl det! Något vi hade varit lite besvikna över var att molnen skymde Lapporten, men nu hade de precis skingrats så vi fick den synen också. 
 
Kvällen bjöd på en färgstark solnedgång. Inte så himla plåkigt med den här utsikten från balkongen måste jag säga! En av topparna där är förresten Kebnekaise, men jag lyckades aldrig lära mig vilken. 
 
Vattenfall är verkligen en av de häftigaste och mäktigaste naturfenomenen jag vet. Har ni någon sådan favorit i naturen?
 

Abisko - Kiruna - Lapporten - Norrland 2017 - Silverfallet