Mål för 2017 - del 1

Jag är väldigt bra på att sätta upp mål för mig själv. Jag är dock precis lika dålig på att följa dessa. Ett problem är att jag sätter för luddiga mål, så man knappt vet om man uppnått det eller inte. Ett annat är att jag glömmer bort dem. Vardagen kommer emellan och jag tänker inte på dem. 
Jag vet att 2017 kommer bli ett stort år för mig. Det kommer bli många förändringar, men dessa ger mig också en chans att utveckas åt nya håll om jag bara tänker på att inte köra vidare i gamla hjulspår. Det kommer bli ett år av känslor och en fortsättning av detta års trevande försök att hitta tillbaka till mig själv. 
Jag känner att det är extra viktigt med mål och planer för 2017, och framför allt känns det viktigt att verkligen fokusera på dessa och följa upp hur det går. Så jag tänkte göra det till ett nytt inslag på bloggen, sätta rutin på att stämma av och fundera över mina mål och min utveckling. 
 
Jag har efter en hel del tänkande kommit fram till att jag vill lägga upp mina mål på två olika sätt. Några större grejer jag kommer ta med mig och kontinuerligt jobba på samt en checklista med saker jag vill göra samt mer konkreta mål att uppnå. 
 
Prioritera naturen
Under 2016 har jag tappat så mycket av min närhet till naturen. Under det året jag var arbetslös åkte jag till min favoritskog 3-4 dagar i veckan och gick i flera timmar. I början av 2016 såg jag fortfarande till att åka på helgerna. Sedan har det blivit allt mer sällan. Vardagen och andra måsten kommer emellan. Även om jag gjort några naturspäckade resor under året saknar jag skogen som ett självklart inslag i min vardag. Jag mår aldrig så bra som i skogen. Under 2017 vill jag återuppleva gamla favoritplatser och upptäcka nya pärlor. Jag vill fortsätta mina äventyr runt om i landets makalösa natur och uppleva miljöer jag inte är van vid. 
 
Utveckla bloggen
Jag har många tankar och planer för Rangifers och under 2017 vill jag fortsätta resan jag startade detta året. Jag vill utveckla fungerande rutiner för bloggandet. Fortsätta på de spår jag börjat och komplettera med nya ideer. Satsa mer på öppenhet, våga blotta mig själv och mina känslor. Jag vill nå ut till en större skara läsare än idag men hellre ha ett fåtal familjära följare än ett hav av anonyma klickare. Jag vill göra bloggen lättmanövrerad med tydliga kategorier och rubriker, skriva en om mig-sida och bli bättre på att ge kärlek till andra fantastiska bloggare ute i cybervärlden. 
 
Skapa något varje dag
Om det än är fem minuter med skissblocket eller ett varv på stickningen vill jag ha som mål att göra något varje dag. Skapa något. Prioritera och träna upp min kreativitet. Ta tag i alla de där projekten som aldrig lämnat planeringsstadiet. Våga försöka. Släppa all press och bara leka. Men också satsa på ett mer seriöst skapande. Sälja något jag gjort. Ta beställnignar. 
 
Städa
Detta är en punkt på listan jag faktiskt skäms över. Jag kan vara otroligt grisig. Mitt hem är dammigt, smutsigt och stökigt. Jag kan ha förståelse för mig själv, jag har bott här i snart fyra år och jag känner mig fortfarande inte hemma. Jag hatar den här lägenheten och har därför ingen lust att hålla den fin. Men i februari flyttar till ett nytt hem, en lägenhet jag förälskade mig i redan efter att ha sett bilderna i annonsen. Jag vill få in bra rutiner och hålla mitt hem städat och fint. Det ska bli en självklar del av vardagen och inte ett nästan oöverkomligt hinder. 
 
Lära känna nya människor och utveckla befintliga relationer
Jag vill utöka min bekantskapskrets. Detta är ett oerhört läskigt steg för mig och något jag vet att jag kommer få kämpa med, men det är värt ett försök. Jag vill få bättre relationer till vänner och släktingar än jag har idag. Jag vill bli bättre på att ta initiativ samt på att bjuda in till samtal. Jag vill lära känna nya personer. Kanske på jobbet, kanske genom internet, kanske på något helt annat sätt. Vi får se hur det här utvecklar sig helt enkelt. 
 
Lyssna på mig själv och respektera mina känslor
Respektera mig själv och mitt mående. Låta mig själv må dåligt ibland, men också låta bra känslor ta plats. Utmana när det känns rätt men låta bli när hela mitt inre skriker nej. Jag vill lära mig mer om hur jag fungerar. 
 
