Läst i december

Så var ännu en månad slut, ännu ett år till och med. Innan vi helt släpper taget om 2016 är det lite lösa trådar att ta hand om, som exempelvis att sammanfatta årets läsande. Men idag tycker jag vi fokuserar på de böckerna som blev lästa i december, så tar vi tag i hela året lite senare. 
December bjöd på två delar i en för mig ny serie samt två av bloggvärldens just nu största boksnackisar - en himla trevlig blandning ändå! 
 
   
Jarastavens vandring del 1 - Völvans dotter av Saga Borg
Det är en historisk roman med en hel del fantasy. En historisk fantasyroman - är det en genre? Annars får det vara det nu. Det handlar om Siri, en ung kvinna som blir bortrövad från sin by och tvingas anpassa sig till ett nytt liv. Snabbt hittar hon både kärlek och en fiende. Hon är överdrivet god men gör något dumt som hon kämpar hårt för att gottgöra genom hela boken. En ganska klassisk historia med andra ord. 
Siri är också völva, en trollkunnig kvinna, och en väldigt stark sådan. Såklart. För när får man någonsin läsa en bok om en medelmåtta? 
Boken är helt okej tycker jag. Lite väl lång, jag tror den hade varit bättre om man klippte bort alla långa onödigheter. Den funkar att läsa men är inte en bok man bär med sig lång tid efteråt. 
Mitt betyg: 2,5/5
 
Jarastavens vandring del 2 - Ondskans tecken av Saga Borg
Här fortsätter då Siris historia och även den här boken blir ganska långtråkig. Dock finns ett stort plus - alla starka kvinnor som slår sig ur de förutfattade meningarna byn har. 
Jag kommer säkert fortsätta på den här serien någon gång, men för tillfället räcker två böcker.
Mitt betyg: 2,5/5
 
 
   
Ibland mår jag inte så bra av Therese Lindgren
En bok om psykisk ohälsa, om förutfattade meningar och om att vara snäll mot sig själv. 
En himla bra bok, ni vet en sådan där bok man inte riktigt vill lägga ifrån sig. Jag lyssnade på den som ljudbok och det var väldigt lockande att ta en omväg hem efter jobbet för att slippa stänga av. Är inte det ett bra betyg så vet ju inte jag. 
Jag visste knappt vem Therese var innan boken. Visst hade jag sett hennes namn och visste att hon var en youtuber, men i ärlighetens namn är det mest på grund av det jag sett skrivas om den här boken. Jag fylls med så stor respekt för alla som öppnar sig på det här sättet, som visar sina svåraste sidor i syfte att kunna hjälpa någon annan. För det tror jag verkligen hon gör med den här boken - hjälper någon annan genom att utmana förutfattade meningar kring psykisk ohälsa, sprida kunskap och få någon att våga ta det där läskiga steget som är att ta emot hjälp. 
Mitt betyg: 4,5/5
 
Allt som blir kvar av Sandra Beijer
Sista boken för året fick bli ännu en bloggbok, nämligen Sandras bok som det skrivits en hel del om de senaste månaderna. Boken handlar kort sagt om Matilda som blir dumpad och hennes väg igenom mörkret, guidad av sina vänner Miron och Simon. Jag har så dubbla känslor till den här boken vilket gör att jag inte riktigt vet vad jag tycker. Jag älskar hur boken är skriven, Sandras språk är så otroligt fångande och målande. Men samtidigt ger jag inte mycket för historien. Jag kan inte alls relatera och känner aldrig riktigt något för karaktärerna. Jag kan tänka mig att det är en fantastisk bok för den som känner igen sig, den som varit i samma sits, den som uppskattar den sidan av livet, den som vuxit upp på Stockholms gator och direkt kan måla upp en klar bild i huvudet när alla gatunamn, tunnelbanestationer och annat nämns. Jag har växt upp på en helt annan plats och på ett helt annat sätt. För att sammanfatta, jag älskar hur boken är skriven men känner att jag är helt fel målgrupp för att uppskatta historien. 
Mitt betyg: 3/5
 
Sugen på att läsa om fler böcker? Varför inte kolla in vad jag läste i augusti, september, oktober och november?
 
Har ni läst något bra det sista? 
Läst 2016 - Saga Borg - Sandra Beijer - Therese Lindgren
BySiri

Vaaaaa har de släppt Völva-böckerna på nytt?!

Det var intressant, undrar liksom hur det kommer sig? När jag kom över och läste den första för ett gäng år sen och sen ville fortsätta på resten fick jag starta en ordentlig jakt på alla böcker via tradera och antikvariat osv, de var liksom omöjliga att få tag på!

Men en efter en hittade jag de och de har följt med mig genom flytt efter flytt, enda böckerna jag helt vägrar att släppa just för att de inte verkar gå att få tag på igen.

Undrar om det är lite därför jag gillar de så mycket? Det ihop med att huvudkaraktären heter Siri såklart ;) Fast det är nog mer än så för jag fullkomligt älskade bokserien och har faktiskt läst alla 9 böcker tre gånger (HATAR HATAR HATAR dock sista boken och kommer aldrig att förlåta författarna för sitt blodiga bokserieförstörande där alltså.. gör om gör rätt!).

