Läst i augusti

Vet ni vad! Detta blir något utav ett jubileumsinlägg. Läst i augusti förra året var nämligen min allra första boksammanfattnings-inlägg! Jag tycker det är jättekul att skriva dessa inlägg och blir alltid lika glad när ni ger mig boktips, diskuterar någon av böckerna eller berättar om böcker ni läst efter tips från mig. 
Och vilken jubileumsmånad det blev! Jag har läst hela 12 böcker vilket känns riktigt kul då jag som vanligt inte kommer hinna läsa mycket alls under årets sista månader sedan. Mängden beror såklart främst på alla böcker jag lyssnade på under min roadtrip men också för att jag börjat lyssna på 1,25x hastigheten, detta efter en bok med en otroligt masig uppläsare och sedan har jag bara fortsatt. Det känns nästan lite lyxigt att liksom spara in den tiden och kunna lägga på ännu en bok. Det finns ju alltid så mycket mer jag vill läsa! 
Nåja, nu är det hög tid att vi kikar på vad jag faktiskt läst, tycker ni inte det?
 
Klicka på böckerna för att komma till respektive förlags sida med mer info. 
 
      
Swede Hollow av Ola Larsmo
Det här är berättelsen om svenskarna som reste till amerika utan att mötas av framgångssagan ala Mobergs Utvandrarna. Swede hollow, eller svenska dalen, var ett slumområde i en ravin utanför St. Paul där främst svenska invandrare som inte lyckats ta sig in i samhället bosatt sig i skjul. Vi börjar följa en brokig skara svenskar redan på fartyget över Atlanten. Det är familjen Björn som flyr undan en katastrof, Inga som är ute efter större frihet och Lundgren som tillsammans med sin mor åker efter brodern som rest tidigare. 
Boken är bitvis lite långrandig, men det är något jag gärna förlåter den. Det är en oerhört gripande skildring av en del av vår historia det inte talas om. Jag tycker prick alla borde läsa den här, inte minst för att den är mer aktuell än någonsin i dagens samhälle. 
Mitt betyg: 4/5
 
Löftet av Mari Åberg
VI som älskade och hatade så av Mari Åberg
Detta är del två och tre i en trilogi. Första delen Och kvar stod en röd resväska läste jag i juni. Genom serien får vi följa Hanna och Göran. Den första boken handlar om Hanna, den andra om Göran och den tredje om deras gemensamma liv efter de träffat varann. Det är ett väldigt spännande koncept tycker jag och jag blir väldigt frustrerad över att böckerna inte är bättre. De är bra, helt klart, men det är så mycket detaljer jag skulle ändra på. Dels är sömmarna mellan böckerna lite röriga, det borde ha planerats mer noggrannt i förväg. Dels är ju titlarna helt osammanhängande. Första och tredje passar ju rätt bra ihop men då behöver ju andra delen också en mening som titel och inte bara ett ord. Det var också mycket upprepningar i böckerna, några få händelser som hela tiden berättades som exempel. Det är dock väldigt kul att få följa samma karaktärer genom livet med sina fram- och motgångar samt att följa samhällets förändringar under tiden. Läsvärt, men ingen fantastisk upplevelse. 
Mitt betyg: 3/5
 
      
101 historiska svenskar av Lars Edling och Sara Griberg
Ja men efter 101 historiska misstag och 101 historiska myter har ni väl kanske fattat konceptet. Det är en lista på 101 svenskar som på olika sätt bidragit under årens gång. Tycker dock att denna var snäppet långtråkigare än de andra två jag läst, men fortfarande bra och lärorik! 
Mitt betyg: 3/5
 
Toner i natten av Jojo Moyes
Jag känner mig så kluven till Jojo. Hon har skrivit några riktigt fantastiska böcker, men också några riktigt sega. Toner i natten tillhör definitivt den bättre kategorin, även om den inte är helt på toppen. Det handlar om Isabel vars liv krashar när hennes make dör. När pengarna sinar lite för snabbt blir räddningen ett hus hon ärver från en avlägsen släkting, dit flyttar hon med sina två barn för att väl på plats tvingas inse att det underbara hus hon minns från barndomen inte fått någon kärlek sedan dess. Verkligheten blir allt annat än vad hon hade drömt om, men i slutändan antagligen bättre. För vad annat hade man väntat sig av en feelgood-roman?
Jag gillar verkligen grundhistorien men tycker att väldigt mycket av det som utspelar sig runt omkring helt enkelt blir för överdrivet. 
Mitt betyg: 3/5
 
Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi
Finns det någon som inte hört talas om den här boken? Om så är fallet handlar den om Matti och hans kompis Niila som växer upp i Pajala. Man får följa dem genom livets små och stora händelser under samhällets förändringar på 60- och 70-talet. Jag har tidigare läst en annan av Mikaels böcker, Fallvatten, och det är något med hans råa språk som både gör böckerna intressanta och jobbigt överdrivna. Det räcker med en bok om året känner jag. 
Mitt betyg: 2/5
 
      
Halva liv av Mats Strandberg
Jessicas liv rämnar när hennes älskade Jakob en dag försvinner utan någon mer förklaring än en lapp där han skrivit att hon inte ska leta efter honom. Det är dock några år senare som boken börjar, när hennes farmor dör och hon bestämmer sig för att spendera sommaren i hennes hus på Österlen. Farmodern lämnar efter sig en bok där hon skrivit brev till Jessica, ett sätt att berätta sanningen efter ett helt liv av lögner. Och ja juste, som ni kanske redan listat ut dyker ju den där Jakob upp igen i samma veva. 
Ärligt talat hade historien gjort sig bra mycket bättre som två böcker. Jessica och Jakobs problem samt farmoderns liv är två berättelser som egentligen inte har så mycket med varandra att göra och försöket att pussla ihop dem känns halvhjärtat. Sedan är det väl i min mening bara den senare som är intressant också! Trots detta var boken riktigt bra till en början men spårar sedan ur TO-TALT och blir mest patetisk efter en twist som inte heller den var det minsta nödvändig för berättelsen. Inte så värst imponerad som ni kanske hör, fast skulle gärna läsa mer om farmor Viola!
Mitt betyg: 2/5
 
Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren
Den här boken läste jag efter tips från Elsas blogg. Men i ärlighetens namn blev jag lite besviken. Huvudperson är Hercule Barfuss som är dövstum, kortväxt, gravt harmynt samt inte kan använda sina armar. Han blir med andra ord inte direkt välkommen på så mågna ställen i 1800-talets Europa. Samma kväll som han föds kommer under samma tak också en ung flicka till livet, Henriette Vogel. Dessa blir oskiljaktiga genom barndomen tills livet tvingar dem åt olika håll och Hercule tar det som sin uppgift i livet att hitta henne igen. Boken är väldigt fin och jag gillar skrivspråket men den blir lite mycket, lite utdragen. Jag tror jag hade tyckt om den mer om sidospåren inte blev lika långa, vissa bitar blev lite väl tjatiga.
Mitt betyg: 2,5/5
 
Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Detta är en skildring av Åsas egen uppväxt med en alkoholiserad ensamstående far. En berättelse om hur mycket skit kärleken kan blunda för fram tills det en dag tar stopp. Det är en bok som går in under skinnet på mig och jag både älskar och hatar att läsa sådana här böcker. Jag känner igen så mycket känslor och beteenden och det tvingar alltid fram minnen, men det är också ett av de mest intressanta ämnen jag vet. Det är också väldigt fint att få ta del av mixen av känslor, det kan finnas både kärlek och avsky på samma gång, och det är okej. 
Mitt betyg: 4/5
 
      
Manglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg
Efter ett uppbrott står Felicia plötsligt med ansvaret för ett helt hus med hyresrätter hon varken har pengar eller erfarenhet för att sköta om. Lika plötsligt kommer hon också i kontakt med antikhandlaren Jonathan som vill använda hennes lägenhet som visningsexemplar vid en stor fotografering till en katalog. Parallellt får vi följa pigan Nanny som jobbade i ett förnämt hushåll i Karlskrona på mitten av 1800-talet. Historierna vävs ihop mer och mer och till sist blir det ett fint avslut för båda berättelserna. Det är en riktigt mysig feelgoodroman som jag vill påstå är perfekt nu i höstrusket. 
Mitt betyg: 4/5
 
