Monthly Makers: tema metall

Jag blev så full i skratt här om dagen när Wilda visade sitt bidrag till månadens tema. Min tanke från början var faktiskt att göra just en skål av ståltråd, inte i varken samma form eller på samma sätt. Men ändå, lite roligt. Jag kände dock ganska snart att jag varken skulle ha tid eller tålamod för något sådant den här månaden så istället föll valet på en sak jag funderat på och velat göra länge. Nämligen en vapensköld. 
 
Ett gammalt släktnamn jag är väldigt fäst vid, och en dag tänker heta, är Rehnström. Eller Renström, är faktiskt väldigt osäker på den egentliga stavningen för båda varianterna används flitigt i såväl officiella som personliga dokument. Namnet i sig och kanske främst mina förfäder och förmödrar har på senare år kommit att bli väldigt viktiga för mig, något jag tänkte gå in på lite mer senare i veckan faktiskt. Jag har ganska länge spånat på en vapensköld mest för att det skulle vara en rolig grej och nu blev det ändligen dags att få ner mina tankar på papper. 
 
Jag ville ha något enkelt men samtidigt effektfullt, något jag kände symboliserade mig. Valet föll på en ren, strömmande vatten (ren-ström) samt ett eklöv. Allting med personliga kopplingar till mig och inte bara namnet.
Så länge jag kan minnas har jag haft en speciell dragning till hjortdjur och de senaste åren till renen i synnerhet. Jag tycker det är ett oerhört vackert djur. Jag gillar att det är ett starkt och tåligt djur som frodas i tuffa klimat. Jag gillar att även honorna är badass och kan stånga sig fram med sina horn och jag gillar den kulturella kopplingen, hur viktig renen varit för människan. Här finns också kopplingar till Kevät som är finsk lapphund, en ras som ursprungligen är renvallare. 
Jag hade först tänkt att bara göra ett renhorn, men blev inte nöjd. Sedan gjorde jag ett huvud. Och blev inte nöjd. Tillslut blev det en hel ren, och det blev himla bra tycker jag! 
 
Vattnet symboliserar dels ordet ström, men också den känslomässiga inverkan vatten har på mig och mitt liv. Vattenfall är det vackraste och mäktigaste jag vet. Det som lättast fyller mig med ro är att sitta och spana ut över en lugn sjö. Vilt vatten, kanske ett stormigt hav eller en fors, fyller mig med respekt och fascination. Jag är rädd för vatten och jag älskar vatten. Det får symbolisera både lugn och fara. En vild resa med både upp- och nedgångar. Livet självt.
 
Eklövet är biten som bara är min. Jag tänker att resten av vapenskölden kan vara vår släkt-sköld och att fältet där nere ska innehålla något personligt. För mig blev det ett eklöv. 
Jag har pratat tidigare om min kärlek till detta magnifika träd. Hur de står där så majestätiskt, har sett så många generationer komma och gå. Ska se så många fler efter mig. Det är kloka träd. Trygga. I trädgården till mitt barndomshem finns en gammal ek. Vi bodde i ett gammalt torp mitt ute i skogen och jag gillade tanken på att eken kanske fanns där redan när huset bygdes. Att barn som nu hunnit bli gamla och dö också lekt i skuggan av det. Att det följt andras liv genom med- och motgångar. 
Eklövet är också en symbol för en serie böcker som ligger mig varmt om hjärtat. Spejarens lärling, har någon av er läst dem? Är egentligen en barn/ungdoms-serie och jag började läsa den när jag var ganska ung, redan då älskade jag den men ändå föll den i glömska. För några år sedan hittade jag mina gamla böcker och började läsa om, köpte alla nya delar som kommit ut och fick avslutet på sagan. Det är ett gäng böcker som kommit att betyda väldigt mycket för mig och som jag kommer ta med mig genom livet. Eklövet är spejarnas symbol, och ett eklöv i brons är symbolen för en lärling. 
 