Tänka över mina konsumtionsvanor
Undvika inköp jag inte behöver eller verkligen vill ha. Tänka över beslut. Kika efter begagnat innan jag köper nytt. Hellre lägga mer pengar på något jag verkligen vill ha istället för att snåla och köpa något som duger. Skala av mitt hem från onödigheter, men samtidigt fylla det med saker jag älskar och inspireras av. Stötta hantverkare och konstnärer jag beundrar. 
 
Minska mitt användande av plast
Detta är något jag tänkt mycket på under året och jag försöker byta ut "klassiska" plastsaker som matlådor, vispskålar, slevar, mått osv. Jag vill bli mycket mycket bättre på detta, hitta fler alternativ. Jag vill även sluta köpa plastpåsar. Alltid ha med mig tygkassar när jag handlar. Sy upp nätpåsar för frukt och grönsaker. Har tänkt att jag ska räkna antalet plastpåsar varje månad och utmana mig själv till att bli bättre och bättre. 
 
Lita på personer i min närhet
När jag umgås med någon har jag (i nästan alla fall) konstant ångest över att den här personen är med mig bara för att inte vara otrevlig, att den hellre är någon annan stans och gör något annat. Jag har oerhört svårt för att föreslå aktiviteter eller ens välja mellan två alternativ föreslagna av någon annan. Om jag ber någon följa med någonstans kan jag inte njuta av den aktiviteten utan jag går hela tiden med ångest över att det kanske inte är var personen ville. Jag måste lära mig att lägga ansvaret på den andra personen, det är faktiskt dens ansvar att säga nej. Jag måste lära mig lita på att någon faktiskt kan vilja umgås med mig, vilja göra något för min skull utan baktankar. 
Även lita på att folk kan ta mina känslor. Jag vill våga visa både sårbarhet och glädje. Visa och berätta min uppskattning för personer som är viktiga för mig. 
 
Experimentera i köket
Jag älskar att både laga mat och baka. Men som jag skrev tidigare hatar jag min lägenhet, det gället även mitt kök. Det är inte kul att laga mat där. Jag vill komma tillbaka till en nyfikenhet i köket. Testa nya tekniker, utforska nya smaker. Lägga tid i köket helt enkelt. Även att dela med mig av detta. Lära mig bjuda på mat utan den medföljande ångesten. Jag vill också komma tillbaka till rutinen att baka mitt eget bröd. Egentligen rakt igenom göra mer från grunden.
 
Jag själv ser två potentiella problem här. Dels att det är som jag beskrev tidigare, luddiga mål utan något tydligt sätt att mäta framgång på. Dels är det många mål som innebär att lägga mer tid på saker. 
Jag tror faktiskt det kommer bli bra ändå. Jag klarar aldrig sådana här mål men jag brukar heller aldrig följa upp och checka av hur det går. Det kommer jag nu göra varje månad, analysera framgångar och bakslag. Förändra mitt fokus allt efter årets gång. 
 
Tiden är väl ett klassiskt problem. Man säger att man ska lägga mer tid på detta, detta och detta. Men var tar man tiden ifrån? Faktum är att jag har räknat ut att jag efter flytten kommer spara runt 10 timmar i veckan som jag i dagsläget spenderar i bilen. Jag lägger idag även allt för många timmar framför tvn. Jag orkar helt enkelt inte ta tag i så mycket efter de långa dagar som blir. Min nya lägenhet kommer bli tv-fri just för att jag har så mycket annat jag vill lägga min tid på, så mycket jag mår bättre av. 
 
Min checklista är inte klar än, så den kikar vi på om ett tag tycker jag. Men det känns väldigt bra allt det här. Jag är riktigt taggad på 2017!

Har ni några mål och planer för det nya året? Eller tar ni det mer som det kommer? 
Mikaela

Kul och inspirerande lista! Det där med plast hejar jag särskilt på, har bytt ut matlådor och annat i köket, men de där påsarna alltså. Vi har ett helt SKÅP med påsar och det är fan inte hållbart. Jag försöker alltid ta väska med mig, men det är inte alltid det ryms när jag kommer hem från skolan och inte har en extra väska med mig och sambon är inte bättre han. Men kan i alla fall stolt säga att jag inte har några plastprodukter i badrummet! (Förutom tandborsten, men den rinner ju inte ut i avloppet i alla fall som tandkräm!) Jag ska skriva ner mina mål för 2017 lite närmare årsskiftet tänker jag, men ska börja fundera redan nu!

