Rabarbersirap

Som jag nämnde i förra inlägget är Månadens gröna ett nytt initiativ av ett gäng härliga bloggare där fokus är på att dela med sig av vegetariska recept baserade på en råvara i säsong. Och när första temat blev sisådär bästa saken någonsin ville jag självklart hänga på! 
 

Så mitt bidrag blev den här färgklicken - rabarbersirap! Har länge velat testa att koka egen sirap men har undvikit det eftersom det kännts så komplicerat. Kan ju säga att jag hade väldigt, väldigt fel. Det gick så snabbt och lätt att jag passade på att koka en sats till när jag ändå höll på. 
Den första (stora burken) blev enkel rabarbersirap, jag använde bara de rödaste delarna i förhoppningen att få till en underbar färg - och det lyckades om jag får säga det själv! Jag lät även en liten kvist mynta koka med men känner ingen smak alls av den i slutresultatet. Till den andra (lilla burken) använde jag de ljusare delarna av stjälkarna samt smaksatte med lite ingefära och chili. 
 
 
 
Till ca 2 dl sirap
250g rabarber, skurna i mindre bitar
2,5 dl socker
1 dl vatten
eventuell smaksättning 
 
Koka upp alltihop och låt sedan sjuda i ca 10-15 minuter, till den är lite lösare än konsistensen du vill ha då den tjocknar lite till när den svalnar. Sila och höll upp i en fin burk eller flaska. 
 
Inga konstigheter med andra ord! Den med ingefära och chili blev betydligt ljusare i färgen, vilket inte syns jättebra på bilderna. Den fick också en riktigt härlig twist i smaken av ingefäran. Den vanliga varianten smakar ungefär som flytande rabarberpaj, vilket inte är fy skam det heller! 
 
 

De har hittils används till glass-topping och blandade med mineralvatten till en härlig alkoholfri drink men kan också tänka mig en klick i en kopp te, något bakverk som behöver piffas upp lite, till pannkakor eller egentligen var som helst där man annars skulle använt vanlig sirap. 
 
 
Månadens gröna