Läst i oktober

 
Den här månaden har jag något att fira! Jag har nämligen klarat mitt årsmål, att läsa 100 böcker under 2016. 
Månaden har också gått i något sorts klassiker-tema. Stora böcker och stora författare. Med några nyare inslag. Har faktiskt funderat en hel del på att göra någon sorts tema-läsning, tror jag kommer börja med det nästa år. Att ha ett tema varje månad och välja böcker efter detta, som en utmaning att bredda mitt läsande. Kanske vill även några av er hänga på? Hade varit skitkul! Men mer om detta när det närmar sig, nu kör vi igång med månadens böcker tycker jag! 
 
      
 
Invandrarna av Vilhelm Moberg
Nybyggarna av Vilhelm Moberg
Sista brevet till Sverige av Vilhelm Moberg
September avslutades med Utvandrarna, första delen i denna serien, och i början av oktober plöjde jag igenom resterande delar. En ganska fantastisk bedrift för att vara jag, klarar sällan mer än två delar i en serie åt gången. 
Böckerna handlar om Karl-Oskar Nilsson och hans fru Kristina, en fattig torparfamilj som blir hårt tärda av nödåren i sin småländska hemsocken Ljuder. En drastisk händelse gör att de tar beslutet att flytta till Amerika och starta ett nytt liv på det nya landets frodiga mark. Ett beslut som de många gånger ångrar, men mest prisar. 
Historien kretsar runt denna lilla familj, Karl-Oskars yngre bror Robert samt ytterligare ett litet gäng utvandrare som alla gör färden över atlanten tillsammans. Det är en berättelse om att våga ta ett steg ut i det okända och bygga upp ett liv på en helt ny plats där man inte känner till den nya naturens växter och djur, landets seder eller ens språket som talas. Låter det bekant? Känns rätt passande i tiden med dagens flyktingkriser. Nu är ju inte mer än grunden i berättelsen jämförbar, men det ger lite tankeställare ändå. 
Serien är långt ifrån perfekt, men det är just det som gör den så bra. Skrivspråket är fyllt av upprepningar och talspråk, historien bryts ständigt av smått orelaterade berättelser och skenande tankar. Allt detta passar dock så himla bra in i berättelsen, gör den trovärdig. Det känns mer som en berättelse en kär vän delar med sig av en mörk höstkväll än en bokserie. Det är en saga om kontraster. Om liv och död, om nöd och överflöd, om fanatisk gudstro och religöst uppror. Om att starta ett nytt liv, bli fri från tidigare synder, se på sig själv och andra med nya ögon. En saga om mod. 
Mitt betyg för hela serien: 4/5
         
 
Gånglåt av Elin Olofsson
Blev så besviken på den här boken. Har sett den lite här och var och kände ett riktigt sug efter att läsa den. Men det dröjde inte många sidor innan vikthetsen letade sig in i form av en karaktär som är hungrig men inte borde ta en till macka eller tittar ner på magen och bestämmer sig för att det är dags att börja springa igen. Eller en som blir lämnad av sin man och får kommenterat att hon inte tagit tillräckligt bra hand om sitt utseende. Jag tänkte okej, det här kan fortfarande bli något bra. Detta kanske är medvetet och kanske är det i slutet någon härlig däng som krossar allt detta. Men så var det inte. Tyvärr. I övrigt var jag inte heller så imponerad av boken. Fastnade inte för någon av karaktärerna och jag brydde mig helt enkelt inte om vad som hände. Hon snuddar vid flera viktiga ämnen men tar aldrig steget fullt ut, vilket jag senaste tiden insett är ganska vanligt. Att ta med många starka och relaterbara inslag men inte låta dem ta plats och blomma ut. 
Mitt betyg: 1/5
 
Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe
Boken handlar främst om Will och hans mor som under hennes cancerbehandling bildar en privat bokklubb. 
Jag hade ingen direkt bild av boken innan jag började, visste inte mer än jag skrev här ovan men tyckte det lät intressant. Ändå var boken inte alls vad jag förväntat mig vilket gjorde det svårt att riktigt greppa den. Jag trodde det skulle vara fiktion, en bok som handlade om böcker typ. Men det var så mycket mer. För det första är det inte en påhittad berättelse. Det är en stark berättelse om ett starkt liv levt av en stark kvinna. Så många vackra åsikter och värderingar är nerklämda i den här boken, men också exempel där jag tycker omtanken av andra går till överdrift. Man kan undra hur personens relation till sig själv ser ut när den bryr sig om sina medmänniskor till den graden, en tanke som slog mig nu när jag skrev detta. Måste spåna vidare lite på det här. 
Det är också kul att läsa om relationen mellan en mor och hennes son, från sonens perspektiv. Det är inte så vanligt - vilket är något han även tar upp i boken. 
Så vad tycker jag egentligen? Jag vet faktiskt inte. Det är en inspirerande och vacker bok, men kanske lite för vacker. För mycket helt enkelt, men vad kan man egentligen vänta sig när man läser en bok skriven om författarens bortgångna mor.
Mitt betyg: 3/5
 
