Läst i augusti

Jag har nog alltid varit något utav en bokmal, men 2016 har varit ett revolutionerande år för mig på den fronten. Jag har nämligen upptäckt den fantastiska uppfinningen som är ljudboken. Har försökt tidigare men det har inte riktigt funkat, tyckte att en bok ska man väl ändå läsa själv. Och det kan jag väl fortfarande tycka, en ljudbok kan aldrig riktigt ersätta upplevelsen av att sitta nedkurad i fåtöljen och djupdyka in i en annan värld. Men ljudboken kan man däremot lyssna på samtidigt som man gör en massa annat och det var när jag insåg att jag kan lyssna på böcker nästan hela dagarna på jobbet som jag verkligen fastnade. 
En annan revolutionerande aspekt är det faktum att nästan alla böcker 2016 har varit på svenska. Sedan jag gick i femman har jag nog läst sisådär 90% på engelska då jag inte gillar tanken på översatta böcker. Så mycket nyanser kan försvinna i skiftet mellan språk och jag vill så långt jag kan läsa de ord författaren skrivit istället för de tolkningar översättaren gjort. Dock har jag insett att det är näst intill omöjligt att hitta engelska inläsare som inte får mig att vilja strypa alla i min omgivning, därför jag har både fått förlika mig med mycket översatta böcker men också utforskat vår svenska författarskatt.

Det var dock först nu det slog mig att jag kan dela med mig här, konstigt egentligen då jag älskar att få boktips och höra andras åsikter på de bloggar jag följer. Tänkte försöka få detta till ett återkommande inslag, i vilken form får vi väl se men jag tänkte iallafall börja med lite tankar om böckerna jag läste i augusti.
 
          
Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson
Tredje och sista delen i serien som började med böckerna Barnbruden och Pottungen. 
Man har i hela trilogin fått följa hertiginnan Hedvig Charlotta, hennes vän Sophie von Fersen samt den förstnämndes kammartjänare Johanna, mer känd som pottungen. Serien började år 1774 när Charlotta kom till Sverige för att gifta sig med kung Gustav III's bror och denna sista del utspelar sig 1810 när Stockholms gator kokar av förakt mot adeln. 
En intressant skildring där man parallellt får följa historien från flera håll. Även om den här sista delen nog bitvis var i segaste laget slukades den snabbt då den här tidsperiodensällan gör sig fel i bokform, i mitt tycke. 
Mitt betyg: 3,5/5

Ödets hav av Elisabet Nemert
Elisabet Nemert har under månaden växt till något utav en favoritförfattare och även om den här boken nog får klassas som den sämsta jag än så länge läst av henne är den helt klart läsvärd. 
Det är Gotland och det är 1300-tal. Dansken anfaller och livet blir sig inte likt för vår huvudperson Aurora. 
Mycket mer vet jag inte om jag kan säga utan att avslöja allt för mycket. Det är en bok som till stor del går i svart och vitt, och det är detta jag har lite svårt för. Allting är antingen galet lyckligt eller oerhört tragiskt. Alla är antingen överdrivet godhjärtade eller brutalt onda. Det finns få gråzoner vilket hade behövts för att göra boken lite mer trovärdig. Men det kan vara rätt fint ändå, att leva sig in i något som väl måste beskrivas som en blandning av svensk historia, saga och tragedi. 

