Läst i april

Även april är slut och nu har en hel tredjedel av 2017 gått. Skriver det varje månad men jag fattar verkligen inte vart tiden tar vägen. Var det inte jul nyss?! 
Månaden har bjudit på relativt få böcker, eller ja egentligen har väl hela året det. Måste verkligen lägga på ett kol om jag ska hinna med mitt mål på 100 lästa böcker även detta år, särskilt som jag vet att jag knappt hinner läsa under årets sista tre månader. Men vi får väl se, det är ju faktiskt inte hela världen om jag landar på 85 heller. 
 
Jag startade april med att läsa ut en av mina nya favoritböcker, den som jag redan hunnit prata om både en och två gånger. Jag är redan otroligt sugen på att läsa om den fast på originalspråket men än har den inte blivit av att jag klickat hem den. I övrigt har det som vanligt blivit både toppar och dalar.
 
        
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer
Om jag började läsa den här boken enbart på grund av den festliga titeln? Ja.
Om jag blev positivt överraskad och från första kapitlet kom att älska boken? Ännu mer ja.
Boken är skriven i brevform och det är något jag älskar, OM det görs bra - och det gör det verkligen här. Lite rörigt är det i början men när man fått kläm på vem som är vem och vilka relationer de har sinsemellan börjar boken verkligen byggas upp till något fantastiskt. Trots den komiska titeln är det en seriös, viktig och stark bok om livet på en avsängd ö som ockuperades av tyskar under andra världskriget och om samhällets läkning efteråt. Men trots det seriösa ämnet är det en komisk bok också. Det är en perfekt blandning av lättsamma vardagstrivialiteter och tunga tragediskildringar. Man kommer lite närmare känslor och händelser eftersom de hela tiden berättas på ett personligt sätt i brevformen än om det skulle skrivas som en vanlig berättande text. Det är en helt fantastisk bok och jag kan verkligen tipsa om den! 
Förresten, vid det här laget har ni kanske hunnit bildgoogla Guernsey? Om inte - gör det! HUR magiskt fint ser det inte ut att vara? Jag bara måste dit. Är någon sugen på en liten semester kanske?
Mitt betyg: 5/5
 
Släkten del 1 - Blandat blod av Katarina Mazetti
Släkten är en lite speciell serie som jag varit sugen på flera gånger men aldrig påbörjat. Nu var det dags tyckte jag! Det är en serie historiska romaner där man får följa en ätt från vikingatid till modern tid och det speciella är att det är olika författare till varje del. 
Första delen handlar om båtbyggaren Säbjörn på Möckelön och hans familj som kantas av försvinnanden och osämjor. Jag tyckte den var lite sådär, gick helt klart att läsa men den var inte fantastisk. Är dock otroligt nyfiken på några utav de senare delarna i serien så jag kommer helt klart läsa vidare. 
Mitt betyg: 2,5/5
 
Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson
När Märit kliver av tåget i Lund istället för att fortsätta till Norrköping är det starten på en resa i det förflutna. Minnen hon hela livet kämpat för att glömma gör sig påminda och tvingas genomlidas en gång till. Märit föddes som trilling, men då det ena syskonet dog vid födseln flyttade hon helt enkelt in i Märits huvud. Trots att hon samsas om hjärnutrymme med Den Andra är hon den i familjen som i samhället fungerar bäst. Hela hennes liv har varit kantat av dåligt samvete för de hon inte kunnat hjälpa, och för de hon inte ville hjälpa. Kanske mest för hennes bror, den missförstådde Lars, som dog allt för tidigt efter år av vanvård på en av 60-talets anstalter för sinnesslöa. Det är en otroligt jobbig läsning, det är ämnen och livsöden som berör på djupet, men det är samtidigt en välskriven bok om ett kapitel i vår historia som ofta blundas för. 
Mitt betyg: 4/5
 
