Läst i september

 
Så har vi till slut kommit in i oktober och jag tänkte det var dags att kika på hur månaden sett ut i bokväg. Tio böcker blev det tillslut att recensera så jag tycker vi börjar på en gång och kör lite allmänna kommentarer på slutet! 
 
            
Livet efter dig av Jojo Moyes
Finns det någon som vid det här laget inte hört talas om den här boken/filmen? Kort sagt handlar boken om Louisa Clark som får jobbet som assistent till den förlamade Will Traynor. Beslutsamt försöker hon visa honom att livet inte behöver ta slut efter hans skada. Jag tar ofta lite avstånd från saker som blir lite överhypade, ju fler jag hör prata om något desto mindre sugen blir jag på att läsa den boken/se den filmen. Så har det blivit här, men tillslut kände jag att jag ändå fick ge den en chans, och SÅ glad jag är för det! Det finns egentligen mycket i boken jag inte gillar, som exempelvis hela huvudpersonen, men det som väger upp är helt enkelt Jojos sätt att vägra tassa på tå runt jobbiga ämnen. Det är en bladvändande mysig roman, men samtidigt en historia om depression och om att tvingas leva som en person du inte är. Eller välja att inte göra det. 
Det är en stark bok som kretsar runt ett ämne jag har starka åsikter om. Kan inte bli annat än bra.
Mitt betyg: 4/5
 
Arvet efter dig av Jojo Moyes
Jo men efter den boken var det ju ganska omöjligt att inte hoppa direkt in i uppföljaren. Som jag trodde innan var den här boken inte riktigt lika bra som sin föregångare. Den är också stark, den vågar också ta tag i viktiga känslor. Men det är för mycket en fortsättning av Livet efter dig, bara utan allt det bästa i den boken. Den hade gjort sig bättre som mer fristående tycker jag, men helt klart läsvärd för det! 
Mitt betyg: 3/5
 
Äkta amerikanska jeans av Jan Guillou
I sjätte delen av Guillous serie Det stora århundradet får vi följa Eric Lauritzens uppväxt i 50-talets Stockholm. Mycket mer finns inte att berätta egentligen. Jag hoppas SÅ att denna bok bara är ett mellanspel i serien och att den med nästa del fortsätter på samma nivå som tidigare. Hade den inte varit en del i serien utan en fristående bok hade jag nog inte läst klart den. Besviken, helt klart. 
Mitt betyg: 2/5
 
Vägen ut - En loggbok om alkoholism och medberoende av Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter
Vet inte ens varför jag började läsa den här boken? Antagligen för att det är ett ämne som intresserar mig väldigt. Blev hur som helst omåttligt besviken och aningens äcklad. En bok som denna skulle ha väldigt stor potential om den skrevs av någon annan...
Mitt betyg: 1/5
 
Universum i din hand av Christophe Galfard
Den här boken påminner mig om Galen i insekter som jag läste i augusti. Inte för att de på något vis handlar om samma saker, men för att de på ett lättförståeligt och underhållande sätt förklarar hur världen omkring oss ser ut. I den här boken får du resa igenom hela universum. Du får se planeter, solsystem och främmande galaxer. Men också atomkärnor, kraftfält och kristallvas-skänkande fastrar. Var i början tveksam till berättarstilen men när man kommit in i det flöt boken på riktigt fint och jag har lärt mig så himla mycket. Läs den! 
Mitt betyg: 4/5
            
Till min dotter av Malin Wollin
Efter att Louise skrivit om denna bok lades den till i min läslista, och är du nyfiken på boken rekommenderar jag en titt på hennes inlägg! Den ger inte mig samma igenkänningsfaktor, och därför inte samma starka känslor kring boken. Jag tyckte den var bra, men kanske inte fantastisk. 
Mitt betyg: 3/5
 
Käraste Herman - rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman
Boken handlar om Herman Lundborg, ledaren för världens första statliga rasbiologiska institut - här i lilla Sverige. Om hans resa dit och hans betydelse bland likasinnade runt om i världen, inte minst i nazi-tyskland. En otroligt intressant berättelse där man ständigt måste påminna sig själv om att detta faktiskt inte är fiktion. Denna galet skeva syn på människor var sanningen där och då. En äcklande kategorisering och jämförelse mellan olika "raser" som tyvärr till viss del lever kvar än idag. Boken i sig är väldigt långtråkig på sina ställen men det är ändå ett stycke svensk histora jag tycker alla borde ta del av. 
Mitt betyg: 2,5/5
 
Sophies historia av Jojo Moyes
I en ockuperad fransk by under första världskriget bor Sophie Lefevre. På väggen har hon ett porträtt av sig själv, målad av sin make som nu strider för sitt hemland. 90 år senare hänger denna tavla på väggen i Liv Halstons moderna London-hem. Historien nystas upp bit för bit och binder samman kvinnornas liv. 
En otroligt vacker bok som lyckas skildra krigstiden på ett realistiskt sätt utan att för den delen kännas som en seg historielektion. Jag häpnar åter igen över Jojos förmåga att sammanfoga den klassiska kärleksromanen med så bistra och viktiga element och få ihop allting så bra. Mer av detta, tack! 
Mitt betyg: 4/5
 
