En rundtur bland mina odlingar

God kväll hörrni! För en liten stund sedan var jag ute bland odlingarna för kvällsvattningen och passade på att fota lite. Det händer så himla mycket mellan varje gång jag är här! Jag fotade i söndags med planen att lägga upp ett inlägg i veckan, men nu får några av de bilderna hänga med som en jämförelse över hur mycket det kan växa på fem ynka dagar! 
 
Kolla här vilken grönska! Blir så jädrans glad av den här vyn alltså. Med fingerborgsblommor och mjölkört i bakgrunden. Vad som heller inte syns är att det längs hela staketet i skogskanten växer vildhallon, och strax utanför bild står det också ett stort körsbärsträd utanför staketet. 
 
För fem dagar sedan såg det ut såhär. Svåra bilder att jämföra och på håll har det inte hänt sådär supermycket, det syns mer när vi kikar lite närmare. 
 
Lemon squashen hade det svårt i den hårda blåsten som var förra veckan och ser lite ledsen ut. 
 
En söt liten frukt har den än så länge iallafall!  
 
Squasharna i pallkragen trivs desto bättre! Det är två plantor och under alla blad glömmer sig en massa fina musselsquashar. Smultronen i balkonglådan trivs rätt bra de med, även om de inte var så nöjda just nu efter dagens supervärme.  
 
Kolla alltså! Den här pallkragen är min stolthet just nu. Musselsquashen och ärtorna var de sorter jag var mest taggad på redan i planeringsstadiet och jag är så jädrans glad att just de plantorna verkar trivas bäst också.  
 
Här är de två största squasharna för fem dagar sedan. Jag höll på att helt smälla av när jag kikade hur mycket de växt - kolla bilderna nedan liksom! 
 
Jamenar hallå vad hände här! Detta är frukten till vänster på bilden ovan. Nästan skördeklar redan ju!
 
Och detta är den till höger.  
 
Den andra plantan satsar på antal istället för storlek och har ett tiotal småttingar på gång 
 
Ärtorna har sträckt sig till toppen av spaljen och till min stora glädje har de börjat blomma!  
 
Samma vy för fem dagar sedan. Inte en blomknopp ens, och mycket har hänt på höjden också!  
 
Jag älskar klätterväxter med deras små slingertrådar som klänger sig fast överallt!  
 
Och små ärtblommor är ju det sötaste!  
 
 
Andra pallkragen går det lite sådär med. Det växer på tok för snabbt! Vattenmelonrädisan (raden längst fram) växer inte alls, dock växer den så det knakar ovan jord och en har som ni ser gått i blom. Salladslöken är supergod och bakom den breder mangolden ut sig. Nu har den växt så mycket att man knappt hittar isbergssalladen bredvid, förra veckan var det nästan tvärt om. Spenaten fick jag rycka upp och så ny för ett par veckor sedan då den också gick i blom.  
 
Här är samma vy för fem dagar sedan! Jämför särskilt mangolden som fått sig en redig växtspurt.  
 
Både vacker och god är den iallafall!  
 
Ringblommorna har börjat blomma äntligen!  
 
Tänker mig att de ska bli till en härlig ringblomssalva för vinterns torra händer.  
 
Även rosenskäran slår ut snart! Längtar tills pallkragen är ett riktigt blomsterland.  
 
I vallmokrukan händer det inte speciellt mycket. Har nästan slutat hoppas på blommor här i år.  
 
I andra krukan, med doftklint och pimpinell, är det dock på gång!  
 
Doftklintens små kronärtskocksknoppar har förhoppningsvis slagit ut nästa gång jag är här och inspekterar.  
 
I växthuset går det både bra och dåligt 
 
Det blommar som tusan, här är Gelbe Dattelwein som får stora klasar med supermånga gula körsbärstomater. 
 
Den har just börjat få frukter, spännande! Har en planta i växthuset och en utanför och jag märker inte så stor skilland på dem. Den i växthuset började blomma långt tidigare men båda fick frukt samtidigt ändå. 
 
Inne i växthuset finns också två plantor med pastatomaten Bellstar. Den började få tomater väldigt tidigt och har nu både många och stora. 
 
Dock får jag kasta iväg många då något äter på dem!!!!! Vet inte vad. Har ni någon aning? Min gissning är fågel, mammas är någon insekt.  
 
Nåja. När jag blir ledsen över mina tomater kan jag iallafall kika ut över pallkragarna och känna mig nöjd!

Imorgon ska alla småledsna plantor få sig lite kärlek. Ta bort skadade blad, binda upp, rensa och gallra lite. Resten av helgen planerar jag att spendera i hängmattan med en bok och senaste numret av Historiskan! Låter som perfekta planer i mina öron.
 

 
Vad ska du göra i helgen?
 

Sugen på att läsa mer om årets små odlingar?
 
 
 
Odling 2018

Angående landskapssömmen juni/juli

Hej allihop! 
 
