En lista om morgnar och kvällar

Idag tänkte jag svara på en lista jag sett i olika utformningar lite här och var den sista tiden, jag har iallafall tagit den från Julia som jag tror var den första att lägga ihop morgon- och kvällslistan! 
 
Morgon
 
När går du upp?
På vardagar 05.35. Prick halv om jag känner mig jäkligt hurtig. På helger oftast runt 8, ser iallafall till att komma upp innan 10 - där går en magisk gräns och sover jag längre känns det som jag har förstört hela dagen. 

Vad är det första du gör varje morgon?
Kissar. Och sedan tar ut Kevät så han får göra samma sak. 
 
Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon?
Några minuter. Borstar bara tänder och hår, slänger i lite torrschampo om jag inte duschat kvällen före. 
 
Är frukost viktigt?
Oerhört! Är en sådan där person som inte fungerar innan jag ätit, har aldrig förstått mig på människor som klarar att hoppa över frukost?! 
 
Vad äter du till frukost?
Bästa frukosten jag vet är vanlig mat. Att värma på en matlåda eller rota fram lite rester. Annars äter jag oftast mackor. Helst rostade med ost, tomat och lök eller med avokado och picklad rödlök. Lök på mackan i allmänhet är galet underskattat! Salladslök liksom, åh! Senaste veckorna har jag försökt äta mer fil och müsli för att hålla mig mätt längre. 
 
Är du morgontrött?
Inte om jag fått sova ut och vakna av mig själv. Men en vardagsmorgon är jag inte precis världens piggaste när klockan ringer... 
 
Vad har du för alarm?
Jo alltså det här med morgontrötthet... Jag kan vara ganska väldigt svårväckt så jag har varje morgon 17 larm ställda. 15 på mobilen och två på en vanlig väckarklocka, de sistnämnda har jag som backup ifall jag verkligen inte vaknar - då drar radion igång på högsta volym. Jag växlar alarmsignaler då och då för att inte vänja mig vid dem, just nu använder jag stråla och nattuggla (på iphone). 
 
Hur ser en perfekt morgon ut?
Den perfekta morgonen startar tidigt, jag kliver upp ur sängen och nästan direkt ner i kängorna. Matsäcken är förberedd och klar för att packa ner i ryggsäcken. Kevät står spänd innanför dörren för att han vet vad som är på gång. Vi lastar in oss i bilen och åker ut till vår favoritskog. Där, efter en kort tur i sovande skog sätter vi oss vid kanten av den spegelblanka sjön täckt av dimslöjor och äter vår frukost medan solen går upp och skogen vaknar. Det allra bästa jag vet!
 
Vad är det bästa med morgonen?
Stunder som jag beskrev ovan. Även att exempelvis passa på att handla på morgonen - så skönt att både slippa trängas med allt folk, få gjort ett måste på en gång och kunna köpa all god frukostmat man är sugen på just den dagen! 

Hur går du helst klädd på morgonen?
Mjukisbyxor och en oerhört stor, urtvättad och rätt ful tröja som är det bekvämaste plagg som någonsin skapats. 
 
Kväll
 
När går du och lägger dig på kvällen?
På vardagar kretsar det en hel del ångest och stress kring sömn, jag är galet nojig över att inte somna i tid. Vilket är helt dumt tänkt, för det värsta som händer är ju att jag får vara trött på jobbet en dag. Men orimligt eller inte, jag kan inte hjälpa det. Varje minut efter 20.00 ökar stressen så för enkelhetens skull går jag oftast och lägger mig vid 20-21 någonstans, brukar dock läsa eller stirra på mobilen till runt 22. På helger ger jag oftast upp runt 23 då jag som sagt inte vill sova för länge på morgonen. 
 
Vad är det sista du gör på kvällarna?
Kvällarna innebär som sagt ökad stressnivå, det betyder också att tvångsbeteenden tar lite extra plats. Det sista jag gör är först gå på toa, sedan kolla spis och ugn i ett visst mönster och till sist dra i dörrhandtaget ett visst antal gånger.
 
Hur lång tid spenderar du i badrummet varje kväll?
15-20 om jag duschar, annars max 5. 
 
Är kvällsfika viktigt?
Nej.
 
Är du kvällstrött?
Oftast. Det går lite i perioder faktiskt, just nu är jag iallafall galet kvällstrött. 

Vad har du för kvällsrutin?
Innan jag går och lägger mig fyller jag alltid i mina kvällsböcker. Kollar först i almanackan och ser hur resten av veckan ser ut, skriver sedan upp fem bra saker om dagen och till sist fyller jag i dagens fråga i boken Q&A a day. Läs mer om denna kvällsrutin här
 
Hur ser en perfekt kvällsstund ut?
En såndär kväll där jag bara fastnar i något. I en målning eller teckning. I en möss-stickning. I en bok. När klockan bara tickar på och jag bara känner det där lugnet och tiden inte spelar någon roll. 
 
Hur går du klädd på kvällen?
I samma kläder som på morgonen.
 
Vad är det bästa med kvällen?
Lugnet och tystnaden som kontrast till den stökiga arbetsdagen. Att ha alla måsten gjorda och hinna fokusera på något som bara är kravlöst en stund. 
 
Vad har ni för vanor? Föredrar ni kvällar eller morgnar?
Kvällslistan - Morgonlistan
Linnéa

Om jag inte skall upp tidigt – till skolan, jobbet eller praktiken – föredrar jag faktiskt morgnar. Jag gillar att kunna ligga kvar i sängen och lyssna på en ljudbok och för att sedan kunna äta en lång frukost.

Svar: Det är så härligt med morgnar där man inte har någon tid att passa! Bara skrota runt i sin egen takt :)
Jenny

Wilda

Åh vilket härligt inlägg! Så intressant. Jag är så mycket morgonmänniska och vill mest sova tidigt, och allt blir ur fas om jag ändrar det. Kan inte heller ligga kvar efter 10. Bilderna i det här inlägget är också helt otroligt vackra.

Svar: Vad roligt att du gillade det! Kan verkligen hålla med om att allting blir ur fas om sovtiden rubbas, få saker kan förstöra lika mycket som en allt för lång sovmorgon!
Jenny