Mitt betyg: 3/5

Vargarnas tid - Elisabet Nemert
Jag vet inte riktigt vart jag ska börja här, för detta är den bästa boken jag läst på riktigt länge. Det är återigen svensk historia, just historiska romaner är något utav en favoritgenre och något jag läser mycket i perioder, men nu har vi hoppat ända fram till 1900-tal och andra världskriget. Just världskrigen är något jag ofta undviker i böcker då dessa skildringar ofta blir tråkiga. Ur en inlärningssynpunkt är det väldigt intressant, men galet segt att lyssna på timme efter timme. Denna bok skildrar kriget på så många sätt och har med så mycket, utan att för den delen bli alltför rörig. Du får följa kriget både in- och utifrån och kanske främst läget i Sverige. Du följer starka kvinnors kamp, regeringens rädsla över att synas som annat än neutral, judarnas flykt från Danmark, inforslandet av finska krigsbarn, det ockuperade Norge och så mycket mer. Från nordligaste till sydligaste Sverige, resten av norden samt Tyskland. Genom ögonen på flera samhällsklasser. Det är så galet ovanligt att lyckas pressa in så mycket i en bok och ändå få ett så enhetligt och lättföljt resultat. Hatten av till dig, Elisabet.
Mitt betyg: 5/5

          
Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren 
Jag började lyssna på den här boken med noll förväntningar pga 1. En kokbok? En kokbok som ljudbok? och 2. Har alltid haft lite svårt för Lotta Lundgren. 
Jag började ändå lyssna på den då jag läst mycket bra om den samt kände att jag behövde en lite mer lättuggad bok efter en hel radda historiska romaner fyllda av krig och uppror. Till en början var jag ungefär lika tveksam som innan jag startade men när jag väl kommit in i Lottas sätt att berätta fastnade jag. 
Även om det förvisso finns en del recept skulle jag säga att detta snarare är en bok OM matlagning. Om synen på mat och tänket kring matlagning. Den är fylld av konkreta tips och instruktioner men ännu mer riktigt fina åsikter om kost, diet, köttätande, feminism och lite allt möjligt. Den sänker ribban och ger alla som sett ner på sig själva och sin matlagning verktygen att bli ett proffs i sitt eget kök. 
Trots en del aptrista stunder som ett raljerande om något ex som spårar ur helt och fick mig att vilja ge upp ett antal gånger eller ett äckligt långt kapitel om diverse styckdetaljer är det en riktigt bra bok. Jag avslutade denna boken med en stor respekt och nyfunnen beundran för Lotta och jag hoppas hon spånar på fler böcker.
Mitt betyg: 4/5
 

Galen i insekter av Dave Goulson 
Yes, ni läste rätt. Här kommer en fackbok om insekter mitt upp i allting. Eller räknas den som fackbok? Jag vet inte ens. Det är en liten blandning. En bok med fakta skriven för att läsas som en roman. Alltså från pärm till pärm, och inte sökande efter specifik information. 
Kan erkänna att jag inte har den blekaste aning om varför jag började lyssna på den här boken men den var galet intressant. Har lärt mig så mycket udda fakta om diverse insekter (ni vet såntdär underbart onödigt vetande man kan briljera med) och jag skulle tro att prick vad som helst blir kul att lyssna på när det berättas av någon som så tydligt brinner för ämnet.
Mitt betyg: 4/5

Änglarna dansar i gryningen av Camilla Davidsson 
Även detta är tredje delen i en serie, och jag hoppas verkligen hon slutar här. Första delen var riktigt bra, där fick man följa Emma på sin vandring längs pilgrimsleden Santiago de Compostela med alla kloka människor och fina insikter. Inte någon fantastisk bok men lagomt mysig med inre resor (och bokstavliga resor då), kärlekstrubbel och vardagspussel. Den andra delen var i ärlighetens namn värdelös i mitt tycke, men även den var riktigt bra i jämförelse med denna. Är faktiskt lite stolt över att jag tog mig igenom hela ens. 
Samma historia upprepas hela tiden genom serien, utom den där enda bra biten som var pilgrimsvandringen, och huvudpersonen kommer hela tiden fram till bra insikter som hon aldrig lever efter. En självcentrerad och riktigt irriterande karaktär som ständigt anpassar sitt liv efter de nya män som lika ständigt blir hennes livs kärlek. 
Alltså nej. Bara nej. 
Mitt betyg: 1/5