Den gröna bakgrunden symboliserar helt enkelt naturen. Formen symboliserar ingenting alls, jag bara ritade upp en form jag gillade. Men så får det också vara ibland! 
 
Vart kommer då temabiten in? Metall. Jo, det är i färgerna. Det syns inte så himla bra på bilderna men eklövet är målat i en bronsig/kopparaktig färg och vattnet har fått lite skimmer av silver. 
Den är målad med akryl på papper och har nu fått plats på min vägg, tillsammans med bilder på gamla Rehnströmmare och andra släktingar.
Linnéa

Åh vilken häftig vapen sköld!! Du behöver inte vara orolig, det syns att du har använt metallicfärger ;)

Svar: Tack så mycket! Haha, vad bra! :D
Jenny

Mikaela

Superfint och personligt bidrag! Rensiluetten blev riktigt snygg och vad fin idé att ha en släktsköld med något individuellt som representerar bara dig. Så fint inlägg att läsa också om vad de olika sakerna betyder för dig!

Svar: Tack så mycket!<3 Känner mig verkligen nöjd med mitt bidrag den här månaden så det känns riktigt kul när det kan uppskattas av andra också :)
Jenny

Wilda

Vilket underbart bidrag, Jenny! Så mycket symbolik och genomtänkt. Det märks att det är gjort med hjärta. Väldigt finurligt att få ihop temat i färgerna. Eklövet är verkligen fantastiskt fint och renens kroppsform väldigt trovärdig och skarp. Fint! <3

Svar: Åh vad glad jag blir av dina ord, tack!<3 Mina idéer kom verkligen från hjärtat och slutresultatet landade där på en gång så det känns riktigt roligt att höra att det märks!
Jenny

Jessica

Åhhh så fint att göra något med ett släktnamn! Blev sugen på att göra något liknande!!

Svar: Det kändes som en fin hyllning. Vad roligt att du blir inspirerad, hade varit skitkul att se vad du skulle hitta på :)
Jenny

Julia

Men va fint! Så himla snyggt resultat och älskade att få läsa om motiveringarna! Håller helt klart med om att ekar är bland det maffigaste träden!

Svar: Tack så mycket! Tyckte själv det var himla kul att både fundera ut och genomföra denna, så det känns lite extra roligt att det uppskattas!
Jenny

Alicia

Wow, jag är helt berörd av detta! Tack Jenny för att du tog dig tid att berätta om alla delarna, det tillför jättemycket till själva bilden! Jag har själv varit inne på att göra någon slags familjevapen flera gånger, vill lova att jag fick en inspirationsskjuts av detta!

Svar: Åh vad roligt att höra!<3 Jag blev själv otroligt berörd av hela processen så det känns ruskigt fint att få så många fina kommentarer om just denna. Tycker definitivt att du ska göra ett familjevapen! Hade varit SÅ kul att se hur det skulle se ut, och höra dina motivationer!
Jenny

Mary Sane

Wow, så underbar idé! Känns som en uppgift man kan ge en klass eller liknande; att alla får göra en egen vapensköld med saker som är viktiga för en själv. Starkt, på så många sätt! Blev väldigt inspirerad av detta, så vi får se om jag gör en egen sköld i framtiden! :)

Svar: Ja det låter som en rolig uppgift! Antingen till yngre barn efter något sorts riddar-tema eller som en del av bildundervisningen i högre klasser. Hade varit sjukt intressant att både få göra och ta del av andras verk! Vad roligt att kunna inspirera, tycker definitivt att du ska försöka dig på en egen! :D
Jenny

Grahnslöjd

Men vad fin!! Häftig idé att göra en egen vapensköld!! Är uppvuxen i närheten av en by som heter Renström, denna skulle kunna passa som välkomstskylt där!!:)

Svar: Tack! Åh vad häftigt, visste inte ens att det fanns :D
Jenny