Så tappar du björksav

De senaste åren har jag varit så himla sugen på att pröva att tappa björksav själv. Men då det inte ingår i allemansrätten och jag inte känt någon med fina björkar har det varit ett svårt projekt. Tänk då min lycka när jag såg att trädgården till mammas nya hus bjöd på ett tiotal stora fina träd. I söndags såg jag att knopparna börjat spricka så då kunde jag inte hålla mig längre, det blev ett första försök och nu i helgen har jag tänkt att jag ska samla ihop lite till. 
 
Det finns två sätt att tappa björkar, antingen borrar du ett hål i stammen eller så skär du av en gren. Jag valde det senare alternativet då jag vill skada träden så lite som möjligt. Det är ett väldigt enkelt projekt egentligen och det du behöver är kniv, snöre och en flaska eller liknande att samla saven i. Jag använde en glasflaska med patentkork för att smidigt kunna knyta fast den, en annan bra grej är att öppningen är liten så det inte kommer ner lika mycket skräp. 
 
Jag minns att jag har läst någonstans att man ska välja en gren som hänger nedåt men jag vet inte hur noga det är. Skär iallafall av grenen, gärna strax efter några andra förgreningar så du har något att knyta runt. Sedan hänger du helt enkelt flaskan över änden på grenen och knyter fast den. 
 
Sedan är det bara att vänta och låta naturen göra sitt medan du hittar på något helt annat. Se en film, måla en tavla, åk och handla, fotografera vårblommor, ät ett äpple - ja du kan nog komma på någon trevlig sysselsättning några timmar. Själv passade jag på att göra rent och fota mina senaste loppisfynd, raka Kevät och planera lite kommande äventyr. 
 
När jag tappat klart för dagen plåstrade jag om grenen med mossa som jag surrade fast med snöret som inte längre behövdes. Har du borrat i stammen är det extra viktigt att täta ordentligt men även här tycker jag det är onödigt att saven ska slösas bort. Om jag inte använder det själv är det bättre att trädet får behålla sin kraftkälla. 

Sila saven ifall du fått ner mycket skräp från barken, annars är det klart nu! Den klarar sig några dagar i kylskåp men funkar också utmärkt att frysa ner. Vet du inte vad du ska göra av all sav kan du kika in här nästa vecka så delar jag med mig av mina bästa tips! 
 
Har ni testat att tappa björkar någon gång? 
Björksav - Tappa - Tappa björksav från gren
Finurliga fröken

Det där pratar min son om att han vill testa. Och nu blev även jag väldigt nyfiken på att prova. Kram

Svar: Testa på! Ett perfekt påsk-projekt :)
Jenny

Grahnslöjd

Minns att pappa tappade björksav för flera år sedan men själv har jag hittills aldrig provat men det skulle vara kul förstås!:)

Svar: Det var riktigt kul att testa, men tvivlar på att det blir något jag kommer göra varje år. Har du tillgång till björkar tycker jag du ska prova någon gång :D
Jenny

Julia

Det här är så coolt! Ser verkligen fram emot att se vad du har använt det till! :)

Svar: Vad kul att du är nyfiken! Kika in imorgon så får du se :)
Jenny