Läst i mars

Då har även mars tagit slut. Helt galet om ni frågar mig men säger kalendern det är väl inte jag den som är den. Tio böcker skrapade jag ihop den här månaden, nästan elva faktiskt men den där sista blev klar först idag så den får ni läsa om nästa månad. Kan teasa lite och säga att det är en ny favoritbok faktiskt. Men nu var det ju som sagt inte april månads böcker vi skulle kika på utan mars. Jag började med att läsa klart serien om Lövberga som jag avslutade februari med och fortfarande så här i slutet av månaden tänker jag tillbaka på de böckerna, de fastnade verkligen hos mig. Något annat nämnvärt är att det blivit ovanligt många sammanställningar av kortare texter. Hela tre stycken. Jag har funderat en del över det här och kommit fram till att jag behöver avsluten just nu. Saker som stannar en kort tid och som jag sedan kan lägga bakom mig, historier där det inte finns tid till att engagera sig eller bry sig för mycket. Det blir tillräckligt med sådant ändå. 

En annan nyhet på bokfronten är att jag försöker ta tag i läsandet av riktiga böcker igen. När jag var yngre satt jag ständigt med näsan i en bok men sedan försvann det nästan helt ända tills jag insåg att jag kunde lyssna på ljudböcker på jobbet. Nu är alltså böcker en både naturlig och viktig del av min vardag igen men jag saknar själva läsandet. Av någon anledning känns det övermäktigt att bara plocka upp en bok så jag har gjort ett litet projekt av att trappa upp till den nivån. Jag köpte för ett tag sedan några noveller från Novellix när de hade rea så nu läser jag en varje kväll. Först går jag igenom de på svenska, sedan de på engelska och till sist tänkte jag välja ut en riktigt bra bok med riktigt korta kapitel. Det engelska språket är också något jag saknar otroligt, från att jag gick i femman och fram till mitten av gymnasiet läste jag knappt en bok på svenska. Nu när jag tappat läsningen märker jag också hur mycket av språket som försvinner. Men att ta upp en engelsk bok känns ännu mer övermäktigt. 
Okej, jag hade inte tänkt babbla på om detta hela dagen så vi släpper det för den här gången. Nu tar vi en titt på månadens läsning istället tycker jag! 
 
         
En skärva hopp av Göran Redin
Ett bräckligt liv av Göran Redin
Detta är alltså andra och tredje delen i serien jag påbörjade i februari. Jag började skriva lite om vad böckerna handlar om, men jag struntar i det och skriver mer av mina tankar istället - för det snurrar så himla mycket sådana kring dessa böcker. Till att börja med är språket otroligt vackert och smart skrivet. Det är så genomtänkt att jag nästan får rysningar, varje ord är självklart. Som jag skrev i recensionen av första boken så utspelar sig berättelsen på 1600-talet och det märks i språket. Det är skrivet på vanlig modern svenska, men med en tydlig historisk ton i ordvalen. Även omskrivningar är genomtänkta, exempelvis används uttrycket att gå på gungfly istället för det klassiska att gå över ett minfält. Detaljer som gör så himla mycket för läsupplevelsen! 
En annan sak jag vill lyfta upp med dessa böcker är överflödet av starka, häftiga, smarta, fantastiska powerkvinnor! Det är så vanligt att kvinnorna hamnar i bakgrunden i historiska romaner även i de fallen då kvinnor utgör huvudpersoner, men inte här! Särskilt kul tycker jag eftersom författaren är av manligt kön. Mer sådant, tack! 
När jag var inne på andra delen insåg jag hur lik Erik, en av huvudkaraktärerna, är huvudkaraktären i mina favoritböcker Spejarens Lärling. Kanske är det även därför jag gillar de här böckerna så mycket? Att det här är sagan om Will ifall han växte upp i Sverige istället för det fiktiva landet Araluen. 
 
Det var i vilket fall som helst länge sedan jag kände så mycket för en serie böcker och det visade sig på så många sätt. Dels läste jag de tre böckerna på raken, oftast klarar jag bara två delar i en serie innan jag tröttnar och måste ta en annan bok emellan. Dels ville jag aldrig sluta lyssna, ville aldrig att boken skulle ta slut. Dels fick jag den där underbart jobbiga känslan av lycka blandat med sorg. Lycka över att få ta del av berättelsen, sorg över att den tar slut - över att de där personerna som jag brydde mig så mycket om, som blev så nära mig där några dagar bara försvinner. 
Mitt betyg: 5/5
 
Brev till min dotter av Elcim Yilmaz mfl
13 brev från 13 mödrar som vill dela sin visdom i brev till sina döttrar. Det är stor variation på både längd och innehåll men det som binder ihop alla brev är styrka, feminism och en himla massa kärlek. En helt perfekt bok att läsa på internationella kvinnodagen, även om jag får erkänna att det var en slump och inte planerat. 
Elcim Yilmaz är den som dragit ihop projektet efter att hon ville skriva ett brev till sin dotter i den händelse att hon skulle gå bort. Förutom Elcim är breven skrivna av Elaine Eksvärd, Anneli Furmark, Nabila Abdul Fattah, Katerina Janouch, Katarina Mazetti, Martina Montelius, Maxida Märak, Carolina Neurath, Alexandra Pascalidou, Mia Skäringer, Therése Söderlind och Märta Tikkanen.
Mitt betyg: 4/5
 