               
Själv - kraften i egentid av Linus Jonkman
Den här boken har legat nerladdad sedan jag i april läste hans andra bok Introvert - den tysta revolutionen. Jag behövde liksom en paus, låta den boken smälta lite innan jag kunde ta tag i nästa. Men nu blev det dags. Precis som i introvert skriver Jonkman om olika personlighetsdrag på ett på samma gång djupt som lättsinnigt vis. Personliga erfarenheter blandade med forskning, förklaringar och enkla självtester. Vet att en hel del ogillar hans böcker då han kan vara ganska generaliserande och vinkla historen till att introversion uppfattas som mer positivt än motsatsen. Personligen tycker jag detta är något som bidrar till böckernas charm och komik. Det är också riktigt uppfriskande att någon aktivt kämpar för att vrida samhällssynen som säger att den som syns och hörs mest också vet bäst. 

Tycker att prick alla ska läsa båda hans böcker, för att förstå sig själva eller personerna i sin närhet lite (läs: mycket) bättre.
Mitt betyg: 5/5

Viskningen av Margit Sandemo
Åh Sandemo... Har ett så jobbigt förhållande till denna författare. Detta är första boken i fjärde serien jag läser av henne. Hennes böcker är så bra samtidigt som de är så uselt dåliga. Det är svårt att förklara. Historerna är på sin höjd okej, men hon lyckas ändå hela tiden få mig att vilja fortsätta. Skrivspråket är ganska skumt måste jag säga, med mycket små ord som ständigt upprepas. Men det är ändå något visst med Sandemo. 
Visknignen är första delen i serien Legenden om ljusets rike. En serie som binder ihop två tidigare serier, nämligen Sagan om Isfolket samt Häxmästaren. Denna är en fortsättning utav bägge två, men kanske mest Häxmästaren och även om denna nog kan läsas fristående kan jag verkligen rekommendera att minst läsa den serien först. 
Mitt betyg: 2/5

Om ni inte börjar leva gör jag slut av Eva Swedenmark
Av någon anledning har jag i år läst en hel hög böcker med tanter i huvudrollen/rollerna. Även om de i just denna kanske är i yngsta laget för att kallas just tanter räknas den ändå till den kategorin tycker jag.
Det handlar om ett kompisgäng där den ena är trött på att vännerna på senare dagar mest gnäller om sina män och diskuterar diverse krämpor. En dag kommer hon med ultimatumet i titeln vilket leder till att damerna hjälper varandra förändra saker i sina liv. Detta tar sig uttryck i bland annat båtstölder, resor, karriärsbyten och såklart - kärlek. 
En på inget sätt världsrevolutionerande bok men lagomt vardagsmysig när man känner för något mer lättsmält. 
Minus på att den som de allra flesta skönlitterära böcker har en väldigt romantiserande syn på alkohol och det är en självklarhet att planer benas ut på en bar och att inga viktiga beslut fattas utan en drink eller ett glas vin i handen. Detta är dock ett ämne jag tycker vi diskuterar mer en annan gång...
Mitt betyg: 3/5

Stoner av John Edward Williams
Hade så höga förväntningar på denna bok efter att ha läst baksidetexten samt lyssnat på introduktionen. Och det är en bra bok, inget snack om saken. En bok om kärleken till litteratur, om att vara lite udda, om att våga förändra sitt liv, om att vara fångad i sitt eget liv. Det är en bok med så många nivåer, en bok man kan diskutera ur så många synvinklar. En bok jag antagligen måste läsa några gånger till för att verkligen ta till mig. Men också en bok som är rätt långtråkig. 
Mitt betyg: 2,5/5

Det var alltså min augusti i bokform. Har ni läst något bra det senaste? 

 

 

Läst 2016
Helga

Oj vad mkt böcker! :) jag har läst 2 böcker med info om bäbisar :p störigt att du inte kunde kommentera på blogspot! Får iaf mail om svar på kommentarer :)

Svar: Ja det hinner bli en liten hög på en månad! Kan tänka mig att det finns en massa intressant att läsa när man är inne i bebis-bubblan, och antagligen lika mycket skräp för den delen. Finns nog knappast något ämne med fler skilda åsikter!
Jenny