Ett eget rum av Virginia Woolf
En bok om kvinnor, främst kvinnor och böcker. Kvinnor i böcker, kvinnor som skriver böcker och kvinnor som borde skrivit böcker. Kortfattat en bok om feminism. Så mycket härliga åsikter och tankar, riktigt uppfriskande att läsa när det i dagsläget fortfarande är en fråga som är alldeles för stor. Vad som borde vara självklart är inte det och precis som Woolf för nästan 90 år sedan slogs för jämställdhet måste vi idag fortsätta kampen. 
En bra bok, men en bok jag känner jag måste läsa igen. Lyssnade på den med en ganska jobbig uppläsare, känner att jag behöver ge den en till chans för att få ut allting.
Mitt betyg: 3,5/5
 
         
 
Möss och människor av John Steinbeck
Alltså herrejäklar vilken chock jag fick av den här boken. Redan första sidorna insåg jag att det här är verkligen inte den boken jag tänkt mig. Och så fortsatte det. På ytan en trivial berättelse, men glänta på locket och den har oändligt med lager under. Ju mer man funderar desto fler metaforer hittar man. En så viktig bok om relationen mellan människor. Om att vara helt beroende av en annan människa och om motsatsen - att ha kontroll över någon. Hat, kärlek, drömmar, förtroende, kontroll, liv, död och allt där emellan. Den är kort, bra, viktig, otippad och stark. Bara läs den, okej?
Mitt betyg: 4/5
 
Kallocain av Karin Boye
Har redan hunnit prisa den här boken lite i ett tidigare inlägg. Boken utspelar sig i en framtida värld där individen inte har något annat värde än vad den kan bidra med till samhället. Staten styr allt och det enda som betyder något är hur man kan vara en tillgång för denne Världsstat. Den gavs ut 1940 och i efterhand har jag läst att inspirationen var samhällsförändringarna som skedde i Tyskland och Sovjetunionen innan andra världskrigets början, något som gör berättelsen ännu mer intressant. Huvudpersonen, Leo Kall, sitter fängslad och ser tillbaka på tiden innan han blev tillfångatagen. Han uppfann då en drog, som döptes till Kallocain, som fick människor att bli helt ärliga och berätta de där sakerna de går och trycker på. Han började också tvivla i sin hjärntvättade kärlek till staten - vilket blev både hans fall och hans räddning. 
Det är en otroligt intressant och välarbetad bok. Ett vardagligt liv i en mörk och dyster framtid. 
Mitt betyg: 3,5/5
 
Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
En bok om kärlek, kort och gott. Om olycklig kärlek med lyckliga stunder. Om att ständigt vara på rätt plats vid fel tillfälle. Jag tycker även det är intressant att läsa om kärlek, svartsjuka och otrohet från mannens perspektiv. Jag skrev här ovan ett exempel där jag hade svårt att fastna och bry mig om karaktärerna, här var det precis tvärt om. Arvid naglade sig fast på en gång och genom hela berättelsen kände jag verkligen med honom och det var en såndär bok jag aldrig ville skulle ta slut. Precis som det ska vara, med andra ord. 
Mitt betyg: 4/5
 
      
 
Och solen har sin gång av Ernest Hemingway
Jag vet knappt vad den här boken handlade om ens? Men det spelar mindre roll också. Jag gillade verkligen språket, även om historien inte var något att hänga i granen enligt min åsikt. Jag älskade hur helt oviktiga samtal kunde redovisas i detalj medan många stora saker lämnades onämnda. Vill definitivt ge Ernest någon mer chans, men den här boken läser jag inte om i första taget.
Mitt betyg: 2/5         
 
Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes
Här får du följa Jennifer under 60-talet. Fast i ett dött äktenskap möter hon sin livs kärlek och motgångarna tar aldrig slut för detta par. Av en slump hittas några kärleksbrev av journalisten Ellie 40 år senare och hon försöker nysta upp historien samtidigt som hon försöker få ordning på sitt eget liv. 
Jag har ingen aning om vad jag ska skriva om den här boken. Har så delade meningar. Tycker den var så sjukt seg i början, igenom hela boken nästan. Men sen kom sista tredjedelen och jag var helt fast. Ni vet den där känslan när man blir helt kär i en fiktiv person? Yes, det hände. Behöver en Rory/Rorid (hängde inte riktigt med på namnbiten om jag ska vara ärlig - lyssnade på ljudbok så den delen vart lite oklar) i mitt liv, känner ni någon sådan kan ni väl skicka hit honom? 
Mitt betyg: 3/5
 
