8 gulliga saker med Kevät

Den huvudsakliga anledningen till min frånvaro senaste tiden var att en av mina allra finaste vänner kom på besök och bodde med mig i två veckor. Datortid byttes alltså mot utflykter och umgänge för att ta till vara på dagarna hon var här! Samma dag som hon åkte igen blev dock Kevät sjuk, så hela veckan som kom där jag hade planerat att ta det väldigt lugnt för att väga upp för den intensiva veckan ägnades istället åt honom. Nu är han som tur är bra igen men att sitta uppe med honom en hel natt och torka blodiga spyor, och sedan behöva jobba dagen efter medan han är inlagd hos veterninären - det är bland det vidrigaste jag varit med om. 
 
Något fint som ändå kommit ur denna bergochdalbana är att jag tänkt tillbaka mycket på våra åtta år. På hur mycket vi gjort tillsammans och på alla hans fantastiska egenskaper. Så, med denna tillbakablick i bakhuvudet och med lite inspiration från Johanna & Alison har jag satt ihop en liten lista på 8 lite extra gulliga egenheter han har för sig! 

 
1. Varje kväll när jag borstar tänderna hoppar han upp i sängen och bäddar åt mig. Visst är vi lite oense om hur täcket ska ligga (jag föredrar väl någotlunda slätt medan han gärna har det som en boll i fotändan) men det är ju tanken som räknas! 
 
2. Han älskar allt och alla och anpassar sig efter den han är med. Exempelvis så delade vi under gymnasiet lägenhet med en pudel/papillon-blandning som vägde sisådär en tre kilo jämfört med Keväts runt 20 och lille Gizmo blev lika lycklig varje gång när Kev lät honom vinna i dragkamp. Ett annat exempel är när jag hade praktik några veckor på ett hunddagis, där fanns bland andra en gammal golden retriever-herre som Kev lyckades busa igång varje gång de var ute i hagen tillsammans. Inget konstigt med det, tills jag fick reda på att han helt hade slutat leka på äldre dagar och inte brytt sig om någon annan hund på flera år. 
 
3. Han är alltid väldigt försiktig av sig och rädd för att vara ivägen. Om han ligger på golvet reser han sig när man ska gå förbi och ligger han i soffan flyttar han på sig när man ska sätta sig. Men när det är dags att gå och lägga sig släpper alla hans hjärnspöken, och jag kan gladerligen tränga ihop mig längs ena kanten för att få se hans lilla självförtroendekick när han breder ut sig mitt på sängen.
 
4. Sättet han kommer och buffar med nosen i armvecket när han vill bli klappad. Råkar man hålla något i handen finns risken att det flyger iväg!
 
5. Ikeas gosedjur är världens i särklass bästa leksaker om ni frågar Kev! Här hemma har han tre stycken - pandan, grisen och älgen. Just pandan är storfavoriten som han haft i många år nu, tror vi är inne på panda 4 eller 5 då de helt enkelt inte går att få rena efter x antal tvättar. Den har han också alltid med sig om han ska sova borta. Under ett par år var han ofta hos min morfar på veckorna när jag jobbade, då visste han att om pandan följde med skulle han stanna där några dagar men om den var kvar hemma skulle vi bara hälsa på! 
 
6. När han är riktigt trött drömmer han ofta och kan då både morra, gnälla, yla, visa tänderna och sparka med benen. Gulligaste som finns! 
 
7. Det är viktigt att säga hejdå. Han är på vissa bitar väldigt osäker så vi har både medvetet och omedvetet tillsammans hittat strategier som fungerar lugnande för honom. Just hejdå är något han lärt sig själv som jag tog tillvara på och inget jag aktivt lärt in. Men när jag säger hejdå när jag lämnar honom insåg han redan som unghund att jag kommer tillbaka, att hejdå betyder att jag försvinner en stund men att jag snart dyker upp igen. Om jag dock inte säger hejdå försvinner jag bara, då vet han inte vad som händer och stressar istället upp sig fram tills jag är tillbaka igen. 
 
8. Åtta år gammal är han men har fortfarande den där lekfulla utstrålningen som gör att jag ofta får frågan om han är valp.
 
 
Har du något husdjur? Och gör hen isåfall något du tycker är lite extra gulligt?
 
 
Kevät

Boktips för lata sommardagar

Hoppas ni haft en härlig helg i sommarvärmen! Precis som jag förutspådde spenderade jag större delen av min lördag i hängmattan med en bok, mycket välbehövligt efter senaste tidens fullspäckade dagar! 
Jag vet att jag pratat tidigare om hur jag senaste åren haft svårt att koncentrera mig på vanliga böcker och istället lyssnat på ljudböcker, förra veckan kan jag säga att något äntligen släppte och jag läste ut två fysiska böcker! Känns hur skönt som helst! 
Jag vet att jag inte direkt är ensam om att få en nytändning i läslusten under sommarmånaderna så jag tänkte passa på att tipsa om ett gäng bra böcker jag läst senaste tiden, kanske kan du hitta en perfekt följeslagare att ta med ut i hängmattan, till badplatsen, på tågresan eller helt enkelt krypa upp med i soffan!

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Schaffer
En roman som utspelar sig strax efter andra världskriget. Huvudfokus är på kanalön Guernsey som under kriget var ockuperad av tyskarna. En udda skara människor närmast tvingas starta en bokcirkel men upptäcker sedan på sina egna sätt hur läsningen och samhörigheten kan hjälpa dem hålla modet uppe. Efter kriget får den Londonbaserade författaren Juliet av en slump kontakt med sällskapet och dras in i en resa som kommer förändra alla deras liv.
 
