En rundtur bland pallkragarna

Hej hörrni! I lördags var dagens huvudfokus odlingarna, precis som vanligt de senaste helgerna. Men nu är det som ska sås sått, de flesta plantorna har flyttat till sina slutkrukor och förberedelserna är änna klara. Framöver blir det vattna, hålla efter och invänta jätteskördarna! Det fina med att bara ha tillgång till sina odlingar helgtid är att det hinner hända så jädrans mycket mellan gångerna man besöker dem. I går morse när jag gav mig ut för att kolla till mina små plantor fick kameran följa med, så jag tänkte att vi kör en full rundtur bland pallkragarna!
För den som vill jämföra kan ni se här hur det såg ut den 28/4! 
 
God solig morgon min lilla odlingsplätt! 
 
Vi börjar från vänster med första pallkragen. I krukorna fick det flytta in apelsintimjan och jordgubbsmynta mest pga hade fortfarande inte bestämt mig för vad jag skulle ha när jag snubblade över dessa väldoftande underbaringar. Tänker att särskilt myntan kommer vara super att koka med i nästa sats rabarbersaft! 
 
Spenaten växer så det fullkomligen knakar! För en ynka vecka sedan var de största bladen (bortsett från de spetsiga hjärtbladen) sisådär en centimeter höga. Sådd 28/4 så inte ens en månad har det tagit för ätbara spenatblad! 
 
I blomsterdelen av pallkragen händer det också grejer! Här är det huller om buller sått ringblomma och två sorters rosenskära. Ska nog flytta om småplantorna lite så det blir lite jämnare men det får vänta tills nästa gång jag är på plats. Sått 22/4.
 
Kinesisk rättika (eller watermelon radish) skulle egentligen inte sås förrän i juli men jag är så nyfiken på denna lilla rackare att jag inte kunde låta bli att ge den ett försök redan nu. Sådd 12/5 så en vecka har det tagit att växa såpass! 
 
Salladslöken växer på även den! Förra veckan var det bara en liten pinne på varje planta, nu har det blivit två. Sådd 22/4.
 
Ett par små pyttiga mangoldblad har hunnit kika upp ur jorden! Har aldrig ens ätit mangold innan så är himla spänd på dessa! Valde en sort med neonrosa stjälkar för att pigga upp och bryta av allt grönt i grönsaksdelen! Sått 12/5.
 
Sist men inte minst har vi en liten rad med isbergssallad! Kommer inte låta denna bli några stora huvuden utan tanken är att skörda blad allt eftersom. Sått 12/5. 
 
I nästa pallkrage har det hänt grejer må ni tro! Men innan vi kikar under fiberduken kan vi ju beundra smultronen som växer så det knakar. 
 
Klasar fulla av bär, fast inget som är moget än. Köpta plantor som planterades 5/5.
 
Trumvirvel för mina squashplantor tack! Båda två är musselsquash, har en planta lemon squash också men den bor i en kruka i stora växthuset och kom inte med på bild den här gången. Sådda (på tok för tidigt) 4/3 och utplanterade 20/5.
 
Har varit SÅ nyfiken och sugen på att testa musselsquash sedan Sandra odlade det för ett par år sedan och i år hade jag ju äntligen möjlighet till just de!. Hoppas på en massa frukt från dessa, är i varje fall mängder av knoppar så chansen finns! 
 
I den halmfria fåran längs ena långkanten är det sått märgärt och bärmålla. Den senare har inte velat visa sig än men ärtorna har så smått börjat kika upp ur jorden! Kommer bli någon sorts spalje här för dem att klättra på när de växt till sig lite! Sått 12/5.
 
I mammas jordgubbsland blommar det för fullt! Rabarbern växer så det knakar och ett par kilo har redan hamnat i frysen. Även gräslöken är nerklippt och infryst men det märks ju knappt. 
 
I krukan som syns på bilden ovan är det sått pimpinell i mitten (som tydligen inte känner för att gro i år) och doftklint längs kanten. Lite fail då jag trodde att det skulle vara en liten buskig kantväxt och precis efter jag sprinklat ut massa frön läser på påsen och ser att de blir 70 cm höga. Nåja, de slipper ju trängas med pimpinellen iallafall så det kanske blir bra ändå! Sått 28/4.
 
I den andra stora krukan, vallmokrukan, går det riktigt långsamt. Får väl se hur mycket blommor det hinner bli här i år. Är en riktig stöldkruka med frön snattade från gamla grannar och en slottsträdgård, om allt tar sig blir det både orangea, rosa, lila och röda blommor i olika storlekar! Sått 28/4.
 
Mitt lilla växthus är även det på plats nu! Här huserar för tillfället fyra tomater som fortfarande ser lite ledsna ut efter att dagen innan fått sin sista omplantering. Tanken var att det även skulle stå en aubergine och ett par chilis här inne men jag vette tusan om det ens är värt ett försök med de små plantorna (som inte kom med på bild), men kanske får de ändå en chans då iallafall ett par av tomaterna nog kommer växa ur växthuset framöver. 
 
De två plantorna längst bak i hörnen är av sorten Bellstar, en pastatomat. De andra två är körsbärstomaten Gelbe Dattelwein. Sått 4/3. 
Har tänkt försöka få tag på några stenplattor att lägga i botten men det har inte blivit av än, under tiden får gräset frodas i mitt lilla växthus! 
 

