Samlingsinlägg mars - Anundsjösöm

Då var det dags att knyta ihop säcken om ännu en söm och kika på månadens bidrag! Som vanligt är det helt fantastiska skapelser jag fått in och jag skulle tro att Brita-Kajsa hade häpnat om hon visste att vi så här 100 år senare fortsätter inspireras av hennes ofattbara kreativitet. Kanske det finaste arvet man kan lämna efter sig?
Jag har fått känslan av att många av er blivit lite extra fästa vid Anundsjösömmen jämfört med årets tidigare teman, och nog är det förståeligt med den häftiga bakgrunden och den lekfulla stilen! Visst ska vi ta och kika på vad all den inspirationen resulterat i?


Alicia störde sig likt mig på att Brita-Kajsa avsade sig äran för sina verk och skapade ett broderi till Internationella Kvinnodagen där hon ville hylla och ära alla historiens brodöser som aldrig fått riktig cred för sitt arbete. Äras hon som äras bör! 
 
Linnéa kände sig inspirerad av Anundsjösömmens frihet och plockade även hon fram sybågen! Det resulterade i en tolkning av den klassiska myrtenkvisten gjord i den finaste av gröna nyanser! 
 
Någon annan som inspirerades av just myrten är min mamma Lena! Så här beskriver hon själv sitt verk:
Det är i första hand färgen jag inspirerats av. Hittade den för några månader sedan och har bara väntat på att ”rätt” söm skall komma. Min mamma älskade anundsjösömmen och gjorde bl.a. myrten i den blekgröna färgen. När jag sedan hittade ett mönster där ytterkanten påminner mig om myrten blev det självklart vad jag skulle välja.
 
Klara fick mig att tappa hakan med sitt urhäftiga hårspänne! Komplett med en vårkvist och klassisk märkning.  Har aldrig sett något liknande tidigare men det kliar redan i fingrarna efter att knåpa ihop ett själv! 
 
Jeanette gjorde även hon en underbar och färggrann tolkning! Nog tycker jag Anundsjösömmen gör sig bra i annat än bara rött! 
 
Julia ville piffa till ett gammalt örngott och nog kan jag tro att man sover bättre på kuddar med monogram och broderade kvistar! Också oerhört imponerad av tålamodet som krävs för att brodera detta utan sybåge! 
 
Till sist har vi mitt eget bidrag som ni kan läsa allt om här
 

En underbar samling blev det, eller hur? Nu röstar jag för att vi med jobb som tillåter detta njuter till fullo av den stundande långhelgen, och efter det är det dags att sätta tänderna i en ny söm! Har du någon särskild du ser fram emot? Jag är SÅ nyfiken!
 

Är du sugen på mer? 
Info om projektet Landskapssömmen
Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Mars: Anundsjösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
April: Svartstick - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Maj: Delsbosöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Juni - Juli: Hallandssöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Augusti: Jämtlandssöm - presentationsinlägg
Anundsjösöm - Broderi - Landskapsbroderi - Landskapssöm

Min Anundsjösöm - från skiss till färdigt broderi

Hej hörrni! Nu tycker jag det är på tiden att vi kikar lite på hur min Anundsjösöm blev! 
 
Jag fastnade väldigt för Brita-Kajsas minnesdukar och bestämde mig ganska snart för att jag ville göra en egen. Det slutade med att jag till väldigt stor del ritade av mönstret från den svartvita bilden i presentationsinlägget.
 
Brita-Kajsa sydde nästan allting på frihand vilket jag tyckte kändes allt för svårt men jag ville ändå ge mig själv en utmaning så jag bestämde mig för att inte skissa, mäta eller göra någon mall. Allt är alltså uppritat på frihand direkt på tyget och jag har bara använt händerna för att ungefärligt mäta avstånd. Det är snett och vint och olika stort överallt men jag tycker inte det gör helhetsintrycket sämre på något vis! Själva duken som är sydd av ett gammalt lakan är även den rätt skevt i vilket fall som helst.
 
 
Eftersom jag ville sy i Brita-Kajsas anda ville jag såklart också märka som hon gjorde. J M R S för mitt namn - Jenny Maria RehnStröm (som jag faktiskt håller på att försöka byta till efter många års om och men, läs mer om mina tankar kring det här och här), född 1995, sytt 2018 och Ä R T H B K som står för ÄRan TillHör Brita-Kajsa. Jag tycker hon gott kan ta på sig all cred för Anundsjösömmen, inte överlåta den till någon helig herre. 
 
 
Det här broderiet har kommit att betyda väldigt mycket för mig. Jag har under de här veckorna broderat ner otroligt mycket ångest i varje stygn och det är alltid de projekten som brukar komma att ligga mig varmast om hjärtat, de som hjälpt mig hantera mina känslor och omvandlat något svårt till kreativitet. 
 
Den uppmärksamme kanske har reagerat på att duken saknar ramen som brukar binda samman alltihop och ja, det stämmer ju. Jag kunde helt enkelt inte bestämma mig riktigt för hur jag ville ha den så jag tänkte att jag gott kan använda duken under tiden och sedan lägga till en ram framöver. Den ännu mer uppmärksamme kanske redan upptäckt att jag missat att sy över förstygnen på ett ställe också, men aja. Det får lösa sig samtidigt som ramen! 
 
Det är faktiskt något jag är väldigt stolt över, hur långt jag kommit från perfektionismen när det handlar om mitt skapande. Jag brukade ofta fastna i ångest så fort något blev lite lite fel och för ett par år sedan hade jag aldrig ens tänkt tanken att visa upp ett alster som detta, med saknade stygn och allmän skevhet. Idag tycker jag bara att det bidrar till charmen! 
 
