Läst i juli

Som jag redan nämnt kommer bokinläggen komma lite tätare tills jag är ikapp igen. Här i början av september skulle ju egentligen böckerna jag läste i augusti komma upp, men ni får nöja er med juli så länge! 
Juli bjöd på två riktiga guldklimpar, ett bottennapp och sedan en hög mer neutrala böcker på det. Allt som allt en helt okej månad faktiskt! 
 
 
            
Malin på Granlunda del 4-6 (Kärleksbarnet, Månskensdansen och Löftet) av Anne-Lise Boge
I juni läste jag del 1-3, och i juli blev det då fortsättningen. Och tja, jag har inte direkt något mer att tillägga än vad jag skrev då.
Mitt betyg: 2/5
 
101 historiska misstag av Daniel Rydén
Denna boken bygger på samma idé som 101 historiska myter, som jag läste i februari. Det är helt enkelt en lista där man förklarar 101 misstag som gjort skillnad genom historien. Skitintressant och ett tips till alla historieintresserade, men inte så mycket att skriva om här egentligen.
Mitt betyg 4/5
 
    
Hjärtat i vår vänskap av Anna Gavalda
Vet ni? Det här är en av de finaste böckerna jag läst någonsin. Jag förstår inte hur hon lyckas klämma in så mycket i en såpass kort bok utan att det blir rörigt och jobbigt. Boken utspelar sig under en natt där de två huvudpersonerna virrat bort sig under en vandringstur. Berättarpersonen Billie oroar sig över Franck som är skadad. På himlen letar hon upp deras stjärna och tar sedan hela natten på sig att berätta deras historia, övertyga skyddsstjärnan om varför han förtjänar att bli hjälpt. 
Det är den vackraste och kraftigaste kärlekshistorien jag hört talas om och det är sällan jag bli så berörd av en bok. Och vet ni vad twisten är? Det handlar om kärleken mellan två vänner, inte ett par. Det är så ovanligt att den starka vänskapen får huvudfokuset i en bok och det gör detta så himla fint. Det handlar om två personer som på olika sätt är bortstötta och hittar tryggheten i varandra, som genom livet gång på gång räddar varandra. 
En annan sak jag uppskattade genom hela boken är alla subtila referenser till olika filmer och böcker. Oftast skrivs ju sådant väldigt tydligt men här nämndes någon scen eller ett citat naturligt i förbifarten. Det gör mig himla nyfiken på hur mycket jag missade. 
Ett litet minus är att vissa bitar blir väldigt intensiva och nästan tjatiga, det gör att boken inte blir en fullpoängare - men nästan! 
Mitt betyg: 4,5/5
 
Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda
Efter Hjärtat i vår vänskap kunde jag inte annat än att kasta mig in i en till av hennes böcker. Jag har varit och nosat lite på denna förut men alltid tvekat och tagit en annan. Och vilken pärla jag missat?! Den handlar om Camille som man väl kan säga inte orkade mer och nu har tagit en paus från livet. Hon hankar sig fram som nattstädare på ett kontor och sover i en i princip obeboelig liten pigkammare i ett gammalt hyreshus. När hon blir sjuk hittar den underlige men genomsnälla grannen Philibert henne och tar med henne hem till sig. Där bor också den buttre kocken Franck och snart även hans mormor Paulette. Det är en udda samling människor, minst sagt, som plötsligt bor under samma tak. Det fina med boken är att den hela tiden utvecklas med myrsteg, det känns nästan som man har ett eget rum där i lägenheten och följer med genom berättelsen istället för att ta del av den utifrån. Hon har ett så vackert sätt att skriva, där hon låter en märka de små skiftningarna mellan personerna och inom dem själva istället för att påpeka dem. När den här boken tog slut grät jag till och med en skvätt. Mitt på jobbet. Inte för att slutet var sorligt, utan just för att det var slut. Den lämnade en tomhet inom mig. Det kändes som att det var mina närstående som försvann och inte bara boken, karaktärerna hade blivit mina vänner istället för ord på sidor. Få personer skriver så man hamnar så nära berättelsen, men när det sker är det nog det allra finaste som kan hända i läsväg.
Mitt betyg: 5/5
 
    
Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand
Boken handlar om Göran Borg som efter han fått sparken åker med på en turistresa till Indien där hans vän är guide. Trött på livets motgångar stannar han kvar och flyttar in hos sin nyfunne vän Yogi. Som man väl kunde ana blir livet sedan mer komplicerat när han kärar ner sig i en gift kvinna. Boken är helt-okej-bra. Inte fantastisk men inte heller dålig. En såndär lagom mittemellan bok som inte direkt lämnar några avtryck när den är klar. 
Mitt betyg: 3/5
 
Caipirinha med döden av Maria Ernestam
När Ericas sambo flyttar ut flyttar snart döden, i egen hög person, in. Med lie och allt. Ja, redan här blir det ju ganska konstigt. Men boken har ändå potential. Ett tag. Det hade kunnat bli något riktigt intressant. Sedan spårade det ut totalt ungefär samtidigt som Jesus kom in i berättelsen och beklagade sig över mänskligheten. Jag vet inte ens riktigt vad jag ska skriva om boken, jag är lite mållös. På ett dåligt sätt. Frustrerad.
Mitt betyg: 1,5/5
 
Har ni läst något bra det senaste?
Läst 2017