Samlingsinlägg februari - Blekingesöm

Det är redan den 28:de och eftersom det är februari innebär det att vi går in i första vårmånaden imorgon, hurra! Men först ska vi kika på alla fantastiska Blekingesöms-tolkningar som kommit in! Mycket akvarell blev det den här månaden och visst passar det ypperligt till Blekingesömmens färgskiftningar? SÅ kul att se den stora variationen vi alla fått med samma ursprungsinspiration. Men, nog pratat nu va? Vi kikar på bidragen istället! 

Klara körde på dubbla tekniker den här månaden! Först ut en blommig akvarell inspirerad av bilden med de starka oblekta färgerna i presentationsinlägget och sedan fick en kökshandduk med ett litet hål en fantastisk lagning i form av en klassisk Blekinge-nejlika! 
 
Julia tog fasta på sin stora växtkunskap och målade mer detaljerat de blommorna hon såg i Blekingesömmen. Med tusch och akvarell blev det ett underbart vårigt bokmärke! 
 
 
Alicia inspirerades av sina kitschiga Beswick-hundar och förevigade den ena i ett färgsprudlande broderi! 
 
Mamma Lena blev inspirerad av partierna i Blekingesömmen där två färger används samtidigt så dessa flyter in i varann. Tolkat i en färgsprakande akvarell! 
 
Karin har gjort ett fodral till en brandfilt! Himla smart att göra något så tråkigt till ett konstverk måste jag säga, det skulle bli en födelsedagspresent och nog måste den blivit uppskattad! 
 
Jag själv tolkade temat genom att piffa till en tråkig tröja med blommor och en abstrakt ren! 
 

En underbar samling som verkligen kickar igång vårkänslorna! I mars ska vi fortsättningsvis inspireras av växtlighet, men mer än så avslöjar jag inte än! Redan på lördag är det dags för nästa temasläpp dock, kika in då vettja!
 

Är du sugen på mer? 
Info om projektet Landskapssömmen
Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Mars: Anundsjösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
April: Svartstick - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Maj: Delsbosöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Juni - Juli: Hallandssöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Augusti: Jämtlandssöm - presentationsinlägg
Blekingesöm - Broderi - Landskapsbroderi - Landskapssöm

Djupdyk ner i UFO-korgen

Häromdagen när jag skulle städa insåg jag en grej. Min korg för pågående handarbeten jag har ståendes bredvid soffan har gått och blivit en UFO-korg. UFO = unfinished object i det här sammanhanget.  Fylld av så många ofärdiga projekt att mina nuvarande istället helt enkelt ligger på bordet. Ska vi dyka ner och se vad som gömmer sig där i? 
 
En jädra röra av garnnystan, ett broderikit och ett par tygkassar.
 
Det som legat där i längst är en stickad sjal jag påbörjade i början av förra sommaren. Som ni ser kom jag inte sådär aslångt innan jag gick emellan med det här broderiet, och efter det har jag helt enkelt inte känt för att lägga undan nålen för att plocka upp stickorna igen. Skulle dock gärna vilja ha klart den här, så kanske får ta och göra det ändå. Mönstret är Heartfelt av Linnea Ornstein och det underbara garnet är från Ullcentrum
 
Innan jul snubblade jag över världens kanske sötaste julgransmatta med domherrar, rådjur, rävar och tomtar. Dock var den urbota tråkig att sy så jag insåg ganska snart att det inte skulle bli något att lägga under granen denna julen. Men men, har väl tänkt fira fler jular i mitt liv och någon gång ska den väl bli klar! 

Högen med lösa nystan går under namnet Det Stora Trasslet. Det är mitt första (och eventuellt sista) försök till intarsiastickning. Ska repa upp de sista varven och använda basen till mössan på något annat vis, men där och då kändes det enklare att bara slänga högen i korgen och påbörja något annat. 
 
