För ett tag sedan fick jag en ide som sedan växte sig fram till en plan, och nu hörrni - nu drar det snart igång!
Under 2018 kommer jag använda bloggen till att skapa en kunskapsbank om ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, och jag hoppas ni vill hjälpa till!
Kanske låter det tråkigt, utdaterat och ganska dammigt. Jag förstår att alla kanske inte jublar av glädje men det är lugnt, häng med ändå så ska jag under resans gång visa precis hur häftigt, maffigt och fint det är. Just resa är faktiskt ett väldigt passande ord, för det är just resa vi ska göra. Vi ska resa genom landet och vi ska resa genom tiden. Vi ska glänta på dörren till våra förmödrars hus och ta del av deras starka traditioner.
Kanske har ni listat ut det nu?
Japp, visst är det landskapssömmar som ska få stå i fokus!
Landskapssömmar är broderisätt som utvecklats inom ett visst geografiskt område. Det som skiljer sömmarna åt är val av material, färger och stygn. Detta är konsten för och av folket hemma i stugorna till skillnad från tavlor och skulpturer i de stora salarna. Det är dekoren vi hittar på bruksföremål och finkläder. Kanske känner du igen mönstren från mormors gamla paradhandduk eller farmors finaste julduk? Kanske känner du kopplingen till din hemtrakts tradition eller så hittar du en ny plats att utforska.
Anundsjösöm, bild tillhörande Nordiska Museet, lånad från DigitaltMuseum.
Örngott i Järvsösöm, bild tillhörande Nordiska Museet, lånad från DigitaltMuseum.
Projektet jag talar om kommer handla om både dåtid och framtid. Jag ska riktigt grotta ner mig i de olika sömmarnas historia vilket jag såklart kommer dela med mig av till er, men jag vill också uppdatera traditionerna för att bättre anpassa dem till vårt liv idag. Jag vill ta in bygdebroderiet till tvåtusentalet helt enkelt, ge historien en chans att på nytt blomma ut i vår vardag istället för att glömmas bort längst in i linneskåpet.
Paradhandduk med västgötasöm.
Konceptet känner ni nog igen från exempelvis
Monthly Makers eller
Sypeppen, men här blir temat mycket snävare. Vi kommer helt enkelt kika på en landskapssöm varje månad och skapa något utefter detta. Men bara för att temat är traditionsburet behöver inte slutprodukten vara det. Kanske inspireras du av mönstret men väljer andra färger? Kanske är det grundformerna du vill utgå ifrån och spinna vidare på? Kanske vill du gå tillbaka till rötterna och inte ändra något alls? Det måste heller inte röra sig om broderi - jag tycker det skulle vara superhäftigt att tolka sömmarna i andra tekniker som foto, målning, lera, text eller vad tusan som helst. Inspireras av temat och spinn sedan vidare precis hur långt eller kort du vill.
En färggladare tolkning av delsbosöm, som traditionellt broderas i rött.
Så här kommer det se ut:
- I början av varje månad presenterar jag en landskapssöm. Det blir ett matigt inlägg där vi kikar på vad som är karakteristiskt för just den sömmen, hur och vart den växt fram, inspirationsbilder och tankar. Detta blir startskottet och det är även här ni sedan lämnar ert bidrag om ni vill hänga på.
- Under månadens gång jobbar vi med våra alster, jag kommer vara väldigt öppen och dela med mig av mina tankar och framsteg under tiden. Kör du fast eller har svårt att komma igång hjälper jag gärna till som bollplank!
- I slutet av månaden presenterar jag mitt bidrag, färdigt eller bara påbörjat beroende på månadens ambitionsnivå och skapartid, i ett inlägg tillsammans med era. Lämna gärna både bild och en kort förklaring om hur du tänkt och vad du inspirerats av.
- Det finns inga krav på vilken teknik du skapar med och heller inte hur ofta du bidrar, du binder inte upp dig för något utan häng på en månad då och då när du känner för det.
Min förhoppning är alltså att med presentationsinläggen skapa en kunskapsbank och med sammanställningarna kunna komplettera med en inspirationsbank där landskapssömmarna fått ta sig in i tvåtusentalet.
Till vänster: Halskläde med Svartsticksbroderi, bild tillhörande Nordiska Museet, lånad från DigitaltMuseum.
Till höger: Broderiprov med exempel på Blekingesöm (ovan) och Delsbosöm (nedan till vänster), bild tillhörande Upplandsmuseet, lånad från DigitaltMuseum.
Personligen tycker jag det här ska bli helt fantastiskt kul och jag hoppas att just du ska vilja hänga på!
Vi har än så länge hunnit med:
Har du någon tidigare koppling till någon landskapssöm?
Men vad spännande! Älskar att få ta del av historia som berör på det här sättet! Ser fram emot att ta del av ditt projekt och kanske delta, vem vet? Det ingick i textilslöjden på högstadiet att brodera hallandssöm så den har jag minsann lite koll på! Röd och blå och blommig har jag för mig att mitt alster anno 2009 var!