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Var så himla sugen på en till Hjalmar-bok efter jag gillade Den allvarsamma leken så mycket. Men alltså vad var det här? Det handlar om en doktor som blir kär i en patients fru, hon anförtror sig åt honom om mannens våldtäkter, han planerar mordet på denne man. Pastor Gregorius, bara namnet säger ju att det är en dryg jävel att ha att göra med. 
Jag totalt älskar Hjalmars språk och särskilt hans beskrivningar, till exempel:
"Prästen. Också hans ansikte förföljer mig - förföljer mig med just det uttryck som det fick vid vårt sista sammanträffande, då jag förde samtalet in på de köttsliga sakerna. Hur ska jag kunna skildra detta uttryck? Det är uttrycket hos en, som luktar på något ruttet och i hemlighet finner lukten god."
Men hur mycket jag än vill gilla den här boken var den rätt seg. Den är fylld av otrohet, sjukdomar, mord, depression, självmordspiller, dubbelspel, trasiga barndomar och komplicerade tankar. Ändå känns det inte som att det händer något i hela boken. Hela historien känns som en rak linje, inga toppar och inga dalar. Inga känslor som väcks till liv. Varken glada, arga eller ledsna. 
Mitt betyg: 2/5
 
12 böcker blev det alltså tillslut. En riktigt bra månad så sett, dock var många böcker rätt korta så det räknas kanske inte riktigt. Annars har jag under året (som är första året jag loggat allt jag läser) oftast hamnat på 10 böcker varje månad. Kvalitetsmässigt har oktober varit väldigt spretig med både guldkorn och bottennapp. Mängden äldre böcker är också bra mycket större än vad jag är van vid, himla roligt. Har alltid haft lite fördomar mot klassiker och tänkt att det bara är omodernt, trist, jobbigt språk osv. När jag väl försökt mig på någon har jag haft detta i bakhuvudet och då inte riktigt gett dem en ärlig chans. Men oj så fel jag hade, om jag kommenterar bara språk-biten är det nästan tvärt om. I många av de böcker skrivna på 1900-talets första hälft jag läst är det just språket som golvar mig. Idag känns det som att fokuset i böcker ligger mer på historien som berättas än skrivspråket och att förr var det en jämnare uppdelning där. Obs på att detta är otroligt generaliserat dock, och endast lite lösa tankar från mig. 
 
Sugen på mer? Ta en titt på vad jag läste i augusti och september.

Har ni läst något bra det senaste?
Läst 2016
Helga

100 böcker!?!?!?!?!? Haha. Så imponerande asså! :) Jag har läst hmm.. Har jag läst nån? Vet att jag läst lite tidigare i år. Tror jag :P Minnet... Dock kul att jag faktiskt läst 2 på den här listan. Möss och människor som jag läste i högstadiet och skrev en mkt bra analys av faktiskt. Tyckte det var en najs bok :) Och så den allvarsamma leken som jag läste i gymnasiet men den minns jag inte så mkt av (eller om min analys var bra haha). Juste Invandrarna läste jag faktiskt också i gymnasiet (minus de sista 50 sidorna eller så pga bara orkade inte läsa mer). Kändes ibland som att böckerna i skolan var lite väl för en tonåring (och jag har ändå alltid läst väldigt mkt). Sorry för den något röriga kommentaren haha. Det är förbi läggedax för mig ;)

Svar: Haha är uppe i 104 nu faktiskt! Mest blir det ljudböcker på jobbet, ska jag räkna böcker jag faktiskt LÄST och inte lyssnat på blir det inte många kvar, haha. Jag älskar att läsa böcker skrivna för barn/tonåringar, det är så skönt att liksom slippa vuxenproblem en stund. Jag vet inte riktigt vad jag gått i för skolor men jag har aldrig läst de här böckerna alla andra läst i skolan, så jag får änna ta ikapp det nu!
Jenny

Linnéa

Herre gud!!!!! Hur sjutton har du hunnit med 100 böcker!?!?!? I år har jag läst 21 böcker varav 3 var noveller, så egentligen blir det väl bara 18 böcker. Räknar man med lite kurslitteratur blir det väl några till, fast dem brukar jag inte räkna med eftersom jag inte läser dem från pärm till pärm....

Av de böckerna du läst denna månaden har jag bara läst Doktor Glas, som jag minns som otroligt tråkig! Hade nog aldrig läst den om det inte varit obligatoriskt i högstadiet.

Det låter som en otroligt rolig idé med temaläsning, men det kan nog bli svårt för mig att komma igenom en bok på en månad eftersom det blir en hel del läsning i skolan också. Så personligen hade det nog varit bättre med ett tema som sträcker sig över 2-3 månader istället.

Svar: Haha, lyssnar på ljudböcker på jobbet. Annars hade det varit typ... Två. Är fortfarande lite grinig över Doktor Glas, verkligen bortslösad tid.

Du knäckte faktiskt ett litet problem jag funderat på. Har skrivit ner ett gäng teman jag gillar men många är rätt lika. Är ju perfekt faktiskt att ha ett övergripande tema över 2-3 månader och sedan "delteman" för varje månad. Så kan man välja själv vart man vill lägga sig.
Jenny