Jag hoppas ni har en urhärlig sommar och därför knappt märkt av min frånvaro! Det var väldigt oplanerat men senaste tiden har jag varken lyckats hitta ork eller tid att skriva. Sak efter sak har tagit min uppmärksamhet. Både superroliga och skitjobbiga saker, planerade och oplanerade. Jättesnart är jag dock tillbaka som vanligt igen, förutsatt att inget mer börjar strula! 

Eftersom jag inte haft möjlighet att hänga här med er har jag heller knappt hunnit börja kika åt Hallandssömmen, och än mindre börjat planera för nästa månads tema. Därför har jag bestämt mig för att Hallandssömmen får sträcka sig över juli också, det är ju trots allt en på tok för rolig söm för att inte lägga mer tid på! 
Det blir alltså inget samlingsinlägg imorgon och heller ingen ny presentation på tisdag utan nästa datum att hålla koll på är 25 juli då det är sista inlämning för Hallandssömmen.
 
Njut i solen (eller skuggan för den delen, om du är lik mig) så hörs vi snart igen! 
 
 

Landskapssömmen juni-juli - Hallandssöm

Hej allihop! Idag står det en stor trea i kalendern och vid det här laget vet ju vi alla att det betyder ny söm! I juni och juli ska vi ta oss an ett tema jag både längtat efter och fasat lite för - nämligen Hallandssömmen! Jag har efter mina efterforskningar totalt ändrat min tidigare bild av Hallandssömmen då jag lärt mig att det traditionella uttrycket skiljer sig väldigt från vad som återskapats under 1900-talet. När man tog gamla mönster och istället komponerade ihop dessa till dukar eller löpare förvandlades traditionen till något mer lekfullt och modernt. Nog om det, nu är det väl änna dags att kasta oss in i den här sömmen?
 

Historia
 
Hallandssömmen utvecklades från sent 1700-tal till sent 1800-tal. Likt både Järvsö- och Delsbosömmen gjordes broderierna på hängkläden och örngott - eller pudevar som de kallades. En stor skillnad är dock att dessa hängkläden i Halland ofta hängde vågrätt istället för lodrätt som var vanligare i de ovan nämnda sömmarna. 
Dessa kläden hängde inte alltid uppe utan togs fram vid högtider och andra festligheter. 
 
Hängkläde broderat 1860. Bild tillhörande Nordiska museet, lånad via DigitaltMuseum
 
Hängkläde och pudevar var två viktiga komponenter i en kvinnas brudkista. Inför bröllopet skulle bruden väva en brudräcka. 65 cm bred och 14-20 meter lång. Från denna räcka lintyg skulle det klippas bröllopslakan, pudevar, brudsärk och brudgumsskjorta. Kvar fanns en bit tyg på 2-10 meter som delades på bredden för att få två smala längder där den ena broderades och gjordes till hängkläde medan den andra behölls vit och lades längst ner i brudkistan för att senare en dag användas till hennes liksvepning. 
 
Pudevar broderat 1869. Bild tillhörande Hallands kulturhistoriska museum, lånad via DigitaltMuseum
 
Det ansågs finast om bruden själv både beredde linet, vävde, sydde och broderade men man kunde också hjälpas åt flera stycken. Då hängklädena var så långa kunde flera brodera samtidigt och man gjorde då klart den enas för att sedan hjälpas åt med den andres. I storbondefamiljer kunde det bli en pigas lott att väva tyget som sedan lämnades över till någon av traktens duktigare brodöser som skötte nålen för en liten peng. 
Ett av de kändare namnen är Beata Christiansdotter i Gällinge som broderade ett hängkläde på runt 40 timmar och tog betalt 12 shilling per mönstergrupp. 
 
Bild tillhörande Nordiska Museet, lånad via DigitaltMuseum
 

Karaktär
 
De flesta hängkläden var uppbyggda med mönstergrupper. I mitten tronade i regel ett livsträd med initialer och årtal och sedan kom några fler större motiv som bands ihop eller ramades in av rankor och slingor av olika slag. Oftast var motiven spegelvända så båda sidor såg likadana ut. Längst ner avslutades hängklädet med frans. 
 
Tydligt exempel på hur man jobbade med mönstergrupper. Mitten av hängklädet är mönstret näst längst till vänster, det är extra dekorerat samt pryds av initialer och årtal. Broderat 1853. Bild tillhörande Hallands kulturhistoriska museum, lånad via DigitaltMuseum
 
Man blandade trådbundna sömsätt med fritt uppritade motiv vilket ger Hallandssömmen en på samma gång lekfull som stram känsla. Ofta utgick man från en kopp eller ett fat som man ritade av. Denna kunde sedan fyllas med bottensömmar, rutmönster eller kanske byggas ut till en stjärna. 
 
