Samlingsinlägg april - Svartstick

Hej hörrni! Med några ynka dagar kvar till maj (!!!) är det dags att knyta ihop säcken kring Svartsticket och kolla på era bidrag. Det blev inte så många den här månaden, men kvalitet över kvantitet brukar det ju heta - och jag kan säga att jag blivit galet inspirerad av allihop! Hoppas ni blir det med!
(Tror för övrigt jag slog något sorts rekord kring antal utropstecken i ett stycke, det firar vi med ett till!)
 

Mathilda inspirerades av de kvadratiska och triangulära mönstren samt kontrasten av svart dekor på vit bakgrund vilket resulterade i en ursnygg makramébonad! 
 
Klara var som alltid galet kreativ och kastade om bitar från halsklädena i presentationsinlägget till en björkstam! 
 
Alicia gjorde en häftig modern tolkning av Svartsticket och broderade ett självporträtt hon ritat utan att titta på pappret! 
 
Och jag själv hann inte så långt med påbörjade iallafall ett feminist-svartstick! 
 

Det var det hörrni! Nästa vecka är det dags för en ny söm och jag råkar veta att ni är iallfall ett par stycken som tycker mycket om den sedan innan! Kan också avslöja att det blir lite färggrannare än denna månaden, men det är ju heller inte så svårt att slå. 
Tills vi hörs nästa gång får ni ha en underbar helg, det tänker iallafall jag ha med trädgårdsfix och födelsedagsfirande!
 

 
Är du sugen på mer? 
Info om projektet Landskapssömmen
Januari: Järvsösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Februari: Blekingesöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Mars: Anundsjösöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
April: Svartstick - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Maj: Delsbosöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Juni - Juli: Hallandssöm - presentationsinlägg och samlingsinlägg
Augusti: Jämtlandssöm - presentationsinlägg
 
Broderi - Landskapsbroderi - Landskapssöm - Makramé - Svartstick

Throwback till en eftermiddag vid havet

Häromdan när jag letade runt på min externa hårddisk hittade jag en mapp med bilder från en utflykt som aldrig hamnade här på bloggen. Jag tycker vi kikar på den idag stället! 
 
I mitten av juni förra året kom jag och en vän på jobbet av någon anledning in på samtalsämnet köttätande växter. Hon berättade att det växte en hel del sileshår i Ramsvikslandets naturreservat. Detta behövde såklart utforskas så med andra ord packades hund, kamera och kollega in i bilen en dag efter jobbet. 
Pinsamt nog är det här även första och hittills enda gången sedan jag flyttade ut på västkusten för över ett år sedan som jag ser havet annat än genom bilrutan när jag är på väg någon annan stans. 
 
Sileshår hittade vi ganska omedelbart. Och nästan lika snabbt började jag ångra att jag bara hade ett 35mm objektiv med mig. Oavsett var det himla häftigt att springa på något jag tidigare sett som så exotiskt! 
 
 
Det är ju onekligen något speciellt med solvarma klippor! Vill dock också minnas att det blåste rätt rejält trots sommaridyllen som syns på bilderna.
 
 
Min vapendragare var med som vanligt! Märktes dock att han är uppväxt i skogen och inte vid kusten, råkade dricka saltvatten ur en pöl och spydde upp middagen. 
 
På bild hamnade några fler vackra växter.
 
Och utsikter!
 
Men mest fotade jag tång, räkor och maneter i de små pölarna som bildats mellan klipporna. 
 
Mitt sällskap fokuserade mer på att fånga vågor. 
 
 
Älskar de blåa skalen i kontrast till alla varma toner! 
 
 
 
Lite mer sileshår på väg tillbaka till bilen och sedan var den utflykten slut.
Blir himla sugen på att utforska kusten mer nu när jag kikar tillbaka på den här eftermiddagen, borde ju sannerligen passa på när jag ändå bor här! 
 

Vilken är den häftigaste växten du sprungit på ute i naturen?
Ramsvik - Ramsvikslandet - Västkusten

Uppdatering från fönsterbrädan

Jag har ju pratat lite tidigare om årets odlingar! Tidigare har jag bara haft fönsterbrädorna till mitt förfogande men i år ska jag ha några pallkragar hemma hos mamma. Oftast brukar jag mest köra på roliga saker men i år har jag fokuserat på de grönsaker jag äter mest och där valt lite roligare sorter istället. Ska vi kika på vad som hänt sedan sist?
 
Squashplantorna fullkomligen tar över mitt köksfönster just nu! Jag planterade ganska många men det var bara tre plantor som tog sig ordentligt. Två musselsquash och en lemon squash, vilket som tur var är prick vad jag hade planerat att sedan plantera ut. Så håll tummarna för att dessa tre klarar sig till dess nu för det finns ingen backup! Fun fact för den som likt mig aldrig tagit på en squashplanta tidigare är att de luktar som tacochips med ostsmak. 
 
De trängs i fönstret med små aubergineplantor samt två sorters tomat. Det är faktiskt första gången jag odlar tomat men jag känner mig redan lite som ett proffs efter att ha följt Sandra, Mikaela och Alicia (direktlänkar till deras odlingskategorier, passa på att ladda upp med kunskap inför sommaren vettja!) med alla deras tomatodlartips. Får väl se om jag kommer få ångra den inställningen! Tycker iallafall tomatplantorna blir så små och söta efter omplanteringen när den långa stjälken fått flytta ner under jord! 
 
I växthuset går det desto långsammare, här har allt som inte riktigt tagit sig blivit kvar. Den ensamma lilla basilikan ska snarast få flytta in med sina kompisar i den andra krukan. I övrigt står där en liten tomat som hamnat på efterkälken, några sorgliga små chilisar och smultron som växer i snigelfart. Alla de tomma krukorna är chili som inte grott alls, utom en som innehåller nynerpetade citronkärnor. Chilin struntar jag nog i om det inte blir något av de här plantorna, men smultron får det nog bli köpeplantor med istället om jag ska få några bär!
 
Så härligt med grönt kök igen! Finns det för övrigt något finare än späda gröna plantor i kombination med lite väderbitna terracottakrukor? Jag tror inte det.
 
 
Utöver förodlingarna ska det snart direktsås ärtor, salladslök, sallad, spenat och en massa fina blommor. Ser så mycket fram emot den här odlingssommaren!
 
Funderade på att torka av växthuset innan jag skulle fota men äsch, lite damm har väl ingen dött av. 
 
Squashen börjar redan komma med små blomknoppar. Ska jag låta dessa vara kvar eller borde jag knipsa bort dem? Är någon av er bra på squash?
 
Nu i helgen har jag varit och gjort i ordning den ena pallkragen och petat ner frön till salladslök, ringblomma och två sorters rosenskära! Nästa helg fortsätter trädgårdsfixandet och då tänkte jag också dokumentera min lilla odlingslott och dela med mig av hela planeringen, så stay tuned! 
 

Jag vet att några av er var i odlingstagen också, hur går det för era sådder? Eller satsar ni hellre på färdiga plantor?
Odling 2018