Detta är en av mina absoluta favoritböcker som jag läste första gången för ungefär ett år sedan. Sedan dess har den filmatiserats och efter min besvikelse över filmen var jag tvungen att läsa boken igen. Den var som tur är lika bra! Boken är skriven i brevform vilket till en början gör det lite rörigt att hålla koll på de olika karaktärerna men man kommer snart in i formatet som även gör boken otroligt personlig.
 
Vi som älskade av Renée Carlino
Två unga konstnärssjälar från väldigt olika bakgrunder träffas på New York University och blir förälskade. Ett missförstånd skiljer dem åt i 15 år tills de av en slump får syn på varann i tunnelbanan. Mycket har hänt sedan deras lyckliga dagar, men finns det en chans att börja om? Och vems fel var det egentligen att allt tog slut från början?
 
En välskriven kärleksroman med karaktärer man genast tycker om och hejar på. Den blev aldrig tråkig och även om jag ibland kunde ana vad som skulle ske var jag aldrig säker. Den bästa boken i sin genre jag läst på länge! 
 
Spegel, spegel av Cara Delevingne 
Fyra 16-åriga outsiders lär känna varann genom ett skolprojekt där de parats ihop för att starta ett band. Bandet blir en succe och de fortsätter både spela ihop och rädda varann från ensamheten. När vi ett tag senare kastas in i historien är dock livet ett kaos, en av ungdomarna är spårlöst försvunnen och när hon hittas medvetslös tror både polis och läkare att hon försökt ta sitt liv. Men det är något som inte stämmer, och när de dras djupare ner i sanningen blir det bråttom att agera innan det är dags för nästa offer. 
 
Jag har svårt för spänningsromaner men något med denna lockade ändå, och jag är så himla glad att jag läste den! Det är en riktigt jävla sjuk historia som är så trovärdig att jag mår illa. En historia om hur snabbt liv på olika sätt kan raseras med hjälp av dagens teknologi, men också en otroligt fin berättelse om vänskap som trots törnar står emot det mesta.
 
Jag ger dig solen och Himlen börjar här av Jandy Nelson
Jag ger dig solen handlar om tvillingarna Jude och Noah som båda drömmer om en konstnärsframtid. Syskonen har alltid delat ett starkt band trots sina vitt skilda personligheter men efter en familjetragedi ställs allting på ända och livet kastas om. Bokens fokus är den stapplande vägen tillbaka. Ett sökande efter vad som faktiskt hände, ett försök till försoning med det som varit och en dröm om att hitta tillbaka till lyckan.
 
Det är en oerhört fin bok med fokus på relationer av olika slag. Man får växelvis läsa ur Jude och Noahs perspektiv och båda är väldigt bra skrivna på ett sätt så man tydligt lär känna karaktärernas likheter och skillnader. 
 
Himlen börjar här har även den fokus på syskonrelationen, men här på ett helt annat sätt. Lennie är 17 år när hennes syster Bailey dör. Var gör man när man plötsligt står i fokus efter att ha levt hela sitt liv i någon annans skugga? Vad händer när ens bästa vän och största förebild rycks bort? Kan man vara arg på någon som dött när det visar sig att denne haft stora hemligheter? Hur kan man sörja samtidigt som man för första gången blir kär? Och hur kan livet gå vidare efter det värsta tänkbara hänt?
 
Även det här är en väldigt välskriven bok, Jandy är helt klart en författare jag ska ha koll på framöver! Det är en tänkvärd historia om att hantera sorg och om att få allt man trott på raserat. 
 
Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer
Precis som titeln säger är detta en biografi om Ester Blenda Nordström. En normbrytare och journalistisk pionjär som jag inte kan fatta att jag aldrig hört talas om tidigare. Hon slog igenom i början av 1900-talet när hon under falsk identitet tog tjänst som piga för att kunna skriva en serie reportage och senare en bok om erfarenheten. Senare skildrade hon sina äventyr där hon bland annat levde en tid med samer i Lappland och reste till Amerika som tredjeklasspassagerare för att sedan lifta genom landet. Efter äventyrandet blev hennes fokus på romaner. Med en flicka i huvudrollen som likt henne vägrade böja sig för samhällets konventioner skrev hon ungdomslitteratur som senare kom att bli en stor inspiration för bland andra Astrid Lindgren. Under åren hade hon samtidigt en hemlig lesbisk relation, vilket var både straffbart och sjukdomsklassat. Ja men ni hör ju, man kan ju inte anklaga henne för att ha levt ett tråkigt liv iallafall!
 
Things no one will tell fat girls av Jes M. Baker
Detta är en bok om kroppspositivitet skriven med en stor dos humor och igenkänning. Den handlar om att både acceptera och älska sin kropp, trots och på grund av alla imperfektioner den må ha. Den handlar om samhällets skeva syn på kroppar och om hur skadligt det är. Den handlar om Jes egen resa till att bli den stora förebild inom body positivity-communityt hon är idag. Den handlar kanske framför allt om att slå hål på alla jädra myter kring tjocka kroppar. 
Den här boken alltså, den har förändrat mitt liv. Vill du läsa vidare efter denna kan jag också tipsa om Body Positive Power av Megan Jayne Crabbe (aka bodyposipanda).
 


Ja men det var vad jag hade tänkt tipsa om idag! Själv är jag alltid ute efter nya bra böcker att kasta mig över, så kanske har du något tips att dela med dig av? Eller har du läst någon av böckerna på listan här? Isåfall är jag grymt nyfiken på vad du tyckte! Sugen på fler boktips? Kolla in kategorin Böcker där jag under en tid månadsvis recenserade alla böcker jag läste, eller kika på det här inlägget där jag tipsar om några av mina favoritförfattare!