Detaljbild på hängkläde broderat 1853. Bild tillhörande Hallands kulturhistoriska museum, lånad via DigitaltMuseum
 
Många socknar utvecklade sina egna karakteristiska drag men ett antal symboler återkommer i de flesta hängkläden. Den största symboliska inspirationskällan var Bibeln och generellt var motiven mer religösa i norra Halland medan det fanns en större variation längre söderut. 
 • Ringar och rundlar symboliserar världsalltet och oändligheten.
 • Kransar står för evigheten.
 • Vinrankor används ofta för att rama in enskilda motiv eller hela broderiet vilket symboliserar sammanhållning men det är också en symbol som kan tolkas till måttfullhet eller självbehärskning. 
 • Druvklasen står för människans strävan att bli en god kristen, när det är broderat på bröllopsnattens pudevar är det även en symbol för förhoppningen om många barn i det nya äktenskapet. 
 • Kronan står för himmelriket efter döden. 
 • Livsträdet symboliserar livet. Det står ofta upphöjt på någon sorts fundament vilket symboliserar att vi ska vara rädda om livet. 
 • Stjärnan tolkas som Betlehemsstjärnan och är en ledsagare för att hitta vägen till den rätta tron. 
 • Timglaset står för livets och tidens flyktighet.
 • Hjärtat symboliserar som vanligt kärleken.
 
Till höger ett exempel på livsträd som står på en upphöjd bas av rutor. Broderat 1858 av Beata Christiansdotter. Bild tillhörande Hallands kulturhistoriska museum, lånad via DigitaltMuseum
 

Material
 
Man broderade på linne som var starkt blekt för att hjälpa till att lysa upp i de mörka stugorna. 
Man använde i regel flertrådigt bommullsgarn men även något broderi gjort med lintråd har hittats. 
Färgen på broderiet var starkt rött i en nyans som hellre gick åt det lila hållet än det orangea. I södra Halland användes ibland även blått samt i några få fall vitt. I modernare tolkningar ser man däremot blått i nästan varje broderi.
 
Broderi tillhörande Handarbetets Vänner, foto Alicia Sivertsson
 

Teknik
 
Man blandade trådbundna och precisa tekniker med uppritade fria mönster. Vanliga stygn som användes var flätstygn, kedjestygn, stjälkstygn, langettstygn, diamantstygn, hallandskors samt bottensömmar av olika slag. 
 
Bild tillhörande Hallands kulturhistoriska museum, lånad via DigitaltMuseum
 
                  
 
Flätsöm används både som dekor och för att täcka större ytor. I Hallandssömmen sys den oftast väldigt tätt och används där man i många andra fall skulle sytt plattsöm. 
 
Kedjestygn, stjälkstygn eller langett ramar ofta in bottensömmarna. De två första kan också användas till stjälkar eller konturer av olika slag. 
 
Diamantstygn och hallandskors är varianter av korsstygn och används för att skapa mönster och dekor. 
 
Bottensömmar kan varieras i oändlighet men grundar sig i ett uppspänt rutnät som fästs fast samt får inflätade trådar för att skapa olika mönster. Används för att täcka större ytor med mindre garn än om man fyller hela fältet. 
 
Bild tillhörande Hallands kulturhistoriska museum, lånad via DigitaltMuseum
 

Lämna in ditt bidrag
 
Landskapssömmen är ett projekt där målet är att ge nytt liv till gamla traditioner, att uppdatera våra förmödrars hantverk för att åter välkomna dem in i vardagen istället för att låta dem glömmas bort längst in i linneskåpet. Jag vill helt enkelt ta bygdebroderiet in i 2000-talet, och jag vill ha din hjälp till just det!  
 • Den 3:e varje månad släpps en ny söm i ett matigt inlägg där vi kikar på historia, karaktär samt traditionella färger, tekniker och material. Det är även i det här inlägget du har chans att lämna ditt eget bidrag.
 • Under månadens gång jobbar vi med våra alster. Det finns inget krav att det måste röra sig om broderi, inspireras av sömmen och tolka det helt fritt! Det skulle vara superintressant att se tolkningar i helt andra tekniker som foto, teckning, lera eller text. 
 • Den 25:e är sista dagen att skicka ditt bidrag för att komma med i sammanställningen. Gärna med både bild och lite text där du förklarar hur du tänkt och vad du inspirerats av. Lämna en kommentar med länk till bidraget du lagt upp på blogg eller Instagram alternativt maila text och bild till hejrangifers@gmail.com
 • Den 28:de sammanställs alla bidrag i ett samlingsinlägg här på bloggen. 
Det är alltså i det här inlägget du lämnar en kommentar med länk till ditt bidrag. Genom detta ger du även mig tillåtelse att dela det vidare i samlingsinlägget.  
 
Bild tillhörande Hallands kulturhistoriska museum, lånad via DigitaltMuseum
 

Källor
 
Hallandssöm av Britta Johansson. Utgiven på LTs förlag 1977.
 
Hallandssöm - Hängkläden och pudevar från norra Halland av Inger Skantze-Ärlemalm och Irene Karlsson. Utgiven av CAL förlaget. 
 
 
 
Bild tillhörande Hallands kulturhistoriska museum, lånad via DigitaltMuseum
 

Är du sugen på mer? 
Info om projektet Landskapssömmen
Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Mars: Anundsjösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
April: Svartstick - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Maj: Delsbosöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Juni - Juli: Hallandssöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Augusti: Jämtlandssöm - presentationsinlägg
Hallandssöm - Landskapsbroderi - Landskapssöm