Samlingsinlägg maj - Delsbosöm

Hej hörrni! Jag vet att jag borde hitta på något nytt att börja dessa inlägg med men det får bli en annan gång för HUR galet är det inte att maj redan är slut?! 2018 rushar förbi och snart är vi redan vid halvårsstrecket. 
Maj är alltid en hektisk månad inför sommaren vilket även märkts på bidragsskörden men nu snuddar vi snart vid ledighet och handarbete ute i solen! Nog babblat, ska vi ta och kika?


Klara knåpade ihop ett mönster som jag tycker ser ut som en underbar sommarstugetapet! 
 
 
Min mamma Lena satsade på dubbla bidrag den här månaden med sin rosenskära som påminde henne om sömmen och en slingrande ranka som skulle passa ypperligt som tapetbård! Jag börjar ana ett tema på Delsbobidragen här!
 
Själv broderade jag en jeansjacka som ni kan se mer av här. 
 

Det var allt för den här gången! Snart är det dags för en ny söm att sätta tänderna i, hoppas ni är lika taggade som jag! Kika in igen på söndag isåfall! 
 

Är du sugen på mer? 
Info om projektet Landskapssömmen
Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Mars: Anundsjösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
April: Svartstick - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Maj: Delsbosöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Juni - Juli: Hallandssöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Augusti: Jämtlandssöm - presentationsinlägg
Delsbosöm - Landskapsbroderi - Landskapssöm

Min Delsbosöm - från skiss till färdigt broderi

Hur stört är det inte att maj redan börjar gå mot sitt slut? Jättestört tycker jag! Det här året går verkligen rekordsnabbt. Men nu var det inte tidsuppfattningar vi skulle prata om idag, utan jag tänkte visa upp mitt bidrag till månadens landskapssöm
 
Just Delsbosömmen var en av de sömmar jag redan hade en plan för när jag drog igång projektet - det skulle bli på en jeansjacka! Då var visionen dock stora bulliga blommor upp mot nacken, men när jag började skissa fastnade jag för en slingrig ranka istället. 
 
Mönstret är väldigt inspirerat av ett mönster ur boken Delsbosöm av Märta Brodén men ritat på frihand av mig. 
 
Var inte det enklaste att varken föra över mönstret på det tjocka jeanstyget eller spänna sybågen med alla kraftiga sömmar. Eller det enklaste att sy för den delen, med knappar och ärmar ivägen hela tiden. 
 
Men till sist blev det klart! Måste säga att jag blev riktigt nöjd med den olikfärgade blomman även om det inte var planerat så. Garnet jag använde var gammalt arvegods som jag bara hade en docka av, och när jag beställde nytt i samma färg var nyansskilladen lite väl stor för att det skulle funka. 
 
Det är sytt med tre trådar moulinégarn, två trådar för konturerna till blomman. Det röda är DMC 498 och det orange/aprikosa Anchor 638. Har använt mig av plattsöm, stjälkstygn och schattérsöm. 
 
 
Jackan är en second hand-köpt Cheap Monday i storlek M. Den kommer finnas till salu på min webshop senare i år om inte någon av er vill lägga vantarna på den redan nu. 
 
 
Lägg också gärna märke till min nya fina vattenkanna! Känns så lyxigt med en sådan efter över ett år med en petflaska att vattna med, och färgen gör ju att man blir glad varje gång man ser den! 
 
Det var allt jag hade att visa idag! Nu har jag precis börjat fundera över mitt bidrag för juni vilket blir en söm jag både längtat efter och fasat för hela året, men mer än så säger jag inte just nu! 
 

 
 
Tänk på att det på fredag är sista dagen att skicka in era bidrag för maj! Mer info finns i det här inlägget.
Broderi - Delsbosöm - Landskapsbroderi - Landskapssöm

En rundtur bland pallkragarna

Hej hörrni! I lördags var dagens huvudfokus odlingarna, precis som vanligt de senaste helgerna. Men nu är det som ska sås sått, de flesta plantorna har flyttat till sina slutkrukor och förberedelserna är änna klara. Framöver blir det vattna, hålla efter och invänta jätteskördarna! Det fina med att bara ha tillgång till sina odlingar helgtid är att det hinner hända så jädrans mycket mellan gångerna man besöker dem. I går morse när jag gav mig ut för att kolla till mina små plantor fick kameran följa med, så jag tänkte att vi kör en full rundtur bland pallkragarna!
För den som vill jämföra kan ni se här hur det såg ut den 28/4! 
 
God solig morgon min lilla odlingsplätt! 
 