Svar: Det är SJUKT hur mycket plast man har runt sig när man börjar tänka efter. Hade varit intressant med ett inlägg om hur du plastrensat badrummet! Minns att du skrivit om tandkrämen (TACK för det förresten, hade aldrig tänkt på tidigare) men hade varit kul med fler tips!
Jenny

johanna

så bra grej!! Detta ska jag sätta mig och skriva jag också innan nyår!

Svar: Eller hur! Tycker jag definitivt att du ska göra :D
Jenny

Finurliga fröken

Jag håller på med mina mål just nu. Men precis som dig så är dom luddiga. Jobbar på de. Och tänker göra en månads uppdatering i bloggen under hela 2017. För att verkligen sköta de. De brukar försvinna efter några månader annars. Men i år ska jag hålla på de och jobba med mina mål. Kram

Svar: Låter som vi tänker lite lika då! Vi får försöka peppa varandra under året så inga mål glöms bort! Kram
Jenny

Mikaela

Det är precis samma ämnen jag kollar efter i andra produkter som med tandkrämen, iofs kommer man väl inte ifrån så lätt att alla förpackningar är i plast i och för sig... Men jag har i alla fall inga produkter som i sig själva innehåller plast! Men ja, kan definitivt skriva mer på ämnet, tack för tips :D

Svar: Själv fokuserar jag oftast mer på förpackningen (ex att köpa tvål och schampo i fast form för att slippa plastflaskor) och tänker inte på att plast även kan finnas i produkter. Usch, det känns så hemskt och motbjudande. Måste rensa badrummet pronto!
Jenny

Grahnslöjd

Vad kul att läsa om dina mål! Upptäckte att jag har många liknande mål eller sådant som jag redan "håller på med"!:)

Svar: Vad roligt att vi tänker lite lika :) Vi får försöka peppa varann under året som kommer då!
Jenny

Wilda

Vad spännande! Jag är bara i starten på att formulera målen än så länge, men det brukar vara en process för mig under december.
Det där med att lita på andra är så himla viktigt, och verkligen ett tydligt symptom på att ha vuxit upp som vi har gjort. Hjärnan behöver förstå att det inte är så nu som det var då, men det gäller att träna på den inställningen så det är ju ett fantastiskt mål. Kanske inget du blir klar med, men jag tänker inte heller att mål behöver vara så. <3 Ska bli fint att följa dig fortsatt in i 2017.

Svar: Det känns riktigt spännande faktiskt, känns som en bra grund att ta med mig in i det nya året. Ska bli kul att se vad du kommer fram till, har verkligen uppskattat att få följa dina mål och reflektioner under året. Det är först senaste tiden jag kan se det mönstret, att det har en så tydlig koppling till uppväxten. Att så mycket av den jag är idag kan kopplas till min barndom. Det är heller inte något jag räknar med att bli klar med under året, om det är något man blir klar med över huvud taget. Jag tänker på de flesta av målen mer som ledord att ta med mig och tänka på under året än saker att definitivt uppnå.
Jenny

Linnéa

Jag tänker att det är ganska bra att ha lite luddiga mål. Det gör att man lättare kan uppnå dem utan att behöva göra en specifik sak på ett specifikt sätt. Ett mål som jag reagerade på var det där med att skapa något varje dag. Jag tänker att tanken med målet är god, men samtidigt att det finns de dagar man verkligen inte känner för att skapa något. Jag vet inte hur du känner men jag hade nog fått lite ångest om jag inte hade skapat något varje dag om jag hade satt upp ett sådant mål.

Egentligen hade jag bara tänkt att sätta upp lite luddiga skapandemål inför nästa år, men nu funderar jag på om jag kanske skall sätta upp några fler mål utvecklingsmål för mig själv. Jag gillade verkligen vissa av dina mål som t.ex. minska mitt användande av plast och lära känna nya människor och utveckla befintliga relationer, men även några andra.

Svar: Jag förstår hur du menar med skapande-målet. Syftet är att verkligen få in skapandet i vardagen med utmaningen att göra något varje dag. Detta något kan vara ett stort projekt eller också något litet och kravlöst. Sedan ser jag målen mer som ledord, jag anser inte att jag misslyckats för att jag missar en dag här och där utan det är min relation till skapandet jag vill förbättra. Det känns som ett bra mål nu ändå, men vi får väl se hur det känns efter ett par månader :)
Jag har aldrig riktigt haft mål förut, iallafall inte tagit dem på allvar, men det känns rätt inför 2017. Känns som en fin grund att starta det nya året på. Det kan ju vara värt att tänka över iallafall, sedan hur många och hur seriösa mål det blir av funderandet är ju lätt anpassat :) Ska bli intressant att se dina skaparmål om inte annat, om du nu tänkt dela med dig av dem :)
Jenny