Läst i februari

Då har även februari nått sitt slut och trots att månaden för min del inneburit kaos deluxe har jag hunnit med några böcker! Inga direkta bottennapp och flera sådana där böcker man inte vill ska ta slut, en riktigt bra bok-månad med andra ord! Februari har även bjudit på en hel del tillskott i bokhyllan, både gamla favoriter och nya upplevelser att sluka. Har lyckats hålla mig borta från bokrean än så länge men både mammas och mosters bokhyllor har blivit av med en hel del. Finast är nog ändå hela serien Sagan om Isfolket av Margit Sandemo som egentligen hängt med genom min uppväxt då de där inbundna exemplaren nästan alltid varit på utlåning till någon i min närhet. Efter att själv ha läst dem för några år sedan blev jag lovad dem den dagen jag hade ett eget boende med en stor fin bokhylla. Och nu var den dagen här! Men nog om detta, nu kikar vi på månadens läsning tycker jag! 
 
          
Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten
Efter att ha läst om denna boken inne hos Beata kände jag att det skulle bli en ypperlig start på månadens läsning. Boken är en mix av verklighet och fiktion, eller kanske snarare en fiktiv berättelse med en verklig grund. Hur som helst handlar det om en kvinna som flyttar till Finistère, ett litet ställe på den franska kusten, och hennes tankar kring att starta ett nytt liv och en ny trädgård där. Boken är mysig på sina ställen men för det mesta är den ett stort NJA i mina ögon. Tror dock jag hade gillat den bättre om jag hade läst den istället för lyssnat på den. Hennes röst gjorde på något vis att allting hon sa läst snorkigt och lite överlägset vilket fick mig anti från början. 
Mitt betyg: 2/5
 
Flugfiskarens dotter av Theréze Ingmarson
Kortfattat handlar boken om Sophie som lämnar västkusten för att spendera en sommar uppe i barndomens stuga i Älvdalen. Jag hade innan tänkt mig boken som en mysig feelgood-roman och ja, det var det väl också. Bitvis. Lite väl mycket stalking, stölder, hot, misshandlar, djurplågeri och polisinblandning för en klassisk feelgood men jag vet samtidigt inte vad annat jag ska kalla den. Roligt var iallafall att de besökte Fulufjällets Nationalpark med vattenfallet Njupeskär, precis där jag var i somras alltså! Boken var hur som helst bra, om än inte fantastisk. Det hände lite väl mycket och jag hade rätt svårt för flera av de stora karaktärerna. Hade mycket hellre velat läsa en bok om Elsa och Ingemar! 
Mitt betyg: 3/5
 
Över frusen älv av Theréze Ingmarson
Detta är alltså fortsättningen på boken här ovan. Ska inte skriva så mycket vad den handlar om för att inte helt spoila för er som kanske tänkt läsa första boken. Egentligen är denna ganska lik första delen i sitt upplägg, lite mysigt är att det är fler djur med men annars har den inte så värst mycket. Inser att jag låter väldigt negativ i recensionerna av dessa böcker men jag är väldigt kluven. Jag tyckte inte de var så överdrivet bra, men samtidigt var det böcker jag gick och längtade efter att få lyssna vidare på och som jag inte ville skulle ta slut. 
Mitt betyg: 3/5
 
          
Harkrankens sista resa av Udo Sponberg
När jag läste vad som var skrivet om den här boken kände jag direkt att detta bara måste vara en fempoängare. Jag var säker från början på att detta skulle bli en ny favorit, vilket är ett otroligt farligt sätt att starta en bok. Som ni kanske kan lista ut blev det en ren besvikelse. Boken utspelar sig på 70-talet och berättarpersonen återger sommarens resa för sin vän. En svensk yngling som liftar sin väg genom Europa för att till slut stöta på en skara amerikanska syskon i en folkvagnsbuss. Dessa tar efter en del om och men med sig både honom och en annan luffare, en aningens galen vietnamveteran, till Marrakech. Lite väl mycket svamliga kärleksförklaringar och gräsrökande för att boken skulle falla mig i smaken. Men vem vet, kanske hade jag tyckt annorlunda med lite lägre förhoppningar. 
Mitt betyg: 2/5
 
101 historiska myter av Åke persson och Thomas Oldrup
Boken handlar om prick det titeln säger, nämligen 101 historiska myter och förklaringen till dessa. En riktigt bra bok för den historieintresserade. Jag kan tycka att de i vissa fall hårddrar det lite väl, när det blir en lång utläggning om en liten detalj av myten som egentligen kvittar, men tyckte riktigt bra om boken i det stora hela. 
Betyg: 4/5
 
Ett fjärran krig av Göran Redin
En historisk roman där man får följa flera olika öden i 1600-talets Sverige. Främst kretsar det runt bondfamiljen på Lövberga gård i östergötland. Två av fyra syskon tvingas iväg på grund av hot och hämndbegär vilket resulterar i oerhört olika livsöden. Anders, den äldste sonen och även arvtagaren blir kvar på gården tillsammans med far, mor, farmor och minsta systern. Tvillingarna Erik och Karin sprids åt olika håll, den ena skickas ut i det tyska kriget  och den andra till bruket i Finspång. 
Ofta tycker jag att böcker som skrivs utifrån för många synpunkter blir röriga. Här handlar det om 10+ personer, vissa mer och andra mindre, men den känns ändå inte rörig alls. Oerhört bra skriven och riktigt riktigt intressant. Sträcker mig så långt som till att säga att det är bästa boken jag läst på riktigt länge, så lova att ni ger den en chans om ni är minsta intresserade av historiska romaner! Håller i skrivande stund på med andra delen i serien, men mer om den får ni läsa nästa månad. 
Mitt betyg: 4,5/5
 
 
Har ni läst något bra senaste tiden? Eller kanske gjort några spännande fynd på bokrean?
Läst 2017
Finurliga fröken

Imponerad över hur mycket du lyckats läsa på en månad. Själv har jag fortfarande inte läst någonting. Fast planen är 12 böcker i år. Älskar ju att läsa men de blir liksom inte av. Måste ta tag i det. Kram

Svar: Hemligheten är ljudböcker, och ett jobb där jag kan lyssna under arbetsdagen! Att läsa fysiska böcker är egentligen det bästa jag vet men har knappt läst några alls de sista 1,5 åren. Det är så lätt att prioritera annat. Låter som något vi får börja jobba på bägge två! Kram :)
Jenny

Linnéa

Nu senast läste jag Toner i Natten av Jojo Moyes, som jag tyckte var helt okej men en aning förutsägbar. I år hittade jag bara två böcker på rean och jag hade hoppats på att hitta fler, men utbudet på reaböcker tyckte jag var rätt så dåligt i år.

Svar: Den har jag inte läst än, har annars läst de flesta andra av hennes böcker som kommit på ljudbok. Men blev så besviken på Etthundra mil att jag helt tappade lusten till att läsa mer av henne. Ska dock ta mig igenom Toner i natten senare i år tänkte jag, får hoppas hon tar revansch på sig själv där :) Har varit rätt besviken på reautbudet de senaste åren så jag har knappt kollat i år faktiskt. Vet hur lätt jag har att lägga pengar på sådant som kanske inte är vad jag verkligen vill ha, men "man får ju passa på när det är billigt". Ska försöka ta mig igenom det olästa jag har i bokhyllan innan jag fyller på!
Jenny

Wilda

Det är så roligt hur olika det kan vara tycker jag. Det är ju en del av charmen med kultur. Jag älskar att lyssna till Bodils uppläsningar och hamnar alltid hos henne när jag börjar lyssna på ljudböcker igen. Men så är hon ju min författarguru nummer ett. Det är så bra med dina boktips, även om jag knappt tar mig igenom en bok i månaden själv.

Svar: Men verkligen! Älskar när man kan vrida och vända på både böcker och annan kultur genom att diskutera med någon som tycker helt olika. Se favoritscener (eller sådana man ogillade för den delen) i andra synvinklar och kanske upptäcka nyanser i karaktärer och skrivande man själv inte tänkt på tidigare. Det är lite därför jag älskar att göra dessa sammanställningar så mycket :) Har du något bra Bodil-boktips? Fastnade som sagt inte direkt för Finistère men är sugen på att ge henne en till chans.
Jenny

Grahnslöjd

Åh, alltid kul med nya boktips!!:) Just nu läser jag Barnmorskan av Katja Kettu, verkar riktigt lovande faktiskt!!:)

Svar: Har aldrig hört talas om varken författaren eller boken förut, så gick in och läste lite snabbt om den. Låter riktigt intressant ju! Du får återkomma med recension när den är färdigläst :D
Jenny

Wilda

Mitt bästa Bodil tips är "Det här är hjärtat" som är en bok som är en dikt. Mitt andra är "Tryck stjärna" - en satir över det svenska samhället.

Svar: Tack! Såg att iallafall "Det här är hjärtat" finns som ljudbok så den ska jag försöka mig på :)
Jenny

Linnéa Elisabeth

Helt sjukt hur många böcker du hinner med varje månad! Jag lyssnar ju också på talbok, men hinner inte alls med såhär många. Kan iofs bero på att jag jobbar/pluggar på sammanlagt 150 procent.. Haha! Just nu plöjer jag genom Harry Potter för tusende gången minst ;) blev dock sugen på den där med myterna som du tipsade om, låter spännande! Får nog bli den efter HP är slut. :)

Svar: Jag hade inte ihop mer än kanske 1-2 böcker per månad ifall jag inte hade lyxen att kunna lyssna under större delen av arbetsdagen! Win-win att dagen rullar på snabbare och jag får lyssna på en väldans massa bra (och mindre bra) böcker! Tycker helt klart du ska testa 101 historiska myter om du har minsta historie-intresse! Riktigt intressant och väl skriven :D
Jenny

Grahnslöjd

Tror jag får ta tillbaka mitt boktips... Nu när jag läst en bit verkar den väldigt konstig, hehe...;) Ska dock läsa ut den och se om den fortsätter i samma stil;)

Svar: Nej vad tråkigt! Får hoppas den tar en vändning till och blir asbra! :)
Jenny