Allra längst ner gömmer sig två nystan till en annan sjal. När jag påbörjade den första tänkte jag att den gör jag ju klart rätt snabbt, så jag kan lika gärna nysta och förbereda till den andra jag köpte mönster till samtidigt. Eh alltså ja, det blev ju inte riktigt så. Dessa ska iallafall någongång förvandlas till Jamie the Foxx
 
En bubblare är detta broderi som inte ligger i korgen utan hemma hos min mamma. Det fick hamna där för att jag skulle slippa släpa med mig handarbeten fram och tillbaka, det har jag dock gjort ändå då det ju alltid är roligast att hålla på med de nyare projekten. Detta broderi i räknade korsstygn påbörjade jag inför julen 2015 så det har hängt med ett tag. Egentligen ska det bli en löpare men jag insåg för ett bra tag sedan att det gott får räcka med att brodera det här mönstret en gång så det ska få bli en liten tavla istället. Nu är det inte mycket kvar, så kanske kanske att det blir klart till julen 2018?
 
Var inte det lättaste att fota den här kan jag säga, men Ellen hjälpte gärna till! 
 

 
Har ni några UFOn som aldrig verkar bli klara?
 

Min blekingesöm - från skiss till färdigt broderi

 
Jag kände mig väldigt lugn när månaden började för Blekingesömmen var en av årets sömmar jag redan hade en idé om vad jag ville göra med. Dock skippade jag den där idén ganska snart och började istället treva ut på helt okända marker. Jag kom på att jag hade en tröja i garderoben jag tänkt piffa till på något vis, och varför inte med ett broderi? Så här i efterhand: kanske inte det enklaste beslutet att göra ett uppritat broderi på svart trikåtyg. Men vem har sagt att allt ska vara enkelt? 
 
Jag har en del gamla mönster från lite här och var. Bland annat ett gäng uppritade mönster av just Blekingesöm efter min gammelfarmor. Det var dessa jag hade tänkt använda men när jag rotade runt fastnade jag istället för den på bilden ovan. Det första jag såg, och det som fick mig att fastna, var en ren. Nu i efterhand är det ju snarare en klockren räv, men jaja! Jag ville inte förstöra originalet så jag skissade upp en kopia jag kunde anpassa. 
 
Efter att ha blekingefierat skissen lite samt gett min abstrakta ren ett par horn var det dags att få över skissen till tyget. Redan här blev linjerna ganska skeva på grund av det stretchiga tyget, men jag tycker ändå det passar Blekingesömmens charmiga naivitet så jag körde mest på. Genom hela broderiet har jag faktiskt struntat i felsteg och låtit det bli som det blir, ibland behöver man liksom sånadär projekt som inte blir för detaljstyrda. 
 
Märkpennan är från Prym och det är som en blyerts-stiftpenna fast med stift av skräddarkrita. Bra för märkning av mörka tyger, men till skillnad från den vattenlösliga tuschpennan jag använt till bland annat Järvsösömmen får man fylla i linjerna rätt ofta då de tummas bort. 
 
Det är inte förrän nu i efterhand jag stannat upp och tänkt på färgerna. Hur annorlunda de ser ut mot det svarta tyget. Nästan neoniga istället för pastelliga. Tycker det blev hur bra som helst! 
Hela broderiet är sytt i tvåtrådigt moulinégarn och jag har använt mig av stjälkstygn, schattérsöm, ensidig plattsöm, bottensöm och franska knutar. 
 
Klart! Det blev kanske inte mitt favoritalster och det var inte så kul att sy det heller, men ändå roligt att ha testat att brodera på trikå. 
 
De gul-rosa fälten är sydda med en tråd av varje färg i nålen, något som är typiskt för Blekingesömmen. 
 
Tänk på att det idag är sista dagen att lämna in era bidrag för februari månad. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga
 
 

Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
 
Blekingesöm - Broderi - Landskapsbroderi - Landskapssöm