Kul att läsa att du har en så annorlunda åsikt om böckerna än mig hehe, du är för övrigt den första personen jag nånsin stött på som läst de :) Therese Lindgrens bok ligger för övrigt och väntar på mig, väntar på att jag ska kunna läsa böcker igen <3

Svar: Ja det verkar så! Har aldrig hört talas om dem tidigare utan blev tipsad av en släkting för någon månad sedan bara. Finns alla delar (tror jag) att köpa på ex bokus nu iallafall, samt att de finns som ljudbok (så jag hittat dem). Kan tänka mig att det är för att rida på Isfolket-vågen. Sagan om Isfolket är ju en annan serie som var bortglömt många år men som sedan gjordes nysatsningar på där de spelade in ljudböcker, de blev sjukt populära på Storytel och fler serier har kommit efter det. Skulle gissa att det är därför dessa dammats av, de är ju ändå liknande.
Det är något speciellt med böcker som hängt med länge. Det känns nästan som om man bara hittar rätt bok i ett tillfälle då man verkligen behöver den kan den vara hur bra eller dålig som helst och ändå bli det bästa som hänt. Okej låter flummigt men du förstår kanske vad jag menar?

Haha, blir ju galet nyfiken på sista boken nu när du säger så! Kanske måste ta och läsa igenom resten av serien också...
Jenny

sandra

Är verkligen sugen på att läsa Terese Lindgrens bok nu!

Svar: Tycker verkligen du ska ge den en chans! Har svårt att du att du ångrar dig :)
Jenny

made by mary

Tack för alla tipsen, ska def kolla upp några av dem! Själv har jag inte hunnit läsa mkt alls, men det ska det förhoppningsvis bli ordning på närmsta tiden <3

Svar: Det tycker jag verkligen att du ska! Får hoppas du hittar lite tid och ro för böcker nu efter helgerna :)
Jenny

BySiri

oj har den också kommit tillbaka? Hänger verkligen inte med i bokvärlden längre känner jag, längtar så tills jag kan läsa igen!!!
Men kan definitivt tänka mig att det är därför :)

Jo där har du en poäng, minns att jag hittade böckerna i en tid av väldigt dålig självkänsla och typ noll egenvärde och hur jag växte med henne, när det beskrevs hur stark och modig hon var kände jag mig också stark och modig. Men det påverkade åt motsatt håll också, om hon gjorde nåt dumt kände jag mig dum haha, det är något konstigt med att läsa sitt eget namn i en bok verkar det som xD

Hmm jag tror att jag hänger med, det känns som om böcker har en förmåga att komma till en när man behöver de, kan t.ex. va nere och läsa en skitdålig bok om karaktärer som lever ett astråkigt liv i nån hyrelslänga i storbritannien och jobbar i fabrik (OBS att jag absolut inte har negativa värderingar i det utan menar mer bilden författaren målar upp av en karaktär som anser sig ha ett innehållslöst iv) och även om boken varit en plåga att gå igenom har jag kommit ut på andra sidan och mått lite bättre och haft inspiration för vad jag faktiskt vill göra typ? Flummar själv här nu men du kanske förstår vad jag menar?

Haha säg till om du gör det, vill gärna höra fler åsikter från dig om böckerna oavsett om de är dåliga eller bra ^^ Har dock för mig att det var en del dåliga sexscener eller vad man ska säga i de så bara en heads up på det!

Svar: Ja den fick verkligen ett uppsving så efter Isfolket har även de två följande serierna Häxmästaren samt Legenden om ljusets rike kommit som ljudböcker. Lite kul att gamla serier kommer tillbaka så, får en andra chans liksom. Dels sådana man känner till, som Isfolket jag alltid hört pratas om då mamma och moster älskar serien, och dels sådana som är helt nya - som Jarastavens vandring var för mig. Tog ett tag innan jag fattade att de var äldre böcker och inte helt nya, haha.
Vad fint du beskriver att du växte med henne när du hittade boken! Kan känna igen mig så i det, min sådan serie är Spejarens Lärling av John Flanagan. Den bara letade sig in i mitt liv av en slump när jag behövde den och blev genast sådär viktig och något att utvecklas med. Är egentligen böcker skrivna för yngre tonåren men de kommer nog alltid vara favoriter ändå!

Jag förstår hur du menar! Tror jag. Det är sällan ändå man INTE blir inspirerad av en bra skriven bok, vad den än handlar om. Antingen hittar man delar man vill ta efter, får en bild av hur livet kan bli lite bättre. Eller så inser man att det känns dåligt och man vill ha motsatsen. Som i ditt exempel, jag kan tänka mig att det hjälper många se att detta är inte ett liv för mig och kanske pushar till att söka sig vidare i livet. Men det kan också visa personer att den sortens liv finns, att det är okej att ha ett småskaligt lugnt liv med rutiner.

Sammanfattningsvis kan man väl bara säga att böcker är himla bra på himla många sätt ;) Tack för att du delar med dig av alla tankar! Så kul ämne att diskutera!
Jenny