Bara idag av Felicia Welander
Bara idag är fortsättningen på boken Kanske imorgon som jag läste för ungefär ett år sedan. Jag snubblade över den här boken av en ren slump och bestämde mig för att läsa den trots att jag inte var överförtjust i första delen. Jag vill inte berätta för mycket om boken ifall någon tänkt läsa första delen, men det är iallafall en bok om sorg. Om att leva kvar och hantera sorgen, att bli sig själv och våga leva även efter den viktigaste gått bort. 
Jag gillar grunden i böckerna, tycker historien är bra, men den tar konstiga vändningar ibland och hänger inte riktigt ihop. Det blir lite väl mycket. 
Mitt betyg: 2/5
 
      
Hemma hos Bettan av Eli Åhman Owetz
Boken utspelar sig fristående från Elis tidigare böcker om Anna-Lisa och Söderberga men den rör sig i samma områden och många karaktärer är med även här. Det är tre kompisar i 50-års åldern som flyttar ut på landet och bor i kollektiv. Efter att deras nostalgi för tonårens 70-tal lockat dit besökare efter besökare startar dem ett retro-retreat där de äldre helt kan gå in i barndomen igen och för en tid släppa vardagens strul. Om boken är lika flummig som den låter? Ja. 
Mitt betyg: 2/5
 
Dagbok från ditt försvinnande av Malin Lagerlöf
Detta är ingen fiktiv berättelse utan den handlar, som titeln avslöjar, om tiden efter Malins man Daniels försvinnande. Jag tycker det är en intressant bok då den tar upp sorgehantering från väldigt många olika vinklar. En oerhört stark och utlämnande historia att dela med sig av - och helt klart läsvärd för den som finner ämnet intressant. 
Mitt betyg: 3,5/5
 
Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter
Detta är första delen i en serie som utspelar sig på 1600-talet och kretsar kring tre prästdöttrar från Orust. Mest fokus i denna boken är det på den äldsta dottern Ulrika som efter att tillsammans med sin bror och hans vän ha gjort ett oförlåtligt hyss rymmer och försöker skapa sig ett annat liv. Vilket går lite sådär får man väl säga. Just detta hysset händer precis i början av boken och det hänger med genom hela berättelsen och formar alla inblandades öden, men det är inte förren precis i slutet som man faktiskt får reda på vad det var som hände. Något som är rätt irriterande i stunden men också bidrar till en lust att läsa vidare.
Jag får se om jag kommer fortsätta med del två någon gång, just nu känns det inte så lockande iallafall. Boken var okej-bra, inte på något sätt fantastisk men inte heller dålig. Jag tycker nästan alla karaktärer kunde ha tänkts igenom en gång till och utvecklats mer för alla kändes lite platta och det var inte någon man fastnade för. 
Mitt betyg: 2/5
 
      
Best of Kalle Lind av Kalle Lind
Innan han var med i senaste säsongen av På Spåret hade jag aldrig hört talas om Kalle Lind, men jag tyckte mycket om honom i programet så när jag såg den här boken var det ett faktum att den skulle få några timmar av min tid. Kalle har tidigare skrivit böcker där han samlat historier om personer som genom tiderna haft väldigt fel, det varit synd om samt som gått till överdrift. Detta är som titeln avslöjar ett härligt hopkok av de bästa historierna. Sättet han berättar på är klockrent och detta är utan tvekan en av de allra roligaste böckerna jag läst någonsin. Åkte runt på jobbet och skrattade så jag fick ont i magen. 
Mitt betyg: 4,5/5
 
Det stora kalaset av John Steinbeck
I oktober läste jag Möss och människor av Steinbeck, en bok jag gillade väldigt mycket. Och nu tyckte jag det var hög tid att hugga in på något nytt av denne författare. Valet föll på Det stora kalaset som handlar om händelserna och personerna på Cannery Row där ett gäng ska ordna en fest för stadens doktor. Jag gillar Steinbecks sätt att berätta en stor historia med hjälp av små historier. Okej det låter lite muppigt, jag förstår knappt själv vad jag menar men jag gillar det iallafall. Trots det känns boken väldigt platt. Man får träffa så många spännande karaktärer och det hade kunnat bli något riktigt bra. Problemet är att man hela tiden får massa fakta om personerna i fråga men man får aldrig riktigt lära känna någon av dem.
Mitt betyg: 1,5/5
 
När börjar det riktiga livet? av Fredrik Lindström
Jag har suttit här en stund nu utan att komma på alls vad jag ska skriva om den här boken, men här är iallafall ett utdrag av beskrivningen på Goodreads: "Fjorton nya noveller med maximal träffsäkerhet och samtidskänsla. Där risken för igenkänning hela tiden är överhängande, och där avståndet mellan varm humor och ångestfyllt allvar är minimalt. Det är berättelser fyllda av människor som lika gärna kunde vara du själv."
Och det säger det hela väldigt bra tycker jag! 
Mitt betyg: 3/5
 
Har ni läst något bra den senaste tiden? 
 
Läst 2017
Johanna

älskar sånahär typer av inlägg! har också hittat tillbaka till böckerna efter ett uppehåll. senast läste jag kvinnan på tåget, en bok jag fastnade i efter typ två sidor, haha! absolut läsvärd!

Svar: Vad kul att du tycker om det! Älskar själv att läsa andras tankar om böcker, både att hitta nytt att läsa samt nya infallsvinklar till redan lästa böcker. Ska kolla upp Kvinnan på tåget, låter ju klart lovande :D
Jenny