Det goda inom dig av Linda Olsson
Linda Olsson är en författare jag har väldigt blandade känslor för. Jag dras hela tiden mot hennes böcker utan att jag egentligen tycker så mycket om dem. Eller, jag gillar historierna men har lite svårt för hur de är skrivna. Vissa gånger känns de lite krystade, de är skrivna på det där poetiska sättet som blir så magiskt vackert när allting klaffar men som skaver och stör i bakgrunden när det inte är helt rätt. Med det sagt är nog det här min favorit av hennes böcker. Det goda inom dig handlar om Marion som lever ganska isolerat på Nya Zeeland tills en ung pojke vid namn Ika kommer och samtidigt som han hjälper henne till en framtid tvingar han upp känslor och tankar från det förflutna till ytan. 
Detta är förresten författaren vars citat inspirerade mig till septembers bidrag till Montlhy Makers
Mitt betyg: 3/5
 
Utvandrarna av Vilhelm Moberg
Denna klassiker till serie som stått på min att läsa-lista hur länge som helst. Äntligen fick jag tummen ur! 
Jag tänkte dock inte skriva så mycket mer här utan jag tar mina tankar i nästa månads sammanfattning då jag i oktober redan hunnit med resterande tre delar i serien. 
 
Så här såg alltså min bokmånad ut. En rätt fin månad ändå. Lite romaner, lite fakta och avrundat med en klassiker. Ganska mycket tunga böcker, eller iallafall böcker med tunga inslag. Det märks att det blivit höst nu när sommarens lättsmälta, komiska romaner mer och mer byts ut mot böcker som väcker känslor och funderingar. 
 
Har ni läst något bra under månaden som gått? Eller kanske har tips på någon bok jag inte får missa?
Läst 2016
Linnéa

Det blev inte så mycket läsning för min del i september :( Jag läste klart Dödssynden (som var dödstråkig) och Lena Dunhams Not that kind of girl (som var väldigt intressant) sam så läste jag två Agatha Christie noveller (Ett vattentätt alibi och Den blå pelargonen).

Under en föreläsning i skolan nämnde föreläsaren den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie, vars böcker jag blev lite sugen på att läsa. Jag tycker att det kan vara intressant att läsa böcker av en författare från en kontinent som jag vanligtvis inte läser om mer än Damernas Detektivbyrå.

Jag gillar din nya header, den är så fin! Har du gjort den själv?

Svar: Not that kind of girl läste jag i nu i sommar, intressant är en bra beskrivning måste jag säga! Annars har jag inte läst någon utav dem. Har varit lite sugen på Dödssynden men det har aldrig riktigt blivit av att läsa den, känns ju inte superlockande efter betyget dödstråkig heller så den får nog vänta ett tag till ;)
Har själv tänkt på att jag skulle vilja läsa mer böcker som utspelar sig ute i världen. Blir ju mest europa samt usa. Vill minnas att jag var bättre på det när jag var yngre, får sätta upp det som ett litet mål för resten av bokåret!

Åh tack så mycket! Japp, jag har gjort den själv. Var så himla trött på min design som från början skulle vara ytterst tillfällig men sen hängde kvar. Trivs hittills riktigt bra med denna iallafall :)

Får passa på att kommentera dina två härliga sock-inlägg med! (funkar av någon anledning aldrig för mig att kommentera blogspot/blogger-bloggar...) Blev himla taggad på att försöka mig på att sticka ett par sockar! Så mycket härliga färger och mönster att man inte kan bli annat än glad.
Jenny

Julia

Wow, är så imponerad av att du hinner läsa så många böcker! Roligt att jag faktiskt läst 4 av dem! Moyes-böckerna och Utvandrarna. Dock fortsatte jag inte med de andra i Mobergs serie och de står i hyllan och stirrar på mig. Ser fram i mot din utvärdering av alla, kanske finner motivationen att fortsätta då! :)

Svar: Haha det är väl kanske inte lika imponerande ifall jag säger att de allra flesta böckerna är i form av ljudböcker och att jag har turen att ha ett jobb där jag kan lyssna större delen av dagarna! Vad kul! Vad tyckte du om Moyes böcker då? Tycker definitivt att du ska ge Utvandrar-serien en chans till och plöja igenom de återstående böckerna! Får väl se om jag lyckas övertala dig i nästa bokinlägg :)
Jenny

Annie - lättlagat vegokäk

Jävlar vad många böcker på en månad! Jag har ett sånt enormt lässug just nu, men samtidigt har jag en massa andra saker som jag prioriterar. Svårt att hinna med!

Och du, tack för din kommentar på mitt inlägg på ärlighet! Ledsen att det tog sån tid att svara <3

Svar: Haha ja det blir en liten hög! Lyssnar ljudbok nästan hela dagarna på jobbet så det är där antalet ökar, hinner knappt läsa "på riktigt" alls nu tyvärr. Kanske kan vara ett alternativ för dig med? Du springer väl en hel del har jag förstått på instagram, kan ju vara härligt med en bok i lurarna :)
Ingen fara! Förstår att det är mycket att fundera på. Hoppas du kommer fram till en lösning som funkar bra för dig! <3
Jenny

Rania {Rowan Tree}

Oj vad mycket du läst på en månad, mer än vad jag läser på ett år... Brukade sluka böcker förut, jag måste verkligen hitta tillbaka dit.