Hur går det för dina odlingar?
Odla - Odling 2018

Spontanblogg om mitt nya namn och en massa ångest

Hej hörrni! Smälter ni bort i värmen? Personligen så råkar jag bo i ett växthus till lägenhet där solen steker på från lunch till solnedgång. Inte så asnice tycker varken jag eller Kevät men jag försöker se det positivt och tar det som en anledning att alltid ha frysen fylld med glass!

Jag tycker det är rätt trevligt med det här mer vardagliga och spontana bloggandet och det är något jag helt klart vill hålla kvar i. Liksom låta inlägget växa fram alltefter jag skriver och låta det bli lite som det blir. Men jag saknar också de mer strukturerade och planerade inläggen och ska försöka leta mig ditåt igen. Den senaste tiden har det pågått en del som jag känner är för privat och sårigt för att dela med mig av riktigt än och det har satt kreativiteten lite ur spel. Jag vet inte om ni märkt av det så mycket men när jag har skrivit har jag känt mig väldigt distanserad, som att jag skriver men det är samtidigt inte riktigt jag. Äsch jag vet inte. Hur som helst känns det som att det är påväg åt rätt håll iallafall, så stay tuned för mer skapande och funderingar på bloggen snart igen! 
 
I skrivande stund är jag mitt inne i en stor och jätteglad ångestbubbla. Dubbla budskap där, jag vet. Grejen är att jag igår - efter närmare fem månaders väntan och flera turer med både Skatteverket och Riksarkivet - äntligen fick igenom mitt namnbyte! Från och med igår heter jag Jenny Rehnström och det känns så fantastiskt! Jag tänkte framöver ägna ett helt eget inlägg om mina tankar kring detta, men först ska jag ta tag i det där stora molnet av ångest som i flera år hindrat mig från att ansöka om bytet. Alla ändringar. Alla jag måste kontakta. Har skrivit en lång lista att beta av, men det känns som den aldrig tar slut. 
 
Egentligen hade jag tänkt ägna detta inlägget åt att visa upp några nya växter som fick flytta hem till mig förra veckan, men ärligt talat så orkar jag för tillfället inte resa mig ur soffan för att fota dessa. Ni får helt enkelt hålla till godo lite till! Istället tänker jag leta upp några andra gamla fina bilder att pryda detta inlägg med för att sedan svara på era senaste kommentarer. Är himla seg på det ibland, men ni ska veta att jag blir urglad när ni vill ta er tid att skriva några rader och komma med era reflektioner kring ämnena jag tar upp!
 
Ha det urfint i sommarvädret, och glöm inte att äta mycket glass! 

Om helgen, hunden och våren som blev sommar

Hej hörrni! Jag tänker säga vad sisådär alla redan sagt, vad tusan hände egentligen med vädret?! Sommaren kom helt plötsligt utan förvarning och våren fick ett abrupt slut. 
Den här helgen har jag precis som de senaste ägnat åt trädgårdsfix. Planterat om, sått nytt, beundrat alla små blad som sticker upp ur jorden. Också skördat en del. En halvliter gräslök och 1,6kg rabarber har åkt in i frysen. Egentligen skulle jag och mamma igår åkt iväg på en utflykt hon fick i julklapp men häromdan slängde jag badrumspallen rakt på tån så den skiftar just nu i ett antal nyanser och kände inte alls för att stoppas ner i en känga. 
 
Det är ju som sagt sommar nu redan, men jag har några vårbilder kvar jag hade tänkt blogga om men inte hunnit. Ska vi kika på hur det såg ut då, för två veckor sedan, och prata om allt som ändrats sedan dess?
 
 
 
Då för två veckor sedan var gräsmattan fortfarande en matta av vitsippor. Nu har de redan lämnat plats åt maskrosorna. I förrgår såg jag till och med årets första smörblomma, det betyder att sommaren är här på riktigt. 
 
För två veckor sedan hade syrenen precis börjat visa årets blad. Idag var busken fylld av blomklasar som slår ut vilken dag som helst. För två veckor sedan hade även björkarna musöron, nu stoltserar varenda träd med klargröna kronor. 
 
För två veckor sedan hade pallkragarna i bakgrunden inte ännu visat ett enda tecken på liv. Nu kryllar det av små späda blad. Ringblomma, rosenskära, spenat, salladslök, vallmo och doftklint är alla på gång. Snart kikar också mangold, rädisor, sallad, ärter och bärmålla upp. Växthuset har kommit på plats och de första tomaterna har flyttat in dit. Snart får resten sin sista omplantering och squasharna får flytta ut i pallkragen. 
 
Allt hinner inte ändras på två veckor, som tur är. Han där är lika glad idag som han var då. Vet ni förresten vad facebook påminde mig om imorse? Att det idag var prick åtta år sedan jag var och hälsade på honom. Då var han fyra veckor gammal, en liten miniplutt. Då var han den första valpen att komma fram till mig. Han kröp direkt upp i mitt knä och somnade. Sedan dess har han förgyllt varenda jädra dag. De flesta av de dagarna har han varit den enda anledningen till att jag ens gått upp ur sängen. Tack Kev, för att du valde just mig. <3
 
 

Hur har din helg varit?