Norrlandsresan: Regnbågar och vattenfall

Dag 4: Silverfallet
15/8 21 mil
 
Hur galet är det inte att jag har varit i Abisko?! 
Inte långt från Kiruna kom första renarna på vägen. Rätt många, och massa små kalvar! Smälte lite.
Vidare blev det stopp vid några parkeringsfickor med extra fin utsikt och även fotande och filmande från bilen för min del. 
Till slut kom vi till Abisko turiststation för toabesök. Blev också inköp av 10 vykort och ett bokmärke med en fjällräv. Hon i kassan tyckte det var så kul att jag skulle skicka vykort! Hittade lite broschyrer över några av hemresans planerade stopp med!
Efteråt var det inte långt kvar till dagens huvudmål - Silverfallet. Det var inte svårt alls att hitta. Från turiststationen kör man mot Björkliden. Precis vid infarten upp mot Björkliden finns en stor parkeringsficka och därifrån leder en liten skylt mot Silverfallet. 
Jag hann bara ta 5-6 bilder innan regnet kom, men det blev en rätt skön lunchpaus i bilen. Efteråt visade sig en magiskt fin regnbåge och jag kunde gå bort mot fallet igen. Efter fotande vid lite olika nivåer var vi nere vid stranden. Vilken utsikt! Helt magisk.
Efter några timmars fotande, stenletande, mack-kastnings-övande och filosoferande skingrades även molnen så vi fick en makalös vy över Lapporten. Har SÅ mycket fina bilder och en hel hög vackra stenar att ta hem som minne.
På vägen tog vi först en tur upp till Björkliden för att ännu en gång leta toa. Vilket ställe alltså. Någon gång vill jag säsongsjobba där över sommaren.
På den fortsatta vägen hem stötte vi på renar 3-4 gånger. Minns inte ens. Men vi körde förbi så nära att jag hade kunnat veva ner rutan och klappa dem.
 
Renar och vattenfall. Vad med kan man egentligen begära av en semesterdag?!
 
 
 
Ja alltså vilken himla dag det var! Silverfallet var en av få saker vi sedan innan hade planerat att besöka medan jag var i Kiruna så när det var fint väder första dagen kände vi att det inte var någon idé att skjuta upp det. Det blev den första av två turer till Abisko och det är fortfarande nu två månader senare en nyp-mig-i-armen-känsla över att jag har varit i Abisko. I Abisko?! Jag har knappt insett tidigare att det är en riktig plats och inte bara en påhittad sagovärld. 
 
 
 
Det häftiga med Silverfallet är att man kan följa hela fallet. Ofta finns det kanske en utsiktsplats vid toppen och en vid foten av fallet, men här börjar du högst uppe och sedan följer stigen fallet hela vägen ner. På mitten ungefär finns en bro över och därefter är det kommer man ner till den fantastiska stenstranden. 
 
Jag tyckte det var så fint att den här inristningen stått kvar i över 100 år. Och precis lika fint att inte hela berget är sönderskrapat med hundratals namn och årtal. 
 
 
 
 
Jag växlade som sagt fotandet med att leta fina stenar (och de allra vackraste fick följa med hem såklart!), slipa på mina mack-kastar-skills (lyckades med tre studsar en gång!!) och att bara sitta och beundra utsikten och försöka förstå att jag faktiskt hade gjort det här. Fått en rätt spontan idé som slutade med att jag bilade från min lilla håla på västkusten hela vägen upp till Abisko. 
 
 
 
Vattnet var det klaraste jag sett. Det tillsammans med de slipade stenarna, det dånande fallet och utsikten över bergen. Helt himla galet! Kameran gick varm och som vanligt när det är vatten inblandat lekte jag med långa slutartider. 
 
 
När magarna kurrade väl högt och vi började känna oss klara begav vi oss upp mot bilen igen. Jag var nästan framme när jag blev tillbakaropad, och tur var väl det! Något vi hade varit lite besvikna över var att molnen skymde Lapporten, men nu hade de precis skingrats så vi fick den synen också. 
 
Kvällen bjöd på en färgstark solnedgång. Inte så himla plåkigt med den här utsikten från balkongen måste jag säga! En av topparna där är förresten Kebnekaise, men jag lyckades aldrig lära mig vilken. 
 