Glöm inte att det idag är sista dagen för att lämna in ditt eget bidrag för månadens landskapssöm! Läs mer om hur du går till väga i det här inlägget
 

Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Mars: Anundsjösöm - presentationsinlägg
Anundsjösöm - Broderi - Landskapsbroderi - Landskapssöm

Lär känna mig på min födelsedag - del 2

Hej på er! Om ni missade rubriken kan jag avslöja att det är min födelsedag idag! Förra året inspirerades jag av Alicia och delade ett inlägg där ni fick lära känna mig lite bättre. Jag tycker det var ett så himla härligt koncept så jag tänkte fortsätta på det spåret och dela med mig av lite mer fakta om yours truly, fast den här gången efter inspiration från Emilia
 
Eftersom jag fyller 23 år den 23dje blir det såklart just 23 saker jag hatar och 23 saker älskar, en måste ju liksom utnyttja sådana sammanträffanden!
 

23 saker jag hatar:
 
1. Allting innehållandes ananas.
2. Is på insidan bilrutan.
3. Både kaffe och alkohol. Är med andra ord ingen social drickare precis.
4. Att jag ständigt ses som konstigt på grund av punkten ovan.
5. Folk som skäller på andra för något och sedan gör samma sak själv. Ett ofta förekommande problem på jobbet som jag får krupp på. 
6. Banan i mat. Frukt i mat över huvud taget när jag tänker efter.
7. När jag kommer på mig själv med att överanvända irriterande ord, som typ eller liksom. 
8. Att köra Saab. Vi funkar helt enkelt inte ihop. 
9. Sylt. Hallonsylt går an, men sliskig jordgubbssylt med slemmiga bitar i får mig spyfärdig. 
10. Att det den här tiden på året varje dag samlas ett mindre sandtag i min hall tack vare en viss fyrbening. 
11. När reklaminslag i poddar är mycket högre än själva programmet och man plötsligt håller på att skita ner sig för att någon skriker rakt i örat på en. 
12. För stora strumpor. Finns det något mer irriterande?
13. Personer som jämt ska vara värst. "Jaha men jag har minsann..." osv. 
14. Att i egenskap av ung kvinna inte bli tagen på allvar. 
15. Läkarbesök av alla dess slag.
16. Ketchup. 
17. När någon lägger upp en i övrigt väldigt fin bild med en lite sned horisontlinje. 
18. Att jag bor så långt bort från flera av mina finaste vänner och familjemedlemmar. 
19. Lakrits.
20. Oslipade träytor. Har väldig panik för flisor. Var en lång period då jag knappt kunde sätta mig på träbänkar efter erfarenheten av att ha lyckats få en stor träflis i skinkan. 
21. Ugnsformar utan någon sorts kanter eller handtag att hålla i. 
22. Deckare.
23. Allt det jobbiga med att fylla år. Jag känner mig aldrig så ensam som på min födelsedag, när man plötsligt får en drös opersonliga facebookhälsningar från personer som aldrig hör av sig resten av året. Nu har jag faktiskt valt att dölja mitt födelsedatum, jag hoppas det hjälper! 
 

23 saker jag älskar:
 
1. Tidiga morgnar i skogen. Frukost invid en dimtäckt sjö i soluppgången - då trivs jag som allra bäst! 
2. Att skriva listor, vilket kanske märks med det här inlägget. 
3. Picknickar! 
4. Att handla mat. Konstigt jag vet, men det har gått från att vara något nästan omöjligt pga ångest till något trevligt. 
5. Vackra gamla hemvävda kökshanddukar med monogram.
6. Att förundras över hur mycket växtkraft som får plats i ett litet litet frö och få följa detta hela vägen till något gott på min tallrik. 
7. Att oväntat få rolig post! 
8. Att plocka svamp! Och att äta svamp, som tur är. 
9. Roadtrips. Friheten i att semestra utifrån en bil.
10. Snirkliga bonbonjärer i glas.
11. Mitt lilla bibliotek med böcker om landskapssömmar jag börjat bygga upp de senaste månaderna. Känns som en så fin skatt att ha till hands! 
12. Att upptäcka nya platser. 
13. Lök. Vet inte riktigt hur man lagar en måltid utan lök i någon form. 
14. En av de där första riktiga vårdagarna när solen värmer så det pirrar i ens vintertrötta hud medan man susar fram på motorvägen med hög peppig musik, solglasögon och sveriges bredaste leende på läpparna. Frihetskänslan.
15. Att spara på fina citat från böcker och filmer. 
16. Tidningen Historiskan som Helga tipsade mig om - bästa upptäckten på länge, tack för det! 
17. Att brodera! Är så galet glad att jag äntligen hittat mig en uttrycksform som verkligen känns hemma. 
18. Mina djur, såklart.<3
19. Poddar! En relativt ny kärlek jag har, favoriterna är En Underbar Pod och Skäringer & Mannheimer
20. Att gå på museum. 
21. Oplanerade helger. 
22. Känslan på fredagar när man går och lägger sig utan att ställa någon väckarklocka. 
23. ER! Att ni hänger här med mig, är intresserade av vad jag har att säga och hoppar in i diskussionen med era kommentarer.<3
 
 
Jag hoppas ni har en himla fin dag idag allihop, jag tänker i varje fall försöka med det! Och eh, till nästa års födelsedag ska jag försöka bli bättre på att fastna på bild, så slipper jag återanvända samma hela jädra tiden, haha! 
 

Hur ser du på att fylla år? Är det något du längtar efter eller fasar för?