Om mitt bloggnamn

Jag har tänkt skriva det här inlägget hur länge som helst då jag ända sedan jag började blogga fått frågor kring namnet. Så nu äntligen tänkte jag reda ut lite frågetecken kring ordet i sig, varför jag valde det och hur det egentligen uttalas. Har ni fler frågor än de jag besvarar i inlägget? Skicka en kommentar så svarar jag så gott jag kan! 

När jag skulle starta bloggen funderade jag länge över namn. Jag ville ha något som stack ut och som var lätt att säga. Jag ville ha något personligt men ändå inget som var kopplat till mitt namn. Det fick gärna ha anknytning till naturen och en bonus var om det innehöll bokstaven f. F är nämligen bokstaven jag tycker bäst om att skriva och det insåg jag i samma veva som jag skulle börja blogga, lite udda kanske men så är det.
Valet föll tillslut på Rangifer. Det kommer från Rangifer Tarandus som är det latinska namnet för ren. Alltså inte ren som motsatsen till smutsig utan ren som i det hjortdjuret som bor uppe i norr. 
Andra bubblare som jag minns såhär i efterhand var Ellicka som en förmoder till mig heter och Tetralix som kommer från det latinska namnet för min favoritblomma klockljung, Erica Tetralix
 
Hjortdjur i allmänhet och renar i synnerhet är något jag fascinerats över länge. Jag tycker de är så mäktiga djur och jag gillar det poetiska i hur renen är det enda hjortdjuret där båda könen bär horn och hur de lever och frodas i karga miljöer. 
Det finns också kopplingar både till min egen historia och min egen nutid. Rehnström är ett släktnamn som kommit att betyda mycket för mig och jag har haft planer på att byta namn till det länge nu. Sedan är min hund Kevät av rasen finsk lapphund som från början användes av samerna till renvallning. Jag har skrivit lite mer om allt detta här för den som är nyfiken.
 
I vintras gav jag min mamma adressen till bloggen och inte långt senare frågade hon vad rangifers egentligen stod för. Då insåg jag att det kanske inte alls är självklart hur det uttals. Hon hade fått det till något amerikansk-klingande och sa ungefär reinch-ajfer. Nu pratar inte jag latin och kan ju därför inte direkt vara säker på hur det egentliga ordet ska uttalas, men min blogg uttalar jag iallafall ungefär ran-gif-ers. Som det låter. Med ett kort a, g-ljud (inte j-ljud) och ett kort e. Jädrar vad svårt det är att förklara egentligen, men låter det något sånär vettigt?
 
Från början hette bloggen bara Rangifer men när jag skulle ha ett eget domännamn fick jag ändra till Rangifers då det förstnämnda redan var upptaget. Så här i efterhand gillar jag ändringen skarpt, ordet känns liksom mjukare med ett s på slutet. 
 
Hoppas ni blev lite klokare! Båda bilderna i inlägget innehåller förresten renar, den övre tre och den nedre fem, men alla är inte så lätta att upptäcka! 
 
Ni som har egna bloggar, hur har ni kommit på era namn?
Grahnslöjd

Kul att läsa om detta!:) Jag insåg vad ditt bloggnamn betydde för nån månad sen när jag såg det latinska namnet för ren på postens frimärken!:)

Svar: Vad roligt! Har hört att det ska finnas frimärken med renar, men de har aldrig funnits när jag ska köpa... Nåja, någon gång kanske man har tur!
Jenny

Wilda

Åh vad roligt att läsa! Då har jag uttalat det rätt ;) Mitt bloggnamn är inspirerat av fashionistor och en politisk variant av det. Jag bloggade mest om politik och åsikter i början. PLUS att jag älskar ordet reaktion. Minns inte ens hur jag kom på det, det var bara där en dag. Men lite så tror jag att jag tänkte.

Svar: Vad kul att få en förklaring till Reaktionista! Tycker det är ett så slagkraftigt och bra namn, plus både unikt och lätt att komma ihåg!
Jenny

Linnéa

Jag har funderat på hur ditt bloggnamn uttalas och det var "skönt" att få det bekräftat att jag har uttalat det rätt hela tiden x)

När jag skulle börja blogga om stickning ville jag har något namn med anknytning till stickning. För en himla massa år sedan gjorde en av mina favorit artister Taylor Swift en skämt-ganster-rap där texten går: What! what! I knit sweaters yo! Så när jag inte kom på något bättre fick det bli det ^^

Svar: Vad kul att höra förklaringen till ditt namn! Har tänkt att du väl helt enkelt stickade på en tröja när du skapade bloggen :D
Jenny

Alicia

Så fint att få läsa dina tankar kring namnet! Ytterligare en bubblare: I mitt huvud lägger jag alltid ihop ditt eget namn med bloggens ändelse och måste alltid passa mig för att skriva Jennifer!

Svar: Haha, du är faktiskt inte ensam om detta! Har blivit kallad Jennifer både en och två gånger sedan jag började blogga ;) Var fundersam först men det blev ju rätt logiskt när jag kom på anledningen!
Jenny