Bloggplaner för 2018

Hej på er! 
Jag vet att ni är ett gäng nya läsare som hittat hit via Landskapssömmen (varmt varmt välkomna!) så jag tänkte det var dags att presentera bloggen lite bättre! Tänker att även ni gamla rävar som hängt här med mig ett tag kan bli nyfikna för det kommer ske en del förändringar under året som kommer. 
 
Vill ni veta mer om mig som person stämmer fortfarande det mesta i det här inlägget, och är ni nyfikna på bloggnamnet Rangifers går det att läsa bakgrunden här
 
Sedan jag startade bloggen har jag i ärlighetens namn bloggat lite halvhjärtat. Jag har velat mer än jag har orkat och Rangifers har därför aldrig riktigt blommat ut till den platsen jag vill skapa. För 2018 har jag prioriterat om min tid lite och kommer förhoppningsvis kunna göra det ännu mer senare i år, detta gör att jag kommer kunna satsa mer på bloggen och ge den en chans på riktigt. 
 
Tanken i dagsläget är 3-4 inlägg i veckan, alltså ungefär varannan dag, med varierat innehåll. Jag har valt att tänka lite smalare med mina huvudfokuspunkter, det kommer fortfarande vara ganska spretigt men med en tydligare röd tråd. Det jag faktiskt brinner mest för, nämligen natur och hantverk, gärna det med en historisk förankring.
 
  • Jag kommer fortsätta berätta om mina naturresor, men försöka göra det mer matigt än som i nuläget när det i princip bara är bilder. Jag tänker mer grotta ner mig i det som faktiskt får mig att vilja besöka en plats, dela med mig om kunskaper det ger istället för att bara skrapa på ytan. Bli mer personlig, helt enkelt. Vilket jag tycker jag börjat med nu när jag berättar om Norrlandsresan, men jag vill ta det några steg längre. 
  • Med Landskapssömmen kommer det såklart bli en hel del broderi på bloggen i år. Jag fnular också på en annan inläggsserie med just broderi i fokus, men det kommer isåfall senare i vår/sommar. I övrigt är jag just nu väldigt sugen på utöka mina kunskaper i sömnad och täljning, så det kommer definitivt bli mer skapande än bara broderi. 
  • Odling kommer längre fram i vår börja ta en större plats än tidigare. De senaste åren har jag odlat hemma på fönsterbrädan men i år har jag dessutom tre pallkragar till mitt förfogande! Tänker att det kommer få bli en följetång genom hela säsongen, från planering till sista skörden. 
  • Två kategorier som tidigare varit stor fokus på kommer få stå tillbaka lite, även om de inte kommer försvinna helt. Dels är det böckerna som jag redan berättat men också psykisk ohälsa. Det var ett av mina huvudfokus när jag startade bloggen men i dagsläget känns det inte som något jag vill eller orkar skriva om. Jag kommer aldrig dölja eller helt sluta prata om mina problem, men jag vill heller inte grotta ner mig i dem. 
Det är alltså grundplanen för året, jag hoppas ni tycker den låter lika bra som jag! Kan hinta om att det kommer hända andra riktigt spännande saker med, men tänker vara lite hemlig om det ett tag till. 
 
Kom supergärna med egna tankar och förslag, vad vill ni ha mer eller mindre av? Några önskeinlägg?

Norrlandsresan: Abisko kanjon

Dag 7: Abisko kanjon 
18/8 44mil
 
Idag blev det Abisko igen!
Vi hade siktet instället på Abisko kanjon - alltså WOW vilket ställe! Vi stannade ganska direkt och fotade samt åt stormköks-lunch. Blev för min del en galet salt pasta carbonara. 
Gick sedan längs kanjonen nedströms. Passerade en vacker tunnel målad med renmotiv och flera fina fotoplatser. Gick bland annat förbi Abiskos guldkrona! Till sist klättrade jag upp till ett utsiktsberg där jag såg ut över deltat där Abiskojohka rann ut i Torneträsk. Såg också ända bort till Vadvetjåkka! 
På väg tillbaka plockade jag med Anna-Li för kladdkaksfika vid guldkronan innan vi gick till bilen för att packa om och sedan ta en toa + vattenpåfyllningstur vid Naturum. Sedan gick vi tillbaka till lunchplatsen och följde kanjonen en bra bit uppströms tills det knappt var en kanjon längre utan "bara" en älv.
Innan vi åkte gick vi till ett uppbyggt sameviste men det var inte så spännande.
På vägen hem stannade vi i Abisko by och köpte tunnbröd, köttbullar och potatissallad som vi sedan åt i en parkeringsficka.
Så galet fin dag! Och Abisko kanjon alltså... Vackraste, mäktigaste och mest magiska platsen jag någonsin upplevt. Ville aldrig åka hem. Bara färgen på vattnet - turkost/grönt i så många nyanser. Men inte smutsgrönt som dåligt vatten utan så galet klart. Min nya favoritfärg - Abiskojohka-grön. 
 