Vi börjar från vänster med första pallkragen. I krukorna fick det flytta in apelsintimjan och jordgubbsmynta mest pga hade fortfarande inte bestämt mig för vad jag skulle ha när jag snubblade över dessa väldoftande underbaringar. Tänker att särskilt myntan kommer vara super att koka med i nästa sats rabarbersaft! 
 
Spenaten växer så det fullkomligen knakar! För en ynka vecka sedan var de största bladen (bortsett från de spetsiga hjärtbladen) sisådär en centimeter höga. Sådd 28/4 så inte ens en månad har det tagit för ätbara spenatblad! 
 
I blomsterdelen av pallkragen händer det också grejer! Här är det huller om buller sått ringblomma och två sorters rosenskära. Ska nog flytta om småplantorna lite så det blir lite jämnare men det får vänta tills nästa gång jag är på plats. Sått 22/4.
 
Kinesisk rättika (eller watermelon radish) skulle egentligen inte sås förrän i juli men jag är så nyfiken på denna lilla rackare att jag inte kunde låta bli att ge den ett försök redan nu. Sådd 12/5 så en vecka har det tagit att växa såpass! 
 
Salladslöken växer på även den! Förra veckan var det bara en liten pinne på varje planta, nu har det blivit två. Sådd 22/4.
 
Ett par små pyttiga mangoldblad har hunnit kika upp ur jorden! Har aldrig ens ätit mangold innan så är himla spänd på dessa! Valde en sort med neonrosa stjälkar för att pigga upp och bryta av allt grönt i grönsaksdelen! Sått 12/5.
 
Sist men inte minst har vi en liten rad med isbergssallad! Kommer inte låta denna bli några stora huvuden utan tanken är att skörda blad allt eftersom. Sått 12/5. 
 
I nästa pallkrage har det hänt grejer må ni tro! Men innan vi kikar under fiberduken kan vi ju beundra smultronen som växer så det knakar. 
 
Klasar fulla av bär, fast inget som är moget än. Köpta plantor som planterades 5/5.
 
Trumvirvel för mina squashplantor tack! Båda två är musselsquash, har en planta lemon squash också men den bor i en kruka i stora växthuset och kom inte med på bild den här gången. Sådda (på tok för tidigt) 4/3 och utplanterade 20/5.
 
Har varit SÅ nyfiken och sugen på att testa musselsquash sedan Sandra odlade det för ett par år sedan och i år hade jag ju äntligen möjlighet till just de!. Hoppas på en massa frukt från dessa, är i varje fall mängder av knoppar så chansen finns! 
 
I den halmfria fåran längs ena långkanten är det sått märgärt och bärmålla. Den senare har inte velat visa sig än men ärtorna har så smått börjat kika upp ur jorden! Kommer bli någon sorts spalje här för dem att klättra på när de växt till sig lite! Sått 12/5.
 
I mammas jordgubbsland blommar det för fullt! Rabarbern växer så det knakar och ett par kilo har redan hamnat i frysen. Även gräslöken är nerklippt och infryst men det märks ju knappt. 
 
I krukan som syns på bilden ovan är det sått pimpinell i mitten (som tydligen inte känner för att gro i år) och doftklint längs kanten. Lite fail då jag trodde att det skulle vara en liten buskig kantväxt och precis efter jag sprinklat ut massa frön läser på påsen och ser att de blir 70 cm höga. Nåja, de slipper ju trängas med pimpinellen iallafall så det kanske blir bra ändå! Sått 28/4.
 
I den andra stora krukan, vallmokrukan, går det riktigt långsamt. Får väl se hur mycket blommor det hinner bli här i år. Är en riktig stöldkruka med frön snattade från gamla grannar och en slottsträdgård, om allt tar sig blir det både orangea, rosa, lila och röda blommor i olika storlekar! Sått 28/4.
 
Mitt lilla växthus är även det på plats nu! Här huserar för tillfället fyra tomater som fortfarande ser lite ledsna ut efter att dagen innan fått sin sista omplantering. Tanken var att det även skulle stå en aubergine och ett par chilis här inne men jag vette tusan om det ens är värt ett försök med de små plantorna (som inte kom med på bild), men kanske får de ändå en chans då iallafall ett par av tomaterna nog kommer växa ur växthuset framöver. 
 
De två plantorna längst bak i hörnen är av sorten Bellstar, en pastatomat. De andra två är körsbärstomaten Gelbe Dattelwein. Sått 4/3. 
Har tänkt försöka få tag på några stenplattor att lägga i botten men det har inte blivit av än, under tiden får gräset frodas i mitt lilla växthus! 
 

Hur går det för dina odlingar?
Odla - Odling 2018