Frågor jag fått om förintelsen av Hédi Fried
Hédi Fried har ägnat en stor del av sitt liv åt att resa runt till skolor och prata om förintelsen. Att sprida kunskap och insikt om att det verkligen hände. Hur livet gradvis kan gå rent ut sagt åt helvete utan att man riktigt reagerar på vad som händer. Om hur det var att lyckas överleva i förintelse- och arbetsläger när så många närstående inte gjorde det. Om hur det är att komma tillbaka in i ett samhälle efteråt. Hédi har samlat och svarat på de vanligaste frågorna hon brukar få på sina föreläsningar och jag tycker prick alla borde läsa den här boken!
Mitt betyg: 5/5
 
Herr Isakowitz skatt av Danny Wattin
Den här boken är helt himla fantastisk! Det handlar om Danny som tillsammans med sin son och sin pappa bilar till sina rötter i Polen för att leta reda på en skatt som hans farfars far grävde ner innan han lämnade landet undan nazisterna. På vägen får vi veta mer om släktens historia och höra de öden som till sist samlade förfäderna och förmödrarna i Sverige. Detta är något så udda som en djup bok om förintelsen samtidigt som det är en bok man flera gånger skrattar högt åt. Jag kan verkligen tipsa er om att välja ljudboksversionen av den här, författarinläsningen är verkligen klockren! 
 
- Äh, säger min pappa. Jag bryr mig inte om status. Det har jag aldrig gjort.
Då är det min tur att bli förvånad, för andra gången på bara några minuter.
- Va? Utbrister jag. Du som var så stolt över att du var byrådirektör.
- Ja, men det var ju bara för att jag trodde din mamma skulle bli imponerad.
- Var det?
- Ja, men det blev hon inte. Hon kallade mig för byrålåda istället.
 
- Jo, fortsätter min pappa, ta till exempel som när din farmor klippte sig kort för ett tag sedan. Hon är ju krullhårig, så jag råkade kalla henne mitt lilla lamm. 
- Det var väl ganska gulligt, säger jag.
- Ja, fast egentligen sa jag nog inte någonting om lamm, utan om får.
- Får är också gulliga.
- Jag tror jag råkade kalla henne min lilla fårskalle. Men helt kärleksfullt, och med dom bästa intentioner.
 
Ja men ni hör ju. Klockrent.
Mitt betyg: 5/5
 
Har ni läst något bra det senaste?
Läst 2017
Linnéa

Jag har faktiskt börjat lyssna på 2x x) 2x ligger liksom lite närmare den hastighet jag brukar läsa i när jag läser fysiska böcker. Fast vissa uppläsare får jag lyssna på 1,25-1,75 för att deras röster låter alldeles för konstiga i 2x.

Vad lustigt att man kan tycka så olika om en bok x) Jag tyckte "Toner i natten" var helt fantastisk och den bästa boken av Jojo Moyes som jag har läst. Jag har faktiskt läst en hel del bra böcker bland annat två böcker om feminism. Alla borde vara feminister och Ta det som en man, som båda är väldigt korta men väldigt intressanta och läsvärda

Svar: Jag har lyckats ta mig upp till 1,5x, men 2x är fortfarande på toook för snabbt! Växlar mellan 1,25-1,5 beroende på uppläsaren. Men för ett par månader sedan tyckte jag 1,5 var omöjligt att lyssna på också, så jag jobbar mig väl upp mot 2x jag med ;)
Jag tror mycket som förstörde Toner i natten för mig var att jag VILLE den skulle vara så mycket bättre än den var, så då blev jag liksom ständigt lite besviken. Jag gillade så många delar men hade himla svårt för Isabel, och tyckte det blev så himla överdrivet med han grannen jag inte minns namnet på. Liksom att han störtade in genom väggen när dottern badade? Allt kaos förstörde lite. Men det är ju det som är kul med böcker tycker jag, att man kan läsa samma historia och tycka så olika. Eller hur ens egna erfarenheter kan göra att två personer läser helt olika berättelser i samma bok.
Jag har läst lite om båda böckerna du nämner men inte kommit mig för att läsa dem än. Låter som jag får ta tag i det :D
Jenny