 
Jag blir helt varm i hjärtat när jag tänker tillbaka på den här dagen. Det var min sista heldag i Kiruna innan resan skulle ta mig söderut igen och vi bestämde oss för att bara ta dagen som den kom. Packade med kamerautrustning och matsäck och styrde en gång till bilen mot Abisko. Den föregående dagen kantades av ångest, men här kände jag mig friare än någonsin. 
 
 
 
Abisko kanjon beskrivs som Sveriges motsvarighet till Grand Canyon. Det var precis som jag skrev här ovan den mäktigaste platsen jag besökt. Det var egentligen bara tänkt att vi skulle stanna till där och äta lunch innan vi åkte vidare. Jag skulle gå bara en liten bit nedströms och kika medan Anna-Li åt färdigt men det var omöjligt att vända tillbaka, jag var helt enkelt tvungen att se vad som gömde sig bakom nästa sväng. Utsikten skiftade hela tiden och det gick inte att slita blicken från vattnets alla påhitt. 
 
 
Såklart lektes det en hel del med långa slutartider. Har insett att det är en omöjlighet för mig att låta bli vid strömmande vatten.
 
Ser ni Anna-Li?
 
 
Där Abiskojohka förenas med Torneträsk. Bergen längst bort på nedre bilden är nationalparken Vadvetjåkka.
 
 
 
Det blev obeskrivligt tyst när vi satte oss i bilen efter att ha spenderat hela dagen med älvens brus i öronen. 
 
 
 
Har aldrig tidigare tagit så många kort på en och samma dag, men ändå kände jag mig helt helt närvarande. Har ju pratat tidigare om att se världen genom en kameralins och jag kan fortfarande ofta känna att jag "missar" platser när jag fokuserar för mycket på att fotografera. Men här var allting så harmoniskt, det fanns så mycket tid och ork till både och. 
 
 
Hit ska jag igen. Så är det bara. Ni med tycker jag! 
 
Ett järv-säkert matförråd.
 
Och med den utsikten sätter vi punkt för dag 7. En av de allra allra finaste dagarna på hela resan. Sommaren. Året. 
 
Har du något favoritresmål du drömmer dig tillbaka till?
Abisko - Kanjon - Lång slutartid - Norrland 2017

En hel hög broderier

Helgen innan jul låg jag förkyld i soffan vilket ledde till att ett antal meter tråd broderades upp! Jag tänkte vi skulle kika på dels vad jag sysslade med då och dels vad som sitter i sybågen just nu. 
 
Det gula hade jag påbörjat innan, men det blev färdigt och syddes till en vetekudde. De andra två blev till mest för att jag hittade så fina färgkombinationer! Dessa blir också mitt bidrag till månadens Sypepp som i januari roddas av Fredrika. 
 
Sytt med bomull (mouliné) på linne. Mönstret är en Delsbosöm jag hittade i en gammal Allers, fast med lite piffigare färger då! 
 
     
Jag har fastnat så mycket för den här sortens bottensömmar sedan jag gjorde den lilla regnbågsfärgade. Dessa är sydda med bomull (pärlgarn) på linne. Vet inte riktigt vad jag ska göra med dem dock, kanske blir det vetekuddar av dessa med! 
 
När jag ändå var i farten med bottensömmar påbörjade jag den här också, har dock inte hunnit längre än vad bilden visar. Blev inte mycket handarbetat i mellandagarna och sedan kom ju Järvsösömmen emellan! Är dock helt förälskad i den här färgkombinationen. Mönstret ska bli som den rosa/gröna här ovan och tänkte göra gröna knutar inuti och använda den orangea till kedjesöm runt om. 
 
På tal om Järvsösömmen ser den ut såhär nu! Har kommit en bit längre sedan sist ni fick se. Kommer i första hand sy klart det jag skissat upp, men sedan kommer jag nog lägga till ännu mer. Mer spretigt och med virrvarr liksom. Tror det kommer bli fint! Hur går det med era? 
 
Som ni kanske märkt är jag helt insnöad på broderi nu för tiden, men hur skapar ni helst?
Bottensöm - Delsbosöm - Järvsösöm - Landskapsbroderi - Landskapssöm