Fin blogg har du dessutom, underbar header!

Svar: Oj vilken otroligt fin känsla du fick av bilden, så roligt att höra <3 Du hade nog verkligen uppskattat att besöka Kåkstan - det är otroligt fint där, speciellt på hösten :)

Svar: Haha ja det blir en liten hög! Är verkligen en periodare dock, så får bara hoppas det håller i sig. Får hoppas du också hittar tillbaka till litteraturens värld. Kanske kan du hitta något bra tips här, kommer har många intressanta böcker att diskutera på oktobers samlingsinlägg!

Finns få saker jag älskar lika mycket som när man fastnar på en bild och bara lever sig in i känslan, så jag får tacka själv!
Jenny

johanna

såna här listor är ju så kul att läsa! Speciellt eftersom vi verkar ha lite samma smak, har också plöjt Jojo Moyes det sista. Tycker att "livet efter dig" var så fantastisk att jag inte är sugen på att läsa uppföljaren, inte ens lite. Tycker nästan det är att förstöra upplevelsen av den första boken! haha. Det sista har jag läst är agatha christie och sista harry potter. Blev riktigt sugen på att börja göra egna små bokrecensioner!

Svar: Jag var tveksam när jag skulle börja läsa den, men kunde tillslut inte låta bli. Tänkte att det skulle bli fantastiskt eller bara förstöra. Tror faktiskt den hade varit bättre om man läste den före första delen, och sedan tog livet efter dig som någon sorts förklaring till händelserna i arvet efter dig. Men jag tycker du ska ge den en chans! Och försöka tänka bort kopplingen till Will i alla muppiga inslag och låtsas att de inte har så mycket med varann att göra. För det är en bra bok, bara det att den bleknar väldigt i jämförelse. Åh, var så längesedan jag läste någon av dem. Blir lite sugen på att plöja igenom harry potter igen faktiskt.
Tycker definitivt du ska skriva bokrecensioner! Älskar att läsa sådant, både att få tips men också att jämföra åsikter och tankar om böcker man själv läst :)
Jenny

Amanda

vad kul att du gillade livet efter dig. jag har boken hemma men har sett filmen så måste vänta lite innan jag läser. älskade dock filmen. sååå fiiin.

jag har haft ett himla läsflow under hela sommaren och början på hösten, men nu tappat det och inte rört boken jag läser (maken av gun-britt sundström) på flera veckor. fastän den är så bra. otroligt trist. men men, det kommer snart tillbaka.

Svar: Själv har jag inte riktigt vågat se filmen än för att jag gillade boken så mycket, haha! Men snart får det nog bli så ändå, man bli ju lite väl nyfiken! Vad trist att du tappat läslusten, får hålla tummarna för att det bara är en liten höst-dipp så den kommer tillbaka snart! :)
Jenny

Linnéa

Dödsynden kunde varit intressant om den faktiskt handlade om det den skulle hanlda om. Enligt alla beskrivningar av boken så skall den ju handla om en rättegång av en svart man i en Sydstat under 60-talet, vilket den också gör men den biten kommer väldigt sent i boken. Egentligen så handlar boken till större delen om en flicka i 6-8 års åldern och hennes liv i Sydstaten. Så boken handlade inte riktigt om det jag hade tänk mig, därför blev det lite av en besvikelse som var dödstråkig att läsa ;P Men bara för att jag inte gillade den så betyder det ju inte att du inte gillar den ;)

Åh det känner jag igen mig i. Min design har varit tillfällig sedan jag statade bloggen för två år sedan X) Har aldrigt lyckats få till något som jag blir nöjd med.

Vad roligt att du gillade inläggen :) Tycker verkligen att du skall testa på att sticka ett par strumpor!
Men vad konstigt att du inte kan kommentera :/ Har du testat att kommentera som "Namn/url"? Skulle det inte funka igen så kan du du ju mejla mig ;)

Svar: Hatar när man har en bild av hur en bok ska vara och den sedan tar en helt annan väg. Även om den ändå är bra blir det helt twist i huvudet för att man tänkt sig något annat. Hade just samma upplevelse med Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe. Var inställd på att det skulle vara ren fiktion och inte en sann berättelse som dessutom tog mycket mer seriösa vändningar än jag väntat.
Åh men då är det dags nu tycker jag! Tycker mönstret som blir av rätstickning är så vackert i sig, hade ju passat perfa med något sånt till din blogg!

Det har krånglat i flera månader, vet inte vad det är. Är på alla blogspot-bloggar och har testat att kommentera både som inloggad på google-kontot, med namn/url och som anonym. Samt från både mobil och dator men kommentarerna kommer inte fram. Så galet irriterande.
Jenny

sandra

Åh, blev sugen på universum-boken :)

Svar: Tycker definitivt du ska läsa den då! En så himla udda, häftig och lärorik bok :)
Jenny