        
Blybröllop av Sara Paborn
Boken handlar om Irene som är en fritänkande själ som sakta men säkert blivit formad till någon som knappt duger till annat än att passa upp på sin man, i varje fall i hans ögon. Hon börjar vakna igen när hon hittar sin mors gamla fingardiner med tillhörande blytyngder. Inspirerad av ämnets varningstexter bestämmer hon sig för att efter nästan fyrtio års äktenskap förgifta sin man och på köpet blir hon något utav en expert på dödliga gifter. 
Hur makaber boken än må låta är det en underbar och humoristisk skildring av en dröm om frihet från ett äktenskap som utvecklats till en ständig maktkamp, och boken blir verkligen inte sämre av alla vackra hyllningar till litteraturen och det skriva ordet.
Mitt betyg: 4/5
 
Dannyboy och kärleken av Daniel Åberg
En man i frack och utan några övriga tillhörigheter räddar en tjej som med ett 20-tal huvudvärkstabletter i magen försökt hoppa framför ett tåg. Ingen av dem vågar riktigt lämna den andre utan tillsyn så det slutar med en dag, kväll och natt på Stockholms gator där båda två tvingas möta sitt förflutna. 
Jag tycker boken bitvis var riktigt bra men ofta blev den bara rörig. Större delen av boken skrivs på samma sätt från samma synpunkt, men plötsligt byts berättarpersonen för en liten stund och då och då skrivs det i tredje person. Det är också mycket hoppande i tiden, många gånger är det liknande situationer och väldigt svårt att hålla reda på. Jag spenderade helt enkelt på tok för mycket tid på att vara förvirrad för att ge boken ett högre betyg. 
Mitt betyg: 2/5
 
Utan dina andetag av Karin Aspenström
Evelyn och Erik har utifrån sett det perfekta förhållandet. Även enligt dem själva. De har ju hållt ihop i 10 år, är jämställda och har moderna värderingar. Han ska efter giftemålet ta hennes namn, även om hon föredrar hans, och också halva föräldraledigheten när den dagen kommer. De har just börjat försöka skaffa barn och ska nu ut på drömresan innan det är dags för bröllop. Två månader i Indien med start på söderns stränder för att sedan leta sig norrut till Himalaya. Resan som ska bli en nystart i förhållandet ger istället möjlighet till nytänkande och omvärdering och allt eftersom problemen nystas upp ökar tvivlen. 
Ska jag vara helt ärlig tycker jag boken var rätt värdelös. Den är tråkig, överdramatisk och innehåller helt enkelt för mycket. Det hade räckt med det trassliga förhållandet, att slänga in en begynnande alkoholism och gamla familjeproblem kändes bara överdrivet. Sedan ledde inte boken någonstans, den blev lovande med insikter och utveckling men avslutet var platt fall och gjorde mig orimligt grinig. Fem timmar av mitt liv jag aldrig får tillbaka.
Mitt betyg: 1/5
 
Har ni läst något bra det senaste?
Läst 2017
Fredrikapåvinden

Åh det är så himla fint och mysigt att läsa. Jag har riktigt oflyt med läsandet just nu, stickningen tar liksom över. Men kanske nu när våren kommer på riktigt att jag tar med mig en bok ut i solen och läser.

Svar: Har du testat ljudböcker? Att sitta och sticka med en bok i öronen är bland det mysigaste som finns ju, förutsett att varken boken eller mönstret kräver allt för stor hjärnkapacitet då. Annars tycker jag läsning i vårsolen låter som en alldeles ypperlig idé, ska själv försöka spendera så mycket tid det bara går på det viset!
Jenny

Thea

Jag fastnade i Kemisten av Stephenie Meyer. En typisk bok som faktiskt också skulle kunna bli en riktigt bra film, om den görs av rätt person. Länge sedan jag läste något nu, men jag hoppas snart koma igång igen!

Svar: Den har jag inte hört talas om, får ta och kolla upp! :) Tycker läsningen alltid går i perioder, men brukar iallafall för min del bli mer när våren och sommaren kommer! Så mysigt att sitta ute i solen med en bok. Får hoppas även du får ett uppsving med läsandet då.
Jenny