Rumskullaeken

 Jag insåg att jag fortfarande inte skrivit om andra stoppet på min smålandsresa, nämligen Rumskullaeken! Eller Kvilleken som den också heter. 
Denna trädjätte är Sveriges grövsta, och troligen även äldsta träd, med en omkrets på hela 14 meter. Enligt en informationsskylt tror man att trädet är runt 1000 år gammalt. Helt galet vad denna majestätiska ek fått se genom tiderna. Naturen slutar aldrig förundra, ur ett litet ekollon har denna enorma skapelse spirat och överlevt allt och alla. 
 
 
Ekar har alltid varit mitt favoritträd. De känns så kloka på något sätt. Stora och majestätiska, har varit med om så mycket och sett allting. Alla fina gårdsträd som sett generationer komma och gå. Nu stämmer väl detta kanske med alla träd, men det är ändå något speciellt med ekar. 
 
Lägg märke till hunden där, galet hur stort trädet är!
 
Då jag, som sagt, älskar ekar var detta ett självklart resmål - och absolut inget jag ångrar. Inte bara det fantastiska trädet utan även underbara omgivningar. Stora, steniga fält med gulnat fjolårsgräs och vackra gärdsgårdar. Ståtliga enar och här och var en ensam björk.
Vägen fram till parkeringen åkte jag med öppen mun och jag är glad att jag inte fick möte på den lilla grusvägen då jag i ärlighetens namn kollade mycket mer på de vackra små gårdarna än på vägen framför. 
 
 
Kommer garanterat svänga in här om jag har vägarna förbi. En solig sommardag med en liten picknickkorg? Magiskt!
 
 
Kvilleken - Rumskullaeken
Ruth | HungryHeart.se

Vilken otroligt mäktigt och häftigt träd! Jag tycker att det är något speciellt med ekar, precis som du, och de känns lugna och trygga på något vis.
I min trädgård har jag några ekar som har ett par 100 år på nacken, men i jämförelse med Rumskullaeken är de ju dagisbarn... =)

Svar: Vad härligt! Vi hade en stor gammal ek i trädgården till mitt barndomshem, det perfekta gung-trädet och antagligen grunden till min ek-kärlek. :D
Jenny

Anna María

MEN WOW! Vilket himla träd alltså. Så mäktigt. Jag var i Italien och såg ett 600 år gammalt olivträd. Så stort och grovt också. Häftigt på nåt vis. Naturen är mäktig.

Svar: Ja det är otroligt mäktigt att se vad naturen kan åstadkomma! Och så fint att det fått vara kvar under alla år :)
Jenny

Annica

Vilket sjukt häftigt träd! och vacker omgivning med för den delen. Tänk att det finns så mycket sånt här kul i Sverige som man inte vet om!

Svar: Ja det är galet vad mycket häftiga platser det måste finnas runt i landet!
Jenny

Sandra

Vilken otroligt maffig ek! Wow :D