Vattenfall är verkligen en av de häftigaste och mäktigaste naturfenomenen jag vet. Har ni någon sådan favorit i naturen?
Abisko - Kiruna - Lapporten - Norrland 2017 - Silverfallet

Monthly Makers: tema foto

Det där målet jag hade med att ha ett bidrag till varje tema i år, ja det gick ju lite åt helvete kan man säga. Men nu i oktober har jag ett iallafall och det känns väldigt kul! 
Även om det kanske är lite väl långsökt att få med detta under tema foto, men jag tänker att man lika gärna kan använda ramen att ha ett kort i om man vill! 
 
I början av sommaren fick jag ett mail som gjorde mig så himla glad! Det var Alicia som frågade om hon fick skicka en present till mig, hon hade nämligen kommit att tänka på mig när hon hade en bild från en gammal tysk bok som inte passade in hemma hos henne. Och vem är jag att tacka nej när det bokstavligt talat står mitt namn (rangifer) på den?! Dock har den lite udda storlek och ingen ram jag hade hemma passade vidare bra så det blev bara liggandes och gav mig dåligt samvete ända tills jag läste Julias inlägg
 
Helt perfekt tänkte jag och rotade runt i mammas garage där den förre ägaren lämnat kvar en del udda virke. Lagd över några balkar i taket hittade jag en lång list att kapa till, några dagar senare hade jag skrapat ihop magneter, krokar och en kedja också. När jag precis skulle montera ihop allting fick jag dock ett infall och målade listerna, och himla glad blev jag för det för kopparfärgen gjorde sig himla bra mot min gröna vägg.
 
Så nu hänger dem där, renen och hjorten, tillsammans med Alicias (börjar bli ett tema på den här väggen) akvarell av Kevät!
 
Dock har min monstera börjat breda ut sig väldigt, men det är tur att han är fin även sedd genom ett flikigt blad! 
 
 
DIY - Montlhy Makers - Posterram - Tavelram

Ett par broderade värmekuddar

Vet inte hur många gånger dessa skymtat på bloggen nu, men äntligen ska de få ett eget inlägg! De här små broderierna är det roligaste jag gjort på länge och det ledde till insikter jag funderat vidare på och försökt skriva ett inlägg om i flera veckor. Vi får väl se om jag kommer någon vart med det snart. Iallafall så började allt med att jag rensade och sorterade bland mina sparade inlägg på Bloglovin och hittade då ett inlägg Josefine skrev inför jul förra året där hon visar hur man syr en egen värmekudde. Inspirationen kickade igång direkt och efter att ha bläddrat bland min samling gamla mönster och böcker fastnade jag för ett motiv ut boken Hallandssöm av Britta Johansson som jag utgick ifrån men freestylade lite med färger och detaljer. Jag har ganska länge beundrat olika landskapssömmar men det här är första gången jag vågade mig på ett försök själv. Förutom min kortsstygnstext som knappt räknas är det också mitt allra första fria broderi, där jag inte gått efter någons mönster utan bara kört på själv, därför jag jag också kört på med en massa olika stygn för att testa och lära mig. 
 
 
 
Den första är som sagt inspirerad av hallandssöm. Jag har använt mig utav moulinégarn förutom i bottensömmen i hjärtat där det är pärlgarn. Jag har sytt med efterstygn, snoddsöm, klumpsöm, franska knutar och öglestygn. Tror jag iallafall, haha. 
Den andra är sydd helt i pärlgarn och är en lite större bottensöm med några franska knutar i och kedjestygn runt om. 
De är sedan ihopsydda och fyllda med grötris. För bättre beskrivning tycker jag ni kikar på inlägget jag länkade här ovan! 
 
 
 
Jag har en massa ideer på fler landskapssöms-inspirerade småbroderier så jag tror inte det här bli sista värmekuddarna för i år, men det är ju en himla fin liten julklapp så vad gör det! 
Detta blir också mitt bidrag till Sypeppen som den här månaden hålls av just Josefine
 
 
Bottensöm - Broderi - Landskapssöm - Sypeppen