En lista om julen

God morgon finisar! Eller god eftermiddag. Eller god kväll. Jag vet ju inte riktigt när ni läser det här. Men när jag skriver detta är det i varje fall sent på kvällen den tjugotredje december. Bakom mig har jag ett minst sagt omtumlande dygn men trots ett massivt svek och kopiösa mängder ångest finns en liten stolthet inom mig. En stolthet över att jag bröt ihop totalt men sedan rätt snabbt pusslade ihop bitarna av mig själv igen. Sorgen kommer finnas kvar ett bra tag, men det finns inte en chans att jag låter den, låter honom, förstöra en jul till för mig. 
 
Om ynka 39 minuter slår klockan julafton och för att fira in den tänkte jag fylla i den stora jullistan som cirkulerat runt på många bloggar de senaste veckorna. Jag lånade den iallafall från Emilia
 
Pepparkakor eller lussebullar?
Pepparkakor! Lussebullar kan vara gott om de är hembakta och riktigt saftiga. Och såklart russinlösa! Pepparkakor är lite mer förlåtande, de behöver liksom inte vara perfekta för att vara goda.
 
Skumtomtar eller knäck?
Så länge någon annan kokar knäcken äter jag gärna. Ska jag själv stå för julgodiset blir det nog hellre skumtomtar, hehe. Brukar göra några sorters chokladtryfflar men att koka knäck, fudge eller kola tycker jag är så jädrans tråkigt! 
 
Julkorv eller julskinka?
Julskinka är faktiskt bland det äckligaste jag vet. Kanske inte så mycket smaken som hela situationen, att karva loss en stor bit grisröv som tar upp halva tallriken, där hälften är slemmiga fettkanter. Nej tack! 
 
Revbensspjäll eller Janssons?
Jansson är en stor favorit på julbordet, men jag skippar gärna ansjovisen. I år ska vi testa med trattkantareller och brieost i, tror det kommer blir hur himla drömmigt som helst! Även revbensspjäll är något jag har svårt för, tror det är stora flottiga köttstycken i allmänhet som får mig att rynka på näsan. 
 
Glögg eller julmust?
Julmust alla gånger! 
 
Ge eller få?
Både och får man väl säga? Går dock alltid runt innan jul och är mycket mer spänd på hur mottagarna till mina presenter ska reagera än på vad jag själv ska få. Känns finare att kunna ge bort något väldigt uppskattat, även om jag inte tackar nej till paket själv! 
 
Favoritjulfilm?
Det har jag ingen. Vi har inte haft någon direkt tradition att kolla på julfilmer i min familj. Det enda juliga jag kan komma på just nu som jag verkligen gillar är julavsnitten i Downton Abbey, räknas det?
 
Favoritjulkalender?
Minns att jag gillade Dieselråttor och sjömansmöss! Och såklart Tusen år till julafton, ni vet den som var för ett par år sedan med Historieätarna. 
 
Favoritjullåt?
Det har jag nog ingen det heller. 
 
Favoritjuldoft?
Apelsiner med nejlikor. 
 
När är det dags att pynta?
Precis när man känner för det. Jag brukar börja runt första advent och sedan bygga på så mycket jag känner för det året. I år smällde jag till med ljusstakar, julgran och ett par bonader ganska direkt men sedan blev det aldrig något mer. Tomtarna och det mesta granpyntet får semester i år! 
 
När öppnar man presenter på julafton?
Det är lite olika beroende på vart och med vilka jag firar. Men oftast framåt eftermiddag/kväll när allting börjar lugna ner sig lite. Det var ganska längesedan jag firade jul med barn nu så det där med när pakten ska öppnas har inte varit så viktigt. 
 
Vad är bäst med julen?
En massa lediga dagar! Och att det är den här långa, mysiga startsträckan till julafton. Med adventshelger, julkalendrar och pyntande. Att det är en högtid med riktigt stor mysfaktor! 
 
Det sämsta med julen?
Stressen som lätt följer efter. Bilden av den perfekta julen man så ofta tävlar mot.
 
Vad ska du göra på julafton?
Jag ska fira jättelugnt med min mamma och en av mina närmsta vänner. Plus alla djuren såklart. Äta god mat, byta julklappar och bara umgås. Prata, kanske spela något sällskapsspel, handarbeta. Kravlöst är ledordet i år och det känns så himla bra. 
 
Nyår då?
Då åker jag till min farmor och farfar som var på tok för längesedan jag träffade nu. Blir en lugn och mysig helg det med, precis vad jag behöver efter den här stresshösten. 
 
Tror du att det blir det en snöig jul?
Är oerhört tveksam till detta då det idag varit 8-9 plusgrader hela dagen. 
 
Nu är det bara 6 minuter kvar till julafton och när det här publiceras har det varit jul i flera timmar redan. Jag hoppas ni allihop har en superhärlig jul, precis så stökig eller lugn som ni vill ha den. Vi hörs igen i mellandagarna, då ska jag äntligen avslöja lite planer för nästa bloggår! 
 
God jul! ❤️
God Jul
Linnéa

God jul!!

Maria

<3