Fönsterbrädestatus: mars

Som jag nämnt i de senaste veckosammanfattningarna har nu odlingssäsongen börjat även för mig! En härlig söndagseftermiddag spenderade jag med jord under naglarna när jag både sådde de flesta av årets fröer samt planterade alla sticklingar jag samlat på mig. De sistnämnda tänkte jag att vi kikar på en annan dag men nu ska jag visa vad det blev för fröer! 
 
Det mesta är saker jag sådde även förra året, jag vill helt enkelt ha lite revansch efter der usla odlingsår som blev 2016 tack vare två angrepp av bladlöss och senare även spinn. 
 
Odlingsförutsättningarna skiljer sig en del här i min nya lägenhet jämfört med den gamla. Jag har färre fönsterbrädor men generellt bättre ljus så jag kommer kunna ha fler växter inne i själva rummen. Tror det kan bli hur bra som helst!
 
Vad har jag då petat ner i jorden?
När det kommer till chili och paprika kör jag på samma sorter som förra året: black jalapeño, hot lemon, coral, bulgarian carrot och paprikan apple. När det kommer till örter har jag gjort lite nedskärningar så det blir bara två sorters basilika - limebasilika och vanlig basilika genovese samt gräslök och citronmeliss. Övriga växter är pimpinell, gurkört, smultron, isört, bärmålla, lammöron, palettblad och en mindre version av gräset harsvans. I kaktuskrukorna blir det också samma saker jag misslyckades med förra året: lithops (levande stenar), opuntia-kaktusar och en kruka med blandade succulenter
Har också tänkt försöka mig på några av de andra sådderna som dött sedan förra säsongen, nämligen citron, passionsfrukt, kiwi och gran fast dessa kärnor/fröer har jag inte samlat ihop än. Är lite sugen på att testa några fler träd också men något kanske jag får spara till nästa år. 
 
Jag har tänkt att jag ska försöka dokumentera växandet med jämna mellanrum. Kanske en gång i månaden eller så. Så här ser iallafall växtläget ut i mars - i många krukor har det börjat sticka upp små späda skott och nya kommer varje dag! Ganska mycket har faktiskt hänt bara sedan jag tog dessa bilder i söndags. Kanske är detta den mest spännande tiden på hela odlingssäsongen? Att ständigt springa och kolla efter nya blad. Eller det kanske bara är jag?
 
Har ni planterat något än?
Julia

Vad mycket spännande du radade upp där! Levande stenar har jag bara sett på Botaniska i Göteborg så ska bli kul att följa! Alltid roligt med ätbara grejer även om det egentligen är perenner som ligger mig varmast om hjärtat!
Jag har haft noll förutsättningar för att kunna odla sedan jag flyttade hemifrån. MEN! jag flyttar ju i maj och då ska jag minsann odla! Får väl köra lite "halvfabrikat" med redan uppdrivna plantor men ändå! :D

Svar: Jag hade en massa levande stenar för några år sedan, köpta på Ikea av alla ställen. Sedan dog dessa och förra året hittade jag frön. Men de dog också. Så jag försöker igen, haha! Är just nu små ursöta minibebis-stenar :D Åh vad kul att du kan börja odla! "Färdiga" plantor är ju bättre än inga alls, helt klart! Vad har du tänkt dig för växter? Eller det kanske bara är jag som inte kan hålla mig från att planera några månader i förväg, haha.
Jenny

Wilda

Så inspirerande! Tack för tips om passionsfrukt, det ska jag testa! Citron går jätteenkelt men kräver mycket vatten och sol.
Här växer det för fullt och just nu vet jag inte riktigt hur jag ska få plats med allt som ska omskolas inom några veckor. Får hoppas att vårvärmen kommer tidigt i år.

Svar: Ja gör det! De var inte alls svåra att driva upp och blev ursöta små plantor, men tyvärr dog de snabbt när det började bli kallt. Ska inte ha dem vid fönstret nästa gång. Citron hade jag en planta som hunnit bli 2,5 år och riktigt fin, men trots ihärdiga försök gick det inte att rädda den från spinnangreppet. Men det blir att försöka igen, har ett gäng citroner hemma så ska plantera så snart jag använder dem :D Har sett dina härliga bilder på odlingarna, så lummigt och fint! Börjar själv få en del huvudbry om platsbrist, det får nog bli en hel hög canvastavle-amplar ;)
Jenny

Linnéa

Åh vad avis jag blir :( Jag hade också velat ha en fönsterbräda fylld med frösådda plantor! Får fortsätta att leta efter en lägenhet mer större fönsterbrädor ;D

Svar: Helt klart en av de viktigaste egenskaperna när man letar boende! Vem bryr sig om pris, läge, avstånd, insyn, kvalitet, skador eller något annat - bara det finns stora och rymliga fönsterbrädor ;)
Jenny

Alicia

Oj vad kul att få följa och så många spännande sorter du odlar! Vill att det ska vara april NU så allt kan komma upp i fart lite och så jag kan få se nästa rapport ;) Jag odlar under växtlampa i år och det går så himla fort? Har lite panik på hur allt ska rymmas inne i två månader till och har redan fått kapa tomaterna på mitten för att de växer så snabbt. Men vilken känsla det är alltså, vilken känsla!

Svar: Åh jag har sett din växtlampa och varit lagom avundsjuk! Jag blev ju också tvungen att skjuta på sådden några veckor på grund av flytten så det känns som att det inte händer något alls med mina små fröer när man ser andras stora plantor. Men nu med sol och värme börjar det hända grejer äntligen :D
Jenny