Lär känna mig på min födelsedag!

Nu när min födelsedag råkade inträffa i samband med att jag försöker blåsa lite liv i den här bloggen igen tyckte jag det var en himla bra idé att inspireras av Alicias härliga tanke och låta er lära känna mig lite bättre på min dag. Så, förbered er på ett jätteinlägg om ingen mindre än jag själv!
 
För er som är riktigt nya här är mitt namn Jenny Persson, fast jag identifierar mig egentligen mer i släktnamnet Rehnström som jag också tänkt officiellt byta till i flera år nu. Det som stoppar mig är allt krångel som oundvikligen blir runt om: alla kort, pass, medlemsskap osv som måste uppdateras, blanketter hit och dit, ändra i systemen på jobbet, lära sig en ny underskrift, förklara varför för alla nyfikna och antagligen tio anledningar till om jag funderar en stund. Det är ett exempel som visar rätt bra hur jag är egentligen, jag vill och drömmer väldigt mycket men hålls ofta tillbaka av hinder som är bra mycket större i mitt huvud än i verkligheten. 
 
Foto: Anna-Li Nauclér
 
Jag håller på att återerövra mitt skapande efter att ha varit väldigt kreativ när jag var yngre men sedan helt tappat den biten av mig själv under tonåren. Just nu blir det mest broderi, stickning och enklare teckningar i tusch men jag gillar också att måla med akryl eller akvarell samt teckna med blyerts. Skulptering i olika former är något annat jag älskar och vill lära mig mer, även om det allt för sällan blir av. En dröm jag har är att bli duktig på att tälja och snida i trä. Dit har jag lång väg att gå, men det mesta börjar ju med en dröm. Naturmaterial och naturen i stort är vad som inspirerar mig mest i mitt skapande. I livet i allmänhet kan man väl till och med säga. 
 
På gymnasiet gick jag en hundlinje och brann för hundsport och kanske framförallt friskvård och fysträning för hund. Jag är både instruktör och diplomerad hundmassör, har gått föreläsningar och/eller tränat för många toppnamn i den svenska hundvärlden, har en gedigen kunskap om det mesta från inlärningsmetoder och olika hundsporter till enklare sjukvård och näringslära. Jag är ganska duktig, och jag vet om det, för jag lade under många år hela mitt liv på detta men idag har jag helt klivit av det tåget och om jag hoppar på igen blir en fråga att svara på i framtiden. Idag delar jag livet med min ständige följeslagare och bästa vän Kevät och mer seriös träning än vardagslydnad och lite tricks blir det inte. 
På tal om Kevät så är han en finsk lapphund på snart sju år och från den dagen han föddes har han varit den största källan till lycka och glädje i mitt liv. Snällare och gladare hund får man leta efter och jag skulle kunna skriva hur långt som helst om honom men nu skulle inlägget faktiskt handla om mig. 
 
Jag har nyligen flyttat till en liten tätort i Bohuslän med en folkmängd på cirkus 900 personer, trots att just Bohuslän och västkusten är en plats jag sagt jag aldrig skulle bo på. Anledningen är helt enkelt att jag jobbar här och i och med den här flytten förkortades min resväg från 6 mil enkel väg till 1,5km vilket också innebär att jag nu kan smita hem lite snabbt på lunchen och rasta Kevät istället för att ständigt vara beroende av hundvakter. 
Jag jobbar på lager och arbetar där med orderplock, det är flera företag under samma tak som jag växlar mellan och jag packar därför en herrans massa olika saker som till exempel kläder, hemtextil, köksredskap, glas, hemelektronik, reklamprodukter, arbetskläder, smycken och inredning. Skickar allt från ett litet kuvert upp till flera pallar vilket gör jobbet väldigt varierande. 
Jag trivs väldigt bra med att ha ett jobb som "bara" är ett jobb. Visst är det stressigt och påfrestande ibland men det är ingenting jag behöver ta med mig hem efter jag stämplat ut och jag behöver inte ha kontakt med främmande människor hela dagarna vilket passar mig ypperligt. Jag kan också åka runt och lyssna på ljudböcker under dagarna vilket är ett himla stort plus! 
Tidigare har jag faktiskt bara haft ett enda jobb (bortsett från diverse praktiker under skoltiden då) och det var en sommar som djurskötare där jag fick erfarenhet av både smådjur som gnagare, illrar, ormar, fiskar, insekter och sköldpaddor, olika fåglar som gäss, ankor, höns och diverse burfåglar samt större djur som alpackor, grisar och får. 
 
Jag har en stor dröm i livet, eller kanske snarare en målbild. Ett litet torp i en vacker skog. Ett enkelt boningshus med ett fint kök och badrum, ett litet sovrum och ett litet rum som kan användas som bibliotek med stora platsbyggda bokhyllor och en fåtölj. I ett uthus vill jag ha en atelje med stora fönster och mycket ljus. En vildvuxen trädgård med ett stort köksland, ett litet växthus och en jordkällare. En hund eller två, en katt, ett par getter och några hönor. Jag vill vara självförsörjande i så stor mån det går och för övriga ting kunna försörja mig på konst och hantverk. Jag vill ha ett enkelt liv där jag slipper kontakt med andra människor varje dag. En egen oas, ett eget paradis. Jag har faktiskt redan en plats och ett specifikt torp jag drömmer om, men att visa upp det känns som att jinxa det hela allt för mycket. Någon dag ska jag ha det så här i alla fall, vart än det blir. 
 
Just växter är ett intresse jag har. Dels att plocka in allting som bjuds i naturens egna skafferi men också att odla själv hemma på fönsterbrädan. När det kommer till odling gillar jag att så lite mer udda saker. Dels diverse saker från kärnor och fröer inplockade från naturen eller olika frukter, dels olika ätbara blommor och andra växter. Är du nyfiken på vad jag petat ner i jorden i år kan du läsa om det här. Om man lämnar fönsterbrädan och ser till blommor i allmänhet är favoriterna klockljung, äppelblom, tussilago, vallmo, lavendel och kärleksört. Jag tycker penséer, tagetes och stockrosor är ytterst överskattade. 
 
Foto: Anna-Li Nauclér
 
Det bästa jag vet är att packa in hund, kamera och matsäck i bilen och åka ut i skogen. Antingen till någon närliggande favoritskog eller på en längre tur till någon av alla magiska platser i vårt långa land. För ungefär ett år sedan gjorde jag faktiskt en lista med minst ett naturresmål i varje landskap. Jag började beta av den men sedan har det faktiskt hamnat lite på is och i skrivande stund funderar jag över ifall jag ska ta upp detta projekt igen eller om jag ska omforma det lite. Vi får väl se vart det slutar! Många häftiga platser har jag fått se det här året iallafall, det är ett som är säkert. Fler ska det bli under 2017, och ni får såklart hänga med! 
Min drömresa är dock utanför Sveriges gränser. Det är nämligen en vattenfalls-turné runt Färöarna och Island. Jag hade egentligen satt som mål att göra denna resa under försommaren 2018 men tog nyligen lite beslut som gör det till en orimlig dröm så nu satsar jag på 2019 eller 2020. Mer tid att hitta maffiga vattenfall att addera till listan alltså! 
 
Foto: Anna-Li Nauclér
 
Om ni känner er redo att lämna drömmar, växter och resor så går vi in på lite djupare saker en liten stund. Något som till väldigt stor del formar min vardag idag är social fobi och ångest. Som allt för många andra har jag gått igenom en skakig barndom och kommit ut på andra sidan med diverse svårigheter. Idag mår jag bättre än någonsin och har för det mesta inte så svårt att prata om mina problem, vilket också är min målsättning att göra här på bloggen. Jag håller på att hitta tillbaka till mig själv efter att ha tappat bort den personen för många år sedan och ska man hårddra det är det väl den resan som är den här bloggen. En blogg om livet och det som är viktigt för just mig. 
 
Nog om det, vi avslutar med lite snabbfakta tycker jag! 
Jag älskar sädesärlor, nötveckor, dovt gröna nyanser, ullplädar, handskrivna brev, apelsinjuice, glas och skålar på fot, allting med lejontassar, lummiga skogar, getter, historiska romaner, pesto, picklad rödlök, roadtrips, kammarljusstakar och stjärnor. Jag tycker inte om ananas, bussar, telefonsamtal, berusade människor, kaffe, skräckfilmer, att kolla på sport, pocketböcker, att köra Saab, tillagad banan, bilder på mig själv eller allt för minimalistiska hem. 
 
Sådär. Det var lite (eller ganska mycket) om mig! Kan ni inte berätta lite om er själva? Eller bara vad ni hittar på under just denna dagen som är min födelsedag? 
stina

Grattis på din dag! Hoppas att du får en fin dag.

Jag lever i Göteborg och går textil och konst på folkhögskola. Jag är 25 år och har de senaste månaderna jobbat mycket med mitt inre psyke och hoppas att jag någon dag blir vän med det.
Musik och vin är två grejer jag inte kan vara utan + kaffe också.

Svar: Tack så mycket! Och även tack för att jag fick lära känna dig lite mer :)
Jenny

Linnéa Elisabeth

Fint att få veta lite mer om dig! Älskar liknande inlägg, men är allt för dålig på att skriva dem själv, haha! Vi har båda samma dröm om en liten gård i framtiden med självhushållning och konst som levnadsbröd. Alltså bara att skriva om det gör mig pirrig!! Hade gärna flyttat direkt om jag hade kunnat. Grattis på födelsedagen förresten. Jag hoppas att du fick dig en toppendag <3

Svar: Tack så mycket!<3 Vad fint att vi delar dröm. Vem vet, kanske blir vi grannar ute på landet någon gång, haha!
Jenny

Mikaela

Grattis! Vad kul att få läsa mer om dig! Vet du, jag hade av någon anledning föreställt mig att du bodde uppåt i landet, typ åtminstone Östersund högt men kanske närmare Umeå typ! Haha, vad fel man kan ha! Men visst har du visat en hel del bilder från fjällvandring? Tror det är det som fått mig på det spåret, och att jag inte sett så mycket "typiska" västkustbilder på typ skärgården. Detta trots att jag skickat sticklingar till dig och då skrivit ner din adress! Pinsamt :)

Svar: Tack! Haha ja, det är ju så enkelt att bilda sig föreställningar. Har blivit en hel del fjällbilder så det är ju kanske inte så konstigt ändå. Får försöka blanda upp det med mer kustbilder då, nu när jag ändå flyttat närmare havet ;)
Jenny

Julia

Åh vad roligt att läsa! Grattis på födelsedagen!

Just nu är jag i Vänersborg och tänkte att hmm nu kanske jag är nära dig men det är alltså Bohuslän nu! Tycker det framför allt var roligt att höra om ditt drömtorp! Påminner mycket om hur jag vill ha det! Vill nog ha en häst där på gården också. Hästar var det enda mitt liv kretsade runt fram till jag var 16 och tiden tog slut när jag började veckopendla till gymnasiet. Har alltid tänkt att jag ska återuppta det intresset när jag "landat" lite. Tycker alltid det är så mysigt med listor över småsaker som man gillar. Sädesärlor och apelsinjuice<3

Svar: Tack så mycket! Jajamän, nu är det Bohuslän som gäller! Är dock en del i Vänersborg med, eller ja Brålanda närmare bestämt (men det ligger i Vbg-kommun iallafall!), då min mamma nyligen flyttade dit. :)
Har aldrig direkt varit en hästmänniska men egentligen finns drömmen om en liten ponny som struttar runt också, men det känns genast mer ouppnåeligt då. Vi får väl se hur det blir helt enkelt!
Kul förresten att lära sig lite mer om dig, har aldrig tänkt på dig som en hästmänniska innan! :)
Jenny

Linnéa

Grattis i efterskott Jenny! Väldigt inspirerande att få höra om dina framtida planer/drömmar :) Jag drömmer också om att byta efternamn till ett annat släktnamn, men precis som du säger är det ju så förbannat krångligt... Din bostadsdröm är väl typ en bostadsmardröm för mig ;P Jag skulle nog kunna tänka mig att leva så en kortare tid, men hela livet skulle jag nog inte klara. Utan mänsklig kontakt mår jag typ dåligt, så det kanske inte är så konstigt att jag utbildar mig till ett yrke som jobbar med människor. Och hur kan man inte gilla pocketböcker?!? De är ju typ den bästa bokformen ;D
(Läste lite fel och fick för mig att du gillade kammarjungfrur istället för kammarljusstakar xD)

Svar: Tack så mycket! Haha ja, det är ju bra att man gillar olika! Annars hade det blivit desto trängre på landsbygden ;) Jag trivs tvärt om inte alls i en stad. Att vara omgiven av människor hela tiden, vart man än går. Nej då vill jag hellre skrota runt ensam i min trädgård och träffa folk bara när jag känner för det :D
Och nej, inte pocketböcker!!! Det ska vara fina, inbundna böcker som inte slits ut så lätt och som ser fina ut i bokhyllan<3
Jenny

Alicia

Grattis i efterskott Jenny och GUD vilket fint inlägg! Du är så bra med ord och varje litet avsnitt i den här texten är som ett eget äventyr. Mysigt, spännande, starkt och vackert om vartannat. Och jag skriver under på hela den där målbilden om att leva isolerad och odla morötter, haha!

Svar: Åh men tack så mycket Alicia! Vilken himla komplimang<3
Jenny

Wilda

Grattis i efterskott! Så fint att läsa mer om dig. Säg till om du vill bolla tankar om efternamn med någon som bytt ut hela sitt namn ;)

Svar: Tack så mycket! Är det så bökigt som jag får för mig allting eller förstorar jag bara upp saker? Nu tror jag iofs att hela processen är mindre när man byter efternamn till ett gammalt släktnamn än när man byter allting. Borde verkligen ta tag i detta snart, jag var jättenära att faktiskt byta 2013 men sedan känns det som att högen av krångel bara växer hela tiden.
Jenny

Wilda

Det är alltid värre i tankarna än att bara göra det ;) Det är första veckorna som det kan vara lite stökigt om du t ex ska hämta ut paket. Men om du skaffar ett intyg för dina personuppgifter på Skatteverket så står det där att du har bytt namn. Det räcker för att förklara. Alla kort kan du då byta ut efterhand giltighet går ut - och då räcker det med ny legitimation/pass. Organisationer/föreningar etc hämtar sina personuppgifter genom Skatteverket så det ska ändras automatiskt. På olika sajter där du är registrerad kommer du ju behöva ändra efterhand om det inte hämtas automatiskt det också men det är ju inte så farligt att göra det någon gång. En ny underskrift var bara kul ;)

Svar: Tack för utförligt svar! Förutom intyg från skatteverket och så är det ju egentligen inte mer krångligt än nu när jag flyttat och bytt adress. Måste verkligen ta tag i det här igen, oavsett krångligt eller inte så är det ju värt det i slutändan. Är ruskigt trött på att vara en Persson!
Jenny