Då har även februari nått sitt slut och trots att månaden för min del inneburit kaos deluxe har jag hunnit med några böcker! Inga direkta bottennapp och flera sådana där böcker man inte vill ska ta slut, en riktigt bra bok-månad med andra ord! Februari har även bjudit på en hel del tillskott i bokhyllan, både gamla favoriter och nya upplevelser att sluka. Har lyckats hålla mig borta från bokrean än så länge men både mammas och mosters bokhyllor har blivit av med en hel del. Finast är nog ändå hela serien Sagan om Isfolket av Margit Sandemo som egentligen hängt med genom min uppväxt då de där inbundna exemplaren nästan alltid varit på utlåning till någon i min närhet. Efter att själv ha läst dem för några år sedan blev jag lovad dem den dagen jag hade ett eget boende med en stor fin bokhylla. Och nu var den dagen här! Men nog om detta, nu kikar vi på månadens läsning tycker jag!
Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten
Efter att ha läst om denna boken inne hos
Beata kände jag att det skulle bli en ypperlig start på månadens läsning. Boken är en mix av verklighet och fiktion, eller kanske snarare en fiktiv berättelse med en verklig grund. Hur som helst handlar det om en kvinna som flyttar till Finistère, ett litet ställe på den franska kusten, och hennes tankar kring att starta ett nytt liv och en ny trädgård där. Boken är mysig på sina ställen men för det mesta är den ett stort NJA i mina ögon. Tror dock jag hade gillat den bättre om jag hade läst den istället för lyssnat på den. Hennes röst gjorde på något vis att allting hon sa läst snorkigt och lite överlägset vilket fick mig anti från början.
Mitt betyg: 2/5
Flugfiskarens dotter av Theréze Ingmarson
Kortfattat handlar boken om Sophie som lämnar västkusten för att spendera en sommar uppe i barndomens stuga i Älvdalen. Jag hade innan tänkt mig boken som en mysig feelgood-roman och ja, det var det väl också. Bitvis. Lite väl mycket stalking, stölder, hot, misshandlar, djurplågeri och polisinblandning för en klassisk feelgood men jag vet samtidigt inte vad annat jag ska kalla den. Roligt var iallafall att de besökte Fulufjällets Nationalpark med vattenfallet Njupeskär, precis där jag var i somras alltså! Boken var hur som helst bra, om än inte fantastisk. Det hände lite väl mycket och jag hade rätt svårt för flera av de stora karaktärerna. Hade mycket hellre velat läsa en bok om Elsa och Ingemar!
Mitt betyg: 3/5
Över frusen älv av Theréze Ingmarson
Detta är alltså fortsättningen på boken här ovan. Ska inte skriva så mycket vad den handlar om för att inte helt spoila för er som kanske tänkt läsa första boken. Egentligen är denna ganska lik första delen i sitt upplägg, lite mysigt är att det är fler djur med men annars har den inte så värst mycket. Inser att jag låter väldigt negativ i recensionerna av dessa böcker men jag är väldigt kluven. Jag tyckte inte de var så överdrivet bra, men samtidigt var det böcker jag gick och längtade efter att få lyssna vidare på och som jag inte ville skulle ta slut.
Mitt betyg: 3/5
Harkrankens sista resa av Udo Sponberg
När jag läste vad som var skrivet om den här boken kände jag direkt att detta bara måste vara en fempoängare. Jag var säker från början på att detta skulle bli en ny favorit, vilket är ett otroligt farligt sätt att starta en bok. Som ni kanske kan lista ut blev det en ren besvikelse. Boken utspelar sig på 70-talet och berättarpersonen återger sommarens resa för sin vän. En svensk yngling som liftar sin väg genom Europa för att till slut stöta på en skara amerikanska syskon i en folkvagnsbuss. Dessa tar efter en del om och men med sig både honom och en annan luffare, en aningens galen vietnamveteran, till Marrakech. Lite väl mycket svamliga kärleksförklaringar och gräsrökande för att boken skulle falla mig i smaken. Men vem vet, kanske hade jag tyckt annorlunda med lite lägre förhoppningar.
Mitt betyg: 2/5
101 historiska myter av Åke persson och Thomas Oldrup
Boken handlar om prick det titeln säger, nämligen 101 historiska myter och förklaringen till dessa. En riktigt bra bok för den historieintresserade. Jag kan tycka att de i vissa fall hårddrar det lite väl, när det blir en lång utläggning om en liten detalj av myten som egentligen kvittar, men tyckte riktigt bra om boken i det stora hela.
Betyg: 4/5
Ett fjärran krig av Göran Redin
En historisk roman där man får följa flera olika öden i 1600-talets Sverige. Främst kretsar det runt bondfamiljen på Lövberga gård i östergötland. Två av fyra syskon tvingas iväg på grund av hot och hämndbegär vilket resulterar i oerhört olika livsöden. Anders, den äldste sonen och även arvtagaren blir kvar på gården tillsammans med far, mor, farmor och minsta systern. Tvillingarna Erik och Karin sprids åt olika håll, den ena skickas ut i det tyska kriget och den andra till bruket i Finspång.
Ofta tycker jag att böcker som skrivs utifrån för många synpunkter blir röriga. Här handlar det om 10+ personer, vissa mer och andra mindre, men den känns ändå inte rörig alls. Oerhört bra skriven och riktigt riktigt intressant. Sträcker mig så långt som till att säga att det är bästa boken jag läst på riktigt länge, så lova att ni ger den en chans om ni är minsta intresserade av historiska romaner! Håller i skrivande stund på med andra delen i serien, men mer om den får ni läsa nästa månad.
Mitt betyg: 4,5/5
Har ni läst något bra senaste tiden? Eller kanske gjort några spännande fynd på bokrean?
Imponerad över hur mycket du lyckats läsa på en månad. Själv har jag fortfarande inte läst någonting. Fast planen är 12 böcker i år. Älskar ju att läsa men de blir liksom inte av. Måste ta tag i det. Kram