Härjedalen del 1 - Fallmoran

För ett tag sedan lade Alicia upp ett inlägg där hon länkade till en gammal pärla i arkivet, ett inlägg om när hon var vid Fallmoran. Så fort jag såg detta skrek hela kroppen att DIT MÅSTE JAG! Så sista utflyktsdagen i Dalarna fick det bli en tur till Härjedalen, och SÅ glad jag är att vi gjorde det. Fallmoran är alltså en gammal fäbodvall, nu övergiven och istället ett friluftsmål där vi turister kan få en liten inblick i det som en gång var vardag. 
Tänkte köra en del ett här och fokusera bara på Fallmoran, sen tar vi de tillhörande vattenfallen och vägen tillbaka i ett senare inlägg. 
Alltså kolla på det här stället!!! Fick som ett stort hål i hjärtat när jag kom hit. Ett stort hål som var lyckligt och sorgset på samma gång. Lycklig över utsikten, de fantastiska små husen, tanken på alla de som levde här varje sommar, så mycket historia och livsöden samlat på en plats. Sorgen över att inte få uppleva den här platsen under sina glasdagar, över ett kapitel i vår histora som är avslutat, över att det är så här jag vill bo och leva. 
Här är min lilla gård, bestämde jag. 
Kanske ska uppdatera inredningen lite bara.
Hallon och vinbär fanns det i mängder, perfekt om man glömt matsäcken. Vilket jag inte hade, men det var rätt perfekt ändå. 
Okej så det blir väldigt mycket bilder och väldigt lite text. Men jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Den här platsen gör mig mållös, även nu två månader senare när jag tittar tillbaka på den. Jag kände mig så hemma där. Och samtidigt så ledsen över att mitt hem var "dött". 
Så mycket tid och kraft som lagts ner här. För att bygga upp, för att leva här. Som nu står och vittrar bort. Minnen från en tid som inte kommer tillbaka. 
Fallmoran - Fäbod - Fäbodvall - Härjedalen - Jämtland - Storhogna - Vemdalen - Vemdalsskalet
Alicia

ALLTSÅ

Så jäävla glad att du inspirerades att åka dit, och att du fick samma känsla som jag! Det är något verkligt vackert och samtidigt så vemodigt över Fallmoran och jag tycker dina bilder fångar det så bra. Tack snälla för att jag fick återvända en gång till genom dina berättelser. Och låt oss starta ett fäbodskollo i framtiden! ;)

Svar: Och jag är så jävla glad att du visade mig den här underbara platsen! Och på vägen dit hann jag bli helt totalt förälskad i hela Härjedalen så tack för den biten också, ser SÅ fram emot att utforska fler delar av den underbara naturen där uppe! Och fäbodskollo låter som en fantastisk ide, verkligen något att spåna vidare på tycker jag ;)
Jenny

Emma Vrede Svensson

Alltså det är verkligen så himla vacker, och också sorgligt att det är en tid som är förbi. Någon gång måste jag ta mig dit!

Svar: Verkligen, det är den där kontrasten mellan skönhet och sorg som gör platsen så magiskt. En känslostorm verkligen. Tycker definitivt du ska försöka